Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 150
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
e-Hrvatska

Otvaranje tvrtki bez biljega i papira do kraja ove godine

Budući da je Vlada bez ministra uprave, strategiju je predstavio državni tajnik Dario Nekić
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
27.05.2017.
u 13:25

Registriranje biznisa online trebalo bi građanima uštedjeti vrijeme i smanjiti troškove za približno 70 posto, izračunala je Vlada

Strategija e-Hrvatska i uz nju vezan akcijski plan koji je Vlada donijela na ovotjednoj sjednici građanima će već do kraja ove godine osigurati lakše i jeftinije pokretanje poslovanja, a do 2020. predvidjela je niz mjera koje bi im trebale dodatno pojednostaviti pristup upravi, poslovanje, zdravstvenu zaštitu, traženje posla, plaćanje obveza, stjecanje znanja i obrazovanja te korištenje resursa sustava kulture...

Manje posla za bilježnike

Oni koji pokreću posao tako više neće morati nositi dokumente iz uprave u upravu, informacije o pokretanju poslovanja automatski će se prosljeđivati Državnom zavodu za statistiku i Poreznoj upravi.

Nakon što je već omogućena elektronička registracija obrta, omogućit će se to i za one koji pokreću jednostavno dioničko društvo ili traže odobrenje za obavljanje uslužnih djelatnosti – do kraja godine to će se moći učiniti bez papira i biljega, elektroničkim podnošenjem zahtjeva zajedno s dokumentima. Ukinut će se i obveza sudjelovanja javnog bilježnika za obvezna osiguranja, a elektroničkom poštom moći će poslati i potvrdu o plaćenoj pristojbi.

U Vladi su izračunali da su elektronički postupci za pokretanje poslovanja, osim vremena, građanima trebali uštedjeti i novac s obzirom na to da bi administrativni troškovi bili manji za oko 70 posto.

U idućim godinama planira se i niz drugih poboljšanja, koja bi trebali osjetiti pomorci, hrvatski branitelji, nastavnici i učenici.

Strategija predviđa da će do siječnja iduće godine 140 škola u Hrvatskoj biti opremljeno informacijsko-komunikacijskom tehnologijom, što će obuhvatiti 920 nastavnika i 6000 učenika, a u idućem razdoblju predviđeno je stručno usavršavanje 2500 odgojno-obrazovnih radnika.

Za pomorce će se osigurati sustav za pregled ostvarenog plovidbenog staža i svjedodžbi, kao i povezivanje sa sustavima mirovinskog i zdravstvenog osiguranja te Porezne uprave. Branitelji će pak dobiti online vođenu evidenciju zadruga, a pregled podataka bit će dostupan javnosti. Planirana je i izrada aplikacije putem koje će braniteljske zadruge moći plasirati svoje proizvode.

Glavni je cilj strategije povezivanje informacijskih sustava tijela javne uprave iz svih sektora, kroz uspostavu Centra dijeljenih usluga. Za njezinu provedbu izdvojit će se 2,6 milijardi kuna, od čega 1,8 milijardi iz fondova EU.

Jednostavnost pristupa

Da bi se nova strategija, za razliku od ranijih, doista mogla i provesti u djelo, uvjeren je telekomunikacijski stručnjak Đuro Lubura.

– Iako strategije u pravilu uvijek zvuče pametno, čini mi se kako konkretan dokument ima neuobičajeno mnogo projekata koji su jako poželjni i koji će, ako se provedu kako je planirano, imati značajan pozitivan utjecaj na gospodarstvo i život ljudi – kaže Lubura.

Posebno pozdravlja već pokrenuti projekt razvoja infrastrukture koja će omogućiti znatno jednostavniju elektroničku registraciju tvrtki uz znatno manje troškove.

– Planirana informatizacija veteranskih centara i izrada aplikacija koje pomoći će plasmanu proizvoda zadruga hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata, ali i dodatno olakšati život braniteljima i stradalnicima Domovinskog rata. Također, daljnji razvoj i povezivanje Informacijskog sustava prostornog uređenja sa sustavom e-Građani omogućit će dodatnu transparentnost i jednostavnost pristupa svim podacima prilikom bilo kakvih zahvata u prostoru i bržoj provedbi razvojnih projekata bez nepotrebnih birokratskih komplikacija – govori Lubura.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije