Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 103
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Sebastian Kurz

Osvrt na prošlost, ne polaganjem vijenaca i paradama nego spremnošću na učenje iz povijesti

Foto: Snježana Herak
1/2
30.01.2014.
u 16:16

Austrijski šef diplomacije Sebastian Kurz govorio je na Stalnom vijeću OESS-a u Beču

Zasjedanje Stalnog vijeća Organizacije za europsku sigurnost i suradnju (OESS) u četvrtak u Beču obilježili su nastupni govori Sebastiana Kurza, ministra europskih i međunarodnih poslova Republike Austrije, aktualne predsjedateljice Vijećem Europe i predsjednika Međunarodnog odbora Crvenog križa (ICRC) Petera Maurera.

Bilo je riječi o strateškom partnerstvu između dviju institucija, humanitarnoj pomoći i reagiranju na krize u svijetu, te drugim pitanjima od obostranog interesa. Predstavivši prioritete austrijskog predsjedanja Vijećem Europe Kurz je rekao kako Austrija namjerava svoje aktivnosti koordinirati sa Švicarskom, aktualnom predsjedateljicom OESS-om. Kao prioritete naveo je borbu protiv trgovine ljudima, borba za slobodu mišljenja, sigurnost novinara, te zaštitu podataka i privatnosti te slobodan pristup Internetu. „Austrija i Švicarska dijele isto mišljenje, a Vijeće Europe i OESS daju značajan doprinos političkoj stabilnosti, demokraciji i poštivanju ljudskih prava“, istakao je šef austrijske diplomacije dodavši kako te slobode za mnoge ljude u zemljama članicama OESS-a još uvijek nisu realnost.

  - Bez slobode mišljenja nema civilnog društva, ustvrdio je, osvrnuvši se na blagodat njegove i drugih poslijeratnih generacija koje su odrastale u miru, slobodi i sigurnosti. „Godina 2014. šansa je za osvrt na prošlost, ali ne polaganjem vijenaca i paradama nego hvatanjem ukoštac s činjenicama i pokazivanjem spremnosti da nešto naučimo iz povijesti“, rekao je Kurz. U svom govoru osvrnuo se je i na OESS kao međunarodnu Organizaciju 57 država članica koji, kako je napomenuo, mora biti „jak i učinkovit“ u djelovanju, a kao središnja platforma za dijalog imati ulogu „stabilizatora i graditelja mostova u Europi“. Osvrnuvši se na aktualnu situaciju u Ukrajini Kurz je rekao kako se OESS mora očitovati na nasilje u toj zemlji jer ovu međunarodnu Organizaciju vidi kao „prostor očuvanja mira i sigurnosti“.

Predsjednik ICRC-a Maurer je istakao kako je posebno značajno dodatno ojačati partnerstvo s drugim međunarodnim organizacijama i institucijama diljem svijeta s ciljem pomaganja razvoja humanitarnih djelatnosti nacionalnih društava,  pružanja humanitarne pomoći žrtvama prirodnih katastrofa te skrbi za izbjeglice izvan područja sukoba. Napomenuo je kako je ICRC također neutralni posrednik u oružanim sukobima i nemirima koji temeljem Ženevske konvencije pruža zaštitu i pomoć žrtvama rata i nasilja, a organizira i bolnice na otvorenom diljem svijeta. Povodom obilježavanja 150. obljetnice humanitarnih akcija ICRC-a kroz povijest, Maurer je u OESS-u otvorio prigodnu izložbu fotografija Jeana Mohra.

>> Kurz: Postoji interes austrijskih poduzetnika za nove investicije u RH

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije