Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 148
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Italija u još strožoj karanteni

Papa odgodio put na Maltu, poziva na pandemiju molitve Oče naša

Papa Franjo
Foto: VATICAN MEDIA/REUTERS/PIXSELL
1/2
23.03.2020.
u 13:47

Na pandemiju virusa želimo odgovoriti s općom pandemijom molitve, suosjećanja i nježnosti, kazao je Franjo

Zbog svjetske situacije s koronavirusom i u suglasju s lokalnom Crkvom, najavljeni put pape Franje na Maltu 31. svibnja je odgođen do datuma koji će se naknadno odrediti, priopći je dana (ponedjeljak) šef ureda za tisak Svete Stolice Matteo Bruni.

A kao odgovor na pandemiju koronavirusa, papa Franjo poziva na pandemiju molitve Oče naša u podne 25. ožujka.

- Pozivam sve poglavare Crkvi, vođe svih kršćanskih zajednica i sve kršćane različitih ispovijesti da zajedno zazivamo Svevišnjeg i Svemogućega Boga, izgovarajući molitvu koju nas je naučio naš Gospodin Isus. Dakle, sve pozivam da mole Oče naš u srijedu, 25. ožujka, u podne, kazao je Franjo. Osim toga pozvao je i u petak 27. ožujka, u 18.00 sati, na molitvu. Papa će biti sam na trijemu ispred bazilike Sv. Petra na praznome istoimenom trgu i predvodit molitvu, te poziva sve na duhovno sudjelovanje putem sredstava društvenog priopćivanja.

- Slušat ćemo Božju riječ, uzdizati svoje molitve i klanjati se Presvetom Sakramentu, nakon čega ću podijeliti blagoslov Urbi et orbi kojem će biti pridružena mogućnost primanja potpunog oprosta. Na pandemiju virusa želimo odgovoriti s općom pandemijom molitve, suosjećanja i nježnosti, kazao je Franjo.

Italija je ponedjeljak 23. ožujka započela u još strožoj karanteni, ali njome nisu svi zadovoljni, odnosno sindikati drže da bi još više tvornica trebalo biti zatvoreno, pa su najavili štrajk, također u srijedu 25. ožujka, protiv sadašnjeg vladinog dekreta. Zatvorena je duhanska industrija, proizvodnja automobila, odjeće, kompjutora, namještaja, kao i uslužne djelatnosti prodaje nekretnina, leasinga i najma automobila, putničke agencije itd.

Ostaje otvorene farmaceutska i prehrambena industrija, poštanske usluge, kao i dostave. Otvoreni mogu biti i hoteli, ali ostaju zatvoreni restorani i kafići. Otvoreni mogu biti kiosci za novine, kao što mogu raditi i vodoinstalateri, električari, prijevoznici, supermarketi, trgovine hranom, voćem i povrćem, ljekarne, ali i željezare. Zatvorene ostaju trgovine obuće i odjeće, kina, kazališta, muzeji, biblioteke, teretane, bazeni, frizeri, brijači itd.

I ljudi se više ne smiju kretati izvan gradova u kojima imaju boravak. Dakako, postoje iznimke odnosno putovati u druga mjesta se može samo zbog zdravstvenih razloga ili posla. Taj dekret ostaje na snazi do 3. travnja. Pretpostavlja se kako bi do tada karantena mogla pokazati svoju učinkovitost smanjenjem broja zaraženih osoba.

VIDEO Mitovi o koronavirusu

Komentara 2

SO
Sir Oliver
18:24 23.03.2020.

Eto, tko kaže da nema pomoći, Vatikan je pronašao molitveno cjepivo! Sad ćete vidjet kad virus vrišteći i plačući počne bježati iz HR i Europe!

PR
&primjedba
19:17 23.03.2020.

a sto nejde? sad je najbolje vrijeme za ici... nema guzvi. ili se decec plasi? frfa ga je. joj sveti tatek... kak te nije sram?!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije