Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 165
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
HOĆE LI PRISTATI?

Papi ponuđeno milijun dolara za humanitarne svrhe ako bude vegan za korizmu

Papa Franjo u Abu Dhabiju
Foto: Reuters/PIXSELL
06.02.2019.
u 13:19

Vrhovni poglavar Katoličke crkve će dobiti milijun dolara za humanitarnu organizaciju po svom izboru ako pristane biti vegan za korizmu, objavila je u srijedu međunarodna kampanja koju podržavaju glazbene i filmske zvijezde.

Vegansku kampanju od milijun dolara predvodi 12-godišnja Genesis Butler iz Kalifornije koja se na svom Twitter profiilu opisuje kao aktivistkinja za prava životinja i veganka. 

'Tražimo od papa Franje da pomogne u zaštiti našeg planeta tako da skrene pozornost na strahoviti utjecaj uzgoja životinja za prehranu', kazala je Butler u videosnimci objavljenoj na službenoj stranici kampanje. Franjo bi prelaskom na veganstvo za korizmu 'predvodio put prema održivijem planetu'. 

Istovremeno papa pokušava osigurati mir na planetu te je u srijedu izrazio nadu da je njegov povijesni posjet Arapskom poluotoku doprinos međuvjerskom dijalogu, uvjerenju da dvije religije poštuju zajedničke vrijednosti i da sukob kršćanstva i islama nije neizbježan.

Franjo se u utorak vratio u Rim iz Ujedinjenih Arapskih Emirata gdje je u Abu Dhabiju predvodio dosad najveću misu u javnosti na Arapskom poluotoku otkako postoji islam.

'U doba kakvo je naše, u kojem mnogi govore o sukobu kršćanske i islamske civilizacije, pa čak i da je vjera izvor sukoba, željeli smo poslati još jedan jasan i snažan znak da je susret moguć', rekao je Papa na redovitoj općoj audijenciji u srijedu. 

Govorio je o dokumentu što ga je potpisao zajedno sa šeikom Ahmadom al-Tayebom, velikim imamom egipatske džamije i sveučilišta al-Azhar, jednim od najvećih autoriteta u teologiji islama. 'Dokument o ljudskom bratstvu' dokaz je da 'možemo poštivati jedan drugoga i održavati dijalog unatoč razlikama u kulturi i tradicijama, da kršćanski i islamski svijet cijene i poštuju zajedničke vrijednosti', rekao je papa.

Dokument, što su ga papa Franjo i imam al-Tayeb potpisali u ponedjeljak poziva 'sve da se prestanu koristiti vjerom za raspirivanje mržnje, nasilja ekstremizma i slijepog fanatizma i da se ne koriste Božjim imenom da bi opravdali ubojstva, progone, terorizam i ugnjetavanje'.

Ultrakonzervativni katolici protive se dijalogu s islamom kojega je, smatraju neki od njih, konačni cilj uništiti Zapad, piše Reuters ne imenujući ih. Na povratku u Rim Papa je, prema ustaljenom običaju, u zrakoplovu razgovarao s novinarima pa je odgovorio i na pitanje o mogućim negativnim reakcijama na dokument onih katolika koji ga optužuju 'da je dopustio muslimanima da ga iskorištavaju'.

'Ne samo muslimani. Optužuju me i da sam dopustio da me iskorištavaju svi, čak i novinari. No to je dio moga posla' odgovorio je u šali Papa.

'S katoličkog stajališta, dokument ne odstupa ni milimetar od nauka Drugog vatikanskog koncila (1962-1965.) o međuvjerskom dijalogu. Razumijem ako se netko zbog toga osjeća povrijeđen. To se svakog dana događa. Ali to je korak naprijed', rekao je.

Ključne riječi

Komentara 6

KO
KoToTamoPeva
14:17 06.02.2019.

nije prirodno biti vegan, izmišljotina onih kaj im je dosadno u životu i nis ne rade pa im ne treba meso..

PL
@ploto@
06:54 07.02.2019.

Ovaj klaun se klatara po svijetu kao pop zvijezda na svjetskoj turneji.

DU
Deleted user
14:15 06.02.2019.

Cjenim nastojanja i jeden i druge strane zbog svesrdne tolerancije. Vrijeme bi bilo da i papa omoguci i drugim vjerskim poglavarima dolazak u Vatikan. To ce pokazati o kakvoj toleranciji papa govori.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije