Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 141
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
POZNAJETE LI SVOJA PRAVA?

Pitajte sve što vas zanima i odmah doznajte odgovore

Europska komisija
Foto: Europska komisija
01.03.2014.
u 08:00

Građani moraju poznavati svoja prava kako bi ih mogli i iskoristiti

Znate li da hrvatski radnici imaju privremena ograničenja za rad u 13 zemalja članica EU (Francuska, Njemačka, Nizozemska, Cipar, Austrija, Velika Britanija, Slovenija, Belgija, Španjolska, Luksemburg, Italija, Malta i Grčka), dok se u ostalima mogu zapošljavati bez ikakvih ograničenja? U drugoj državi možete ostati “razumno vremensko razdoblje” da biste našli posao. Nije definirano zakonom koliko to točno iznosi, ali sudska praksa upućuje na razdoblje od šest mjeseci, nakon čega se mora dokazati da osoba još traži posao i da postoji mogućnost da će biti zaposlena.

Znate li da, ako vam se na putovanju zrakoplovom, izgubi prtljaga, imate pravo na odštetu u iznosu od 1220 eura? A ako se let otkaže, imate pravo na povrat punog iznosa cijene karte.

To su samo neka prava koja smo stekli kao građani Europske unije. No, s njima – kako pokazuju ankete – nismo sasvim dobro upoznati. Jer, 57 posto građana Hrvatske ne zna koja prava imaju kao građani Europske unije.

Uskoro, 3. ožujka, u Zagrebu Neven Mimica održat će javni dijalog s građanima EU, što je prilika građanima da pitaju baš sve što ih zanima i da odmah dobiju i odgovore. Pitanja se, osim osobno, mogu postaviti i putem interneta ili ih se može dostaviti u predstavništvo Europske komisije u Zagrebu.

Više informacija pronađite ovdje.

Fill out my online form.

Komentara 5

HE
hellen3353
22:06 03.03.2014.

I nije istina da u Austriji imamo privremena ogranicenja!

LB
lela.baborela
16:56 04.03.2014.

Ja se osjećam građaninom EU, ali imam jedan velik problem uključujući i druge građane . Svima nama se ugrožavaju ljudska prava od strane vladajućih jer ignoriraju građane i rade što hoće.

LB
lela.baborela
17:02 04.03.2014.

A što se tiče Australije, Australija je jedna uređena zemlja. Naravno koja se ne bavi komunistima i partizanima i koji ne prosipaju demagogiju. građanima.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije