Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 119
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
prosvjed

Peking: Tibetanski redovnici zapalili se u znak prosvjeda

TIBET
REUTERS/PIXSELL
26.09.2011.
u 15:28

Kada su se postavili na vatru, vikali su: "Mi trebamo slobodu vjere". Završili su s blažim opeklinama.

Dva mlada tibetanska redovnika zapalila su se u Pekingu u znak prosvjeda protiv vjerske kontrole koju provodi vlada u zapadnoj Kini, javlja Reuters.

Uz ovaj posljednji slučaj koji se dogodio u ponedjeljak, to je već treći eksces ove godine koji može dodatno zakomplicirati napetosti na tom području.

Kelsang i Kunchak, 18-godišnji redovnici, pripadaju samostanu Kirti u kojem se organiziraju glavni prosvjedi protiv kineske politike.

– Kada su se postavili na vatru, oni su vikali: "Mi trebamo slobodu vjere"– rekao je aktivist koji je htio ostati anoniman dodajući da je informacije dobio iz barem pet izvora u Kini i inozemstvu.

Redovnici su pretrpjeli blage opekline i u stabilnu su stanju, prenosi Reuters.

 

 

Ključne riječi

Komentara 10

OB
-obrisani-
16:54 26.09.2011.

16:21h Bharat je napisao/la: Ovi religiozni fanatici kad bi ugrabili vlast u Tibetu, doveli bi zemlju u XII stoljece, u doba mraka i nepravde, doba stagnacije i siromastva. >>>>>>>> Tibetanci imaju u tajnim spiljama zapise stare i do 18,000 godina. Njihova poznata kultura i zapisi sezu 1000 -cama godina u proslost. Usporedi to sa komunistickom bandom u Kini ,koja je pokusala unistiti sve tradicionalno znanje. Nametnula je sivilo komunizma. Kada jednog lijepog suncanog dana dodje do prevrata,ne bih zelio biti u komunistickoj kozi.

PA
patria
16:54 26.09.2011.

Pa znas se kako je Tibet postao izravni dio kineske države, nasilnom invazijom i zna se kako su se Kinezi odnosili prema tibetanskom kulturno-religioznom nasljeđu i nacionalnom identitetu. Istina je da su Kinezi poslije puno toga što su uništili ii obnovili, pogotovo u svrhu promicanja turizma i da su bitno liberalizirali svoj režim i dopustili obnavljanje djelova religiozno kulturne prakse, ali sve pod strogim nadzorom i da su isto tako, a pogotovo zadnjih godina, jako puno učinili na unapređivanju života i cjelokupnoj modernizaciji toga područja, ali to sve sa ciljom još jačega utvrđivanja svoga položaja na Tibetu i još jačega vezanja toga za njih iznimno strateški važnoga područja za Kinu. Normalno da takav dvostruki razvoj stvari sa jedne strane za posljedicu ima i porast modernoga nacionalnoga i religioznoga identiteta i samosvijesti Tibetanaca i porast odbojnosti prema kineskom nametanju.

OB
-obrisani-
16:21 26.09.2011.

Ovi religiozni fanatici kad bi ugrabili vlast u Tibetu, doveli bi zemlju u XII stoljece, u doba mraka i nepravde, doba stagnacije i siromastva. Anglosaksi zelu da oni dodju na vlast u Tibet i da ova kineska provincija se odcijepi od Kine. Amerikanci i Britanci bi to nazvali dolazak demokracije. U tom slucaju bi bio zagarantiran uspijeh jednopolarnog svijeta ili anglosaksa.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije