Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ZADRŽAN KREDITNI REJTING

Plenković: Ocjena S&P potvrda gospodarske i financijske stabilnosti Hrvatske

Plenković potvrdio: Za sada nema obustave cijepljenja AstraZenecom u Hrvatskoj
Foto: Matija Habljak/PIXSELL
1/6
23.03.2021.
u 09:42

S&P očekuje proračunski deficit od 2,9 posto BDP-a u 2021. Očekuje i početak ponovnog trenda smanjivanja javnog duga koji bi do kraja 2024. trebao pasti ispod 80 posto BDP-a.

Agencija Standard & Poor's (S&P) zadržala je kreditni rejting Hrvatske na investicijskoj razini BBB- uz zadržavanje stabilnih izgleda.

Predsjednik Vlade Andrej Plenković pozdravio je odluku agencije Agencija Standard & Poor's, osobito u okolnostima pandemije COVID-19 kada je Vlada, suočena s nizom izazova, uspjela održati gospodarstvo i financije stabilnima, navodi se u priopćenju Vlade.

– Naša Vlada u budućnosti će koristiti sredstva iz različitih europskih fondova, uključujući Mehanizam za oporavak i otpornost, Višegodišnji financijski okvir te Fond solidarnosti Europske unije, zahvaljujući kojima će investicije biti znatan čimbenik rasta u sljedećem desetljeću – poručio je Plenković. 

Premijer Plenković podsjetio je da su napravljeni i kvalitetni iskoraci u pogledu administrativnih rasterećenja s ciljem poboljšanja poslovnog okruženja.  

U izvješću je naglašeno da je političko okruženje stabilno te da planovi ulaska u europodručje mogu potaknuti reformski zamah. Predsjednik Vlade podsjetio je da je Hrvatska u srpnju prošle godine ušla u Europski tečajni mehanizam (ERM II), što je posljednji korak prema članstvu u eurozoni.

S&P očekuje proračunski deficit od 2,9 posto BDP-a u 2021. Očekuje i početak ponovnog trenda smanjivanja javnog duga, koji bi do kraja 2024. trebao pasti ispod 80 posto BDP-a.

Istaknut je pozitivan utjecaj oporavka osobne potrošnje pod utjecajem snižavanja poreza, kao i znatan utjecaj Vladinih mjera za očuvanje radnih mjesta, zahvaljujući čemu je situacija na tržištu rada bolja od očekivane. 

 

Komentara 22

Avatar manjejeviše
manjejeviše
09:50 23.03.2021.

Sv je to ok. Ali kako sanirati dugove u zdravstvu. Kupiti avione. Reformirati javnu upravu. Očistiti pravosuđe. Provesti regionalni preustroj države. Na lokalnim izborima uvesti preferencijalno glasovanje. Smanjiti broj zastupnika u HR Saboru. Otvoriti vrata poduzetništvu.

TH
theo
09:55 23.03.2021.

hvaliti se rastom bdp-a samom po sebi dok u svijetu svima državama on raste osim venezuele i par afričkih a u isto vrijeme nas je prestigla rumunjska, a bugarska će uskoro je jako jadno, ali sve pušite....

TH
theo
09:49 23.03.2021.

rast bdp-a je negativna stvar ako ostale usporedive države rastu brže, isto je sa kreditnim rejtingom svima drugima državama je rastao brže, bolje i više...a on je hvali samim rastim iako je bio najmanji i dalje smo najgori u EU po tome, ali kraddezeovci vam sve prodaju sve popušite po ne znam koji put...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije