Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Hrvatski premijer

Plenković na otvorenju Mostarskog sajma: Hrvatska najsnažniji lobist BiH

Andrej Plenković
Foto: Stojan Lasić
1/7
04.04.2017.
u 13:10

Hrvatski premijer je naveo da je Hrvatska petinu svojih ulaganja izvan zemlje usmjerila u BiH.

Premijer Andrej Plenković izjavio je u Mostaru, prilikom otvaranja 20. Međunarodnog sajma gospodarstva Mostar 2017., kako će Hrvatska biti najsnažniji lobist Bosne i Hercegovine u njezinu približavanju prema Europskoj uniji ocjenjujući da će taj proces pomoći stabilizaciji unutarnjih prilika.

- Taj pokušaj da BiH uhvati priključak je za mene ključan za funkcioniranje zemlje, njezin rast i razvoj, stabilnost i odnose konstitutivnih naroda. Budite sigurni da imate prijatelje koji će biti lobisti u europskim institucijama. To je dobro i za BiH i za RH - rekao je Plenković. Pri tome je naveo kako je BiH, podnoseći zahtjev za članstvo u EU, zakoračila u novu fazu europskih integracija te se sada od države očekuje veći stupanj koordinacije. Najavio je pomoć i pri podnošenju upitnika Europske komisije, jer će time pokazati kakva je situacija sa sustavom i ispunjavanje kriterija kako bi otvorila pregovore u članstvu u kojoj se sada nalazi Srbija.

Zajednička sjednica Vlade RH i Vijeća ministara BiH 

Plenković je najavio i održavanje zajedničke sjednice Vlade RH i Vijeća ministara BiH u lipnju ove godine, o čemu je tijekom jutra u Mostaru razgovarao s predsjedateljem Vijeća ministara BiH Denisom Zvizdićem. Hrvatski premijer istaknuo je i da Hrvatska doživljava BiH prijateljskom zemljom kojoj je iznimno važno da se osigura jednakopravnost Hrvata kao jednoga od tri konstitutivna naroda.

Za Međunarodni sajam gospodarstva ocijenio je kako je iznimno respektabilna manifestacija koja pomaže snaženju gospodarskih odnosa dviju zemalja. Prošle godine robna razmjena između BiH i Hrvatske iznosila je 1,8 milijardi eura, pri čemu je BiH prvi vanjskotrgovinski partner Republici Hrvatskoj. Hrvatski premijer je naveo da je Hrvatska petinu svojih ulaganja izvan zemlje usmjerila u BiH. - To pokazuje koliko nam je BiH važna. Jedan od vrijednih primjera suradnje je Aluminij, kojemu je Hrvatska suvlasnik i kojemu želimo veću kvalitetu i poslovanje - dodao je Plenković.

Na sajmu izlaže 20-tak hrvatskih tvrtki

Predsjedatelj BiH Predsjedništva Mladen Ivanić istaknuo je kako je Mostar danas središte cijele regije te izrazio zadovoljstvo "što je Hrvatska zemlja partner i što podržava svoje susjede na Europskom putu". Na sajmu gospodarstva u Mostaru Hrvatska je zemlja partner te na njemu izlaže 20-tak hrvatskih tvrtki.

U organizaciji Hrvatske gospodarske komore Hrvatsku predstavlja dvadeset tvrtki - Stražaplastika, Zagrebačka pivovara, Birotehnik, Kolomejec, Naše klasje, Kraš, Spin Valis, PPS - Majur, Pan Parket, Agrokor, Belje, Ledo, PIK Vrbovec, Sarajevski kiseljak, Prima namještaj, Keramika Modus, Nord Produkt, Aquaestil plus, Odašiljači i veze te Snašine vridne ruke. Na sajmu izlaže 800 tvrtki iz 30 zemalja svijeta. Bit će otvoren od 4. do 8. travnja. U sklopu sajma već tradicionalno se održavaju podsajamske manifestacije kao što su Sajam turizma te sajmovi knjige i grafičke industrije.

Plenković razgovarao sa Zvizdićem

Hrvatski premijer Andrej Plenković i predsjedatelj Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić razgovarali su ranije o unapređenju odnosa između Hrvatske i BiH, posebice o jačanju gospodarske suradnje, te su za početak lipnja dogovorili održavanje zajedničke sjednice hrvatske vlade i Vijeća ministara. "Razgovarali smo o unapređenju odnosa Hrvatske i BiH, mogućnostima jačanja daljnje gospodarske suradnje i ulaganja. Ono što smo dogovorili jest zajednička sjednica hrvatske vlade i Vijeća ministara BiH u lipnju, poslije lokalnih izbora u Hrvatskoj", rekao je Plenković novinarima.

Plenković je kazao da je sa Zvizdićem razgovarao i o europskom putu BiH te o ispunjavanju upitnika Europske komisije, što bi u BiH trebalo biti završeno do ljeta, izrazivši nadu da će Europska komisija nakon toga predložiti da BiH dobije status kandidata. Hrvatski premijer istaknuo je da je "Hrvatska glavni zagovaratelj BiH na njenom europskom putu". Predsjedatelj Vijeća ministara BiH kazao je kako je razgovor s hrvatskim premijerom bio zasnovan na međusobnom razumijevanju i potpunoj opredijeljenosti za daljnji razvoj dobrosusjedske i regionalne suradnje.

Po njegovim riječima, na zajedničkoj sjednici koja je dogovorena biti će razmotrena dinamika daljnje suradnje dviju zemalja te potpisano nekoliko sporazuma koji se odnose na unapređenje gospodarske suradnje, infrastrukturnu povezanost te ukupne odnose.  Plenković i Zvizdić razgovarali su na marginama mostarskog Sajma gospodarstva i o raspletu zbivanja s Agrokorom.

>>Dobavljači o Agrokoru: Vrijeme je ključni faktor. Plenković: Ovo su scenariji A i B...

>>Dobavljači će u najvećoj mjeri nastaviti isporučivati robu Agrokoru

Komentara 3

DO
domljani
16:05 04.04.2017.

siromašni hrvati idu u kupovinu u bih , a vrli političari u brisel

RP
rpzagreb
14:50 04.04.2017.

Prije početka mandata mi je dao nadu da će konačno doći neophodnih promjena......smanjenja državne uprave, silnih poreza i nameta, broja županija i sulodo velikog broja općina,....... međtim sve ostaje isto, Samo pokazuje da je isti kao svi prethodnici, pun slatkih ali ispraznih riječi i fraza.

NO
Norway
13:29 04.04.2017.

Suradnja se svela na kolone osiromasenih Hrvata koji idu kupiti jeftinije proizvode preko granice pod uvjetom da im imena ne stoje na listama.Jad i bijeda i sramota. EU karijeristi i politicari se bahate svojim " dostignucima"

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije