Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 80
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Zatražena razrješenja Krušlina i Vekića

'Češljaju' imovinu sudaca koje je Mamić prozvao: Što im sve stoji u imovinskim karticama

Foto: Davor Javorovic/PIXSELL
1/6
22.03.2021.
u 20:09

Predsjednik osječkog suda Zvonko Vrbanod DSV-a zatražio razrješenje Krušlina i Vekića: Jedan je potvrdio, drugi je porekao druženja s Mamićem.

Pokrenut je stegovni postupak protiv osječkih sudaca Zvonka Vekića i Darka Krušlina, a nakon što su protekli tjedan u javnost dospjele sporne fotografije koje je lansirao Zdravko Mamić, kao dokaz njegova druženja i kontakata s osječkim sucima. Zvonko Vrban, predsjednik Županijskog suda u Osijeku, danas je poslao Državnom sudbenom vijeću zahtjev za pokretanje stegovnog postupka. Predložio je stegovnu kaznu razrješenja od obnašanja sudačke dužnosti. Prihvati li DSV taj prijedlog, Vekić i Krušlin više nikada neće moći biti suci.

Prozvani suci dostavili su u petak očitovanja o objavljenim fotografijama, kao i ozbiljnim optužbama Zdravka Mamića, a ona su danas proslijeđena i ministru pravosuđa te Vrhovnom sudu. Kako je otkrio sam Vrban, “jedan je sudac potvrdio druženje, dok je drugi u cijelosti porekao ta druženja”. Protiv Ante Kvesića, kojega je Mamić također prozvao, nije pokrenut stegovni postupak, jer za sada “nema dokaza za Mamićeve riječi”.

Češlja se imovina

Podsjetimo, Darko Krušlin bio je predsjednik sudskog vijeća koje je osudilo braću Mamić u prvom procesu, za izvlačenje 116 milijuna kuna iz Dinama. Vrhovni je sud prije sedam dana u većini potvrdio tu presudu pa Zdravko Mamić mora u zatvor na šest i pol godina. Uslijedila je “bomba” iz Mostara, u vidu Mamićevih optužbi da je “osječkim sucima dao pola milijuna eura”. Izjavio je i da je plaćao Đuri Sessi, predsjedniku Vrhovnog suda, kako bi mijenjao presude. Još u listopadu, rekao je Mamić, poslao je USKOK-u stick sa svojim iskazom o primanju mita. Iz USKOK-a poručuju da još od tada provode izvide.

A u sklopu njih, “češlja” se i imovina prozvanih sudaca. Darko Krušlin u svojoj imovinskoj kartici, javno dostupnoj, ima prijavljenu kuću s okućnicom, površine 409 “kvadrata”, čiju je vrijednost procijenio na 800.000 kuna. Za nju je podigao, navodi, kredit. Vozi Infiniti Q50 iz 2017., vrijedan 180.000 kuna. Od novčane štednje, navodi se 21.000 eura, kao prihod iz nesamostalnog rada, te 44.369 američkih dolara, uz koji stoji opaska “novac u vlasništvu brata”. Stalni prihod, bruto, mu je od 28.000 do 29.000 kuna. Podaci su to iz rujna.

VIDEO Zdravko Mamić o sucima

Kolega mu Zvonko Vekić ima kuću od 386 “kvadrata” vrijednu, po njemu, 750.000 kuna, a koju je stekao, navodi, naslijeđem. Vozi Volkswagen Arteon, od 200.000 kuna, proizveden 2017. Kupio ga je novcem od prodaje prethodnog automobila i kreditom. Od štednje, ima 30.000 eura, prihoda iz nesamostalnog rada, i 39.000 eura od prodaje dionica naslijeđenih od pokojnog oca. Stalni prihod mu je 33.000 do 34.000 kune, u bruto iznosu. Od ostalih prihoda, prijavio je 5000 kuna naknade za izbore EU, i 3000 kuna naknade za izbore za manjine. Vraća i kredit od 120.000 kuna, mjesečna je rata 2450 kuna. Imovinsku karticu podnio je u studenome. Vekić je, inače, jedan od tri osječka suca koja su potvrdila drugu optužnicu protiv braće Mamić.

Kada je u travnju 2017. počelo prvo suđenje Mamićima, Darko Krušlin bio je najmlađi kazneni sudac Županijskog suda u Osijeku, s 51 godinom. Najmlađi je bio i kada je tek došao u taj sud, u studenome 2004.. Završio je Pravni fakultet u Osijeku pa izučavao odvjetnički zanat kao vježbenik u Tuzli. Radno mjesto mu 1995. postaje Općinski sud u Osijeku, a na Županijski sud dolazi potkraj 2004. Izrekao je i najvišu kaznu ikada na Županijskom sudu u Osijeku. Na 40 godina zatvora osudio je Roberta Rubića, za ubojstvo odvjetnika i pjesnika Luje Medvidovića u njegovu uredu u siječnju 2013. u Osijeku.

VIDEO Zdravko Mamić na konferenciji za medije nakon donesene pravomoćne presude

Izbacio Mamića iz sudnice

Darko Krušlin taman je pred početak suđenja Mamićima nepravomoćno proglasio krivim i Mladena Kruljca, umirovljenog generala te bivšeg zapovjednika Kopnene vojske. Riječ je o aferi Sibinj, u kojoj se sudilo za malverzacije zemljištem u toj općini kod Slavonskog Broda. Kruljac je tada kažnjen s godinom dana zatvora, ali mu je zatvor po toj presudi zamijenjen radom za opće dobro. Vrhovni sud u konačnici je Kruljcu izrekao uvjetnu kaznu od godinu dana. Prvo suđenje Mamićima pratili su redoviti ispadi Zdravka Mamića pa ga je Krušlin, na koncu, izbacio iz sudnice na sedam mjeseci. Zvonko Vekić sudio je poduzetniku i bivšem predsjedniku NK Osijeka Antunu Novaliću. Nepravomoćno ga je oslobodio optužbi da je od 1996. do 2001. protuzakonito prisvojio 57 milijuna kuna od transfera nogometaša Petra Krpana, Marka Babića, Jurice Vranješa, Igora Pamića i Tonija Žilća, odnosno da je za taj iznos oštetio NK Osijek. Presuda je izrečena u ljeto 2007., a Novalić je preminuo dvije godine kasnije, ne dočekavši njezinu pravomoćnost.

Mamić je iz Mostara u utorak ustvrdio da je “mitio članove DSV-a kako bi izabrali Zvonka Vekića za čelnika Županijskog suda u Osijeku”, te da je “samo Nediljku Bobanu dao 80.000 eura”.

VIDEO Od 12. veljače do 15. svibnja posjetite izložbu "Hrvatska svijetu"

Komentara 93

Avatar Šund_Alpinisti
Šund_Alpinisti
20:48 22.03.2021.

U različitim medijima kada je osuđem Mamić čitao sam kako su ga osudili "vrhonski pravnici" i bilo je riječi o "moralnim vertikalama". Isto je redovito za čitati kako je Mamić "bjegunas od Hrvatskog pravosuđa". Evo, sed bi mogli postaviti pitanje - što je postalo od vrhunskih pravnika i moralnih vertikala - i je li Mamić doista bjegunac ili sam se sam spasio od vrhunskog prava i moralnih vertikala.

Avatar Borna Vitez
Borna Vitez
18:01 22.03.2021.

MAMINJO napravio više koristi nego štete državi !

Avatar TheJack
TheJack
18:28 22.03.2021.

Maminjo ih je sve pospric'o. Sto su oni mislili? Maminjo u przun, a oni se prave nevjesti?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije