Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 113
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Obraćanje diplomatskom zboru

Papa Franjo zabrinut rastom populizama

Papa Franjo
Foto: Reuters/PIXSELL
1/3
08.01.2019.
u 08:10

Ponovna pojava populizama i nacionalizama oslabljuje multilateralni sustav s rezultatom općeg nepovjerenja i krize vjerodostojnosti međunarodne politike, drži papa.

Papa Franjo usporedio je današnju svjetsku situaciju s onom od prije Drugog svjetskog rata i izrazio zabrinutost rastom populizama i nacionalizama. U govoru od devet stranica kojim se u ponedjeljak obratio diplomatskom zboru akreditiranom pri Svetoj Stolici koji tradicionalno pape primaju početkom godine, Franjo je rekao kako su populizmi i nacionalizmi prevladali nad Društvom naroda između dva rata.

Njihova ponovna pojava “oslabljuje multilateralni sustav s rezultatom općeg nepovjerenja i krize vjerodostojnosti međunarodne politike”, drži Franjo, koji je zabrinut zbog prevladavanja tendencije da se inzistira na pojedinim nacionalnim interesima bez štovanja instrumenata međunarodnog prava koji omogućuju rješavanje sučeljavanja i jamčenje poštovanja pravde. 

Papa Franjo
1/4

Papa drži kako ljudi vide presporima, apstraktnima i daleko od njihovih potreba dinamike i pravila koji upravljaju međunarodnom zajednicom. Potrebno je da političari slušaju glasove svojeg naroda i donesu konkretna rješenja za veći boljitak, ali to zahtjeva i štovanje pravila i pravde kako unutar nacionalnih zajednica tako i onih u okviru međunarodne zajednice, jer emotivna, reaktivna i ubrzana rješenja mogu imati konsenzus za kraće vrijeme, ali ne rješavaju radikalne probleme, dapače, povećavaju ih. 

Papa je podsjetio na svoju ovogodišnju poruku mira pod naslovom “Dobra politika u službi mira” i naglasio kako se od politike traži da bude dalekovidna a ne da se ograničava u traženju rješenja kratkog daha. Dobar političar ne smije zauzimati prostore, već pokretati procese. Pozvan je da djeluje kako bi prevladalo jedinstvo nad sukobom. Solidarnost treba biti stil stvaranja povijesti.

Papa je nabrojio krizna žarišta u svijetu od Ukrajine, do Sirije, Jordana i Libanona. Rekao je “ne” stvaranju neprijateljstava između kršćana i muslimana i pozvao na zaštitu izbjeglica. 

Svjestan je da je izbjeglički val izazvao nepovjerenje i zabrinutost naroda u mnogim zemljama, posebno u europskima i u Sjevernoj Americi, što je navelo mnoge vlade da zatvore svoje granice imigrantima. Ipak “držim kako se to globalno pitanje ne može rješiti parcijalnim načinima”, pa je potreban zajednički odgovor među svim zemljama u štovanju kako zakona pojedinih država tako i migranata. Franjo je kazao i kako je Global Compacts o izbjeglicama važan korak naprijed za međunarodnu zajednicu i UN, jer se prvi puta na multilateralnoj razini sučeljava to pitanje. Premda ti dokumenti zakonski ne obvezuju i premda su neke vlade bile odsutne u Marakešu oni su važna točka za političko zauzimanje i konkretnu akciju međunarodnih organizacija, zakonodavaca i političara u sučeljavanju s tim problemom. 

Papa je govorio i svećenicima pedofilima koji su žrtvama nanijeli nepopravljivo zlo. Crkva i Sveta Stolica se zauzimaju u suzbijanju tih zločina i njihova zataškavanja. Govorio je o nedostatku posla, kao i o nasilju prema ženama koje treba zaustaviti. 

Komentara 17

DU
Deleted user
09:15 08.01.2019.

Tja, kaj se more. Budući da je papa Franjo tako velik protivnik europskoga populizma i naacionalizma, predlažem mu da na teritorij Države Vatikanskoga Grada od 0,44 četvorna kilometra primi barem 444 islamska migranta, da ih lijepo zbrine i da s njima počne prakticirati multikultulturalnost i multikonfesionalnost. Kad bi se to dogodilo, uvjeren sam da bi za tri dana promijenio ploču. Jedno je propovijedati Evanđelje normalnim i tolerantnim ljudima, a nešto posve drugo je imati posla s rigidnim islamom i svim što ide uza nj.

ZI
zimerman
08:37 08.01.2019.

Interesantno je to da papu ne zabrinjava rast islamizma koji po svim statistikama naj više ugrožava zapadnu civilizaciju koja je osnovana na kršćansko židovskom vrijednostima. Ocigledno je da leftizam dominira velikim dijelom katolicizama kad papa koji je predstavnik katoličke crkvečke crkve daje ovakve izjave . Katolik sam i ovo je žalosno vrijeme za nas katolike .Katolicka crkva je u svojoj povijesti imala dobre i loše pape ali ovaj će ući u povijest kao jedan od naj lošiji .

RM
ruzica_mario
08:17 08.01.2019.

koje izbjeglice? u europi takvi ne dolaze..nego islamski teroristi

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije