Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 127
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
VUKOVAR

Penava: Ako popis ne bude proveden precizno rezultate nećemo smatrati relevantnima

Ivan Penava
Foto: Branimir Bradarić
06.03.2020.
u 17:47

Govoreći o tome koliko je točan i precizan popis stanovništva važan za državu i njene građane Penava je rekao ako je suditi po koalicijskom dogovoru kako je on samo u Hrvatskoj politička kategorija i kategorija manjinskih prava.

Zbog budućnosti Vukovar je iznimno zainteresiran za objektivan i točan popis stanovništva jer red je preduvjet za red u svim drugim segmentima života. Ako je potrebno Grad će cijeli proces sufinancirati i tako poduplati ili utrostručiti broj popisivača. Niti jedna cijena nije velika ako ćemo Vukovar poštedjeti trauma izazvanih popisom iz 2011. godine. Tražimo samo točan i objektivan proces bez mogućnosti manipuliranja od bilo koga i manipuliranja konačnim ishodom jer u suprotnome nećemo rezultat smatrati relevantnim jednako kako nismo smatrali niti prethodni popis, rekao je današnjoj konferenciji za novinare gradonačelnik Vukovara Ivan Penava govoreći na temu popisa stanovništva.

Govoreći o tome koliko je točan i precizan popis stanovništva važan za državu i njene građane Penava je rekao ako je suditi po koalicijskom dogovoru kako je on samo u Hrvatskoj politička kategorija i kategorija manjinskih prava. Ukazao je na izjavu saborskog zastupnika češke nacionalne manjine Vladimira Bileka koji je rekao kako će se s dogovorom predstavnika nacionalnih manjina i ostalih partnera u koaliciji provesti obavezne upute Državnom zavodu za statistiku.

- Tko je taj koji daje upute i tko će reći Državnom zavodu za statistiku koga treba popisati, na koji način, a koga ne? Zahtjev nacionalnih manjina po meni predstavlja iskaz nepovjerenja u državni sustav kojega su dio. A ako je već tome tako i ako na svoju sramotu ne vjerujemo institucijama, onda bismo to trebali prepustiti strancima da naprave za nas, istakao je Penava napominjući kako niti jedan popis do sada u Hrvatskoj nije napravljen točno, precizno i objektivno.

Posebno je ukazao na popis iz 2011. godine koji je pokazao kako Vukovar broji 27.683 građana iako se zna, kako je rekao, da u gradu ne živi više od 22.000 građana. Ukazao je i na primjer Ratarske ulice gdje je zadnji kućni broj bio 50, a u neki su se prijavljivali i da žive na broju 84. Tvrdi kako je bilo niz slučajeva manipuliranja pa i primjera gdje je baka davala 10-ak osobnih iskaznica iako nitko od njih ne živi u Vukovaru nego su na adresama u BiH ili Srbiji. Sve to rezultiralo je da u Vukovaru danas nitko ne zna koliko točno građana živi kao i da procjenjuje kako Grad danas nema više od 20.000 stanovnika.

- Kada treba pumpati popis stanovništva radi ostvarivanja prava, onda nas ima više, a kada treba živjeti u Vukovaru i plaćati račune, onda nas ima koliko nas ima, rekao je Penava pozivaju da se u predstojeći popis stanovništva uključe DORH, Ustavni sud i SOA.
Kazao je i kako mu je svejedno hoće li mu tijekom popisa u kuću ući Hrvat, Srbin ili Kinez kao i da ne želi ulaziti u krajnje rezultate i strukturu stanovništva ali da ga kao građanina isključivo interesiraju točne i precizne brojke i objektivan popis...

GALERIJA Vukovar

Ivan Penava Ivan Penava
1/15

Komentara 23

DU
Deleted user
19:04 06.03.2020.

Karijerist

MI
microlion
21:35 06.03.2020.

Nije problem ovakav ili onakav popis nego što je uopće popis mjerilo broja stanovništva. U sređenim državama ima uprava preciznu evidenciju stanovništva, te popisi služe isključivo za dobivanje onih podataka, koji nisu u evidenciji (na primjer podaci o kućanstvu, vjeroispovjestii i slično). Okanite se jeftinog politiziranja i tražite rješenja u pravom smjeru.

CR
croban1111
19:12 06.03.2020.

Ne oprostiti, ne zaboraviti, ne vjerovati.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije