Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 177
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ŽUPANIJSKI SUD U OSIJEKU

Osuđen zbog spolnih odnosa s djevojčicom (14), koja je ostala i trudna

Osijek: Dojava o podmetnutoj bombi u zgradi Županijskog suda u Osijeku
Foto: Dubravka Petric/PIXSELL
27.08.2020.
u 11:14

Za ne samo neprirodan, nego i zakonski nedopustiv odnos muškarcu 22 mjeseca zatvora, djelomično uvjetno

Kada su stupili u seksualne odnose, ona je imala samo 14 godina, a on 48. Taj se Slavonac kasnije na sudu branio da je, kada ju je upoznao, mislio da joj je zapravo 16 godina.

Neprirodan i zakonski nedopustiv odnos trajao je od veljače do rujna protekle godine. Da bude gore, djevojčica je u tom razdoblju ostala trudna i potom počinila abortus. Muškarac je, inače, oženjen i otac odraslog djeteta.

Zbog spolnih odnosa s 14-godišnjom djevojčicom, tijekom kojih je ostala i trudna, taj danas 49-godišnji Slavonac nepravomoćno je osuđen na 22 mjeseca zatvora. Izrečena mu je odmah, pak, djelomično uvjetna osuda, tako da zatvorska kazna iznosi šest mjeseci, dok se preostalih 16 mjeseci zatvora neće izvršiti ako u iduće tri godine ne počini novo kazneno djelo. Presudu je objavio Županijski sud u Osijeku.

Sastajali su se u vikendici u Slavoniji, ali i u susjednoj nam državi. Djevojčičina je obitelj, naime, živjela u to doba na dvije adrese. Priča je ovo koja oslikava dramatične sudbine dviju obitelji uslijed teških životnih okolnosti.

“U nakani zadovoljenja spolnog nagona, svjestan da je riječ o 14-godišnjem djetetu koje nema nikakvih spoznaja o seksualnosti, 49-godišnjak je s njom u više navrata imao dobrovoljni spolni odnos, uslijed čega je dijete ostalo trudno te je s 13 tjedana trudnoće obavilo pobačaj”, stoji u optužnici. Počinio je tako, tereti se, teško kazneno djelo spolnog zlostavljanja i iskorištavanja djeteta. Uhićen je lani u rujnu te je proveo približno pola godine iza rešetaka, a to mu se vrijeme uračunava u izrečenu kaznu, što znači da mu je, postane li presuda pravomoćna, ostalo desetak dana zatvora. Tri godine neće smjeti komunicirati s djevojčicom, odnosno do njezine punoljetnosti.

Optuženik je priznao krivnju. Nije sporio ništa iz optužnice, a navodio je da je s djevojčicom i njezinom majkom išao ginekologu, brinuo se o njoj te joj pomagao financijski. Izrazio je kajanje te poručio kako “takvo što više nikada neće ponoviti”. Kada je točno rođena, ustvrdio je na suđenju, saznao je tek kada je ostala trudna, odnosno nakon što je vidio njezinu liječničku dokumentaciju prije abortusa.

Sud je pri određivanju visine kazne uvažio olakotne okolnosti – priznanje, dosadašnju neosuđivanost, kajanje, činjenicu da je pomagao djevojčici. Uz to, jedini je hranitelj svoje obitelji koja živi u teškim prilikama, skrbi se o nemoćnoj supruzi i majci u poodmakloj dobi. Uz sve to, jedan je član obitelji u zatvoru zbog pokušaja ubojstva bliskog rođaka.

“Cijeneći brojne olakotne okolnosti i životne prilike, a u odsutnosti neke otegotne okolnosti, sud je primjenom instituta ublažavanja kazne optuženika osudio na kaznu zatvora ispod zakonskog minimuma propisane kazne”, stoji u obrazloženju Županijskog suda u Osijeku.

Komentara 9

Avatar Gospodin Maminjo
Gospodin Maminjo
11:59 27.08.2020.

Znači nađu ti za joint i gore prođeš nego da siluješ djevojčicu od 14 godina

Avatar mileudarcina 1
mileudarcina 1
12:58 27.08.2020.

Pelagija Broz, pva titina supruga trudna sa 14 godina, tek tolko da se zna.

LI
liliZG
11:54 27.08.2020.

"jedan je član obitelji u zatvoru zbog pokušaja ubojstva bliskog rođaka." .... po čemu je ovo olakotna okolnost???? to bi trebala biti otegotna okolnost zbog genetske predispozicije za kriminal i nasilje.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije