Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 98
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PAD LETJELICE U ZAGREBU

Banožić: Ruta nam je poznata, definiramo dubinu, sutra ćemo otkriti odakle je došla

Zagreb: Ministar Banožić uručio vojna priznanja povodom Dana HRZ-a
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL
1/8
11.03.2022.
u 22:34

Sa sigurnošću ćemo moći potvrditi rutu kretanja. Nama je poznata ruta Rumunjska - Mađarska, ali nas zanima i dubina terena odakle je došla, rekao je ministar Banožić

Ministar obrane Mario Banožić rekao je kako je sigurno da je letjelica koja je pala u Zagrebu došla iz Rumunjske, a kako je došla u Rumunjsku otkrit će sutra. 

- Unutar zračnog prostora Rumunjske zadržao se svega tri minute, ušao u prostor Mađarske i 40 minuta bio iznad Mađarske - rekao je ministar Banožić za Dnevnik Nove TV.

- Sa sigurnošću ćemo moći potvrditi rutu kretanja. Nama je poznata ruta Rumunjska - Mađarska, ali nas zanima i dubina terena odakle je došla - rekao je Banožić. 

VIDEO Vijeće za nacionalnu sigurnost: Letjelica je iz Mađarske stigla brzinom od 700 km/h na visini od 1300 m

Nedostajalo je komunikacije među državama članicama NATO-a. 

- Rumunji su trebali obavijestiti Mađare, a isto tako Mađari su trebali obavijestiti hrvatske snage. Ali ostavit ćemo to za naše koordinacije s NATO saveznicima - kazao je Banožić. 

Na pitanje zna li se čija je letjelica budući da su Ukrajinci i Rusi rekli da nije njihova, Banožić odgovara da 'nije ni hrvatska'. 

NATO je priznao da je uočio letjelicu i da ju je samo pratio. Na pitanje je li NATO to odradio na razini, ministar obrane je istaknuo kako bi reakcija u Hrvatskoj bila potpuno drukčija da je javljeno onako kako se uistinu trebalo događati, a reakcija NATO-a i međusobna komunikacija je podigla novu razinu pripravnosti unutar PZO-a, što nama u ovom trenutku kao članici NATO saveza odgovara.

Zagreb: Ministar Banožić uručio vojna priznanja povodom Dana HRZ-a
1/34
Ključne riječi

Komentara 22

DU
Deleted user
23:03 11.03.2022.

Ta opravdanja kako su nas drugi i treći trebali obavijestiti ne drže vodu. Dio Hrvatskog ratnog zrakoplovstva je bojna ZMIN (Zračno motrenje i navođenje). Ona je opremljena suvremenim radarima dometa 450 km.Dakle, naši su promatrači mogli uočiti nepoznatu letjelicu daleko izvan Hrvatske te pravovremeno uzbuniti ratno zrakoplovstvo ili protuzračnu obranu.Što su radili? Zašto nisu reagirali? Zabrinjavajuća nesposobnost.

ST
stefj
23:24 11.03.2022.

Ovo je bilo dobro upozorenje da Ruske krstareče rakete bez problema mogu do Zagreba i da nema te obrane koja će to spriječiti. Ovo je dron star 50 godina, a ne nova tehnologija koja se inače danas koristi... Toliko o tome kako će nas NATO obraniti i kako će ta birokracija koordinirati obrane država ili kako će na vrijeme intervenirati... Između ostalog, Zagreb je dovoljno neinteresantan cilj da ne izađe u stranim medijima, a dovoljno dobar za isprobavanje... Zamislite kako bi novine vrištale da je dron pao u Beču ili Berlinu, a tek u Londonu ili Parizu. Ovako, kako nismo bitni medijima, isto tako nismo bitni niti NATO-u...

EN
ena nena
23:44 11.03.2022.

'Dubina terena' mi je br. 2 na današnjoj top-listi medijskih istupa. Br. 1 je ipak PlenkI pod šarenim NATO-kišobranom u vrtovima Versaillesa. Kamo nije smio unijeti mobitel pa nije odmah ni znao za oborine oko doma Stjepana Radića

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije