Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 37
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Progress MS-21

Oštećeni ruski svemirski brod oboren iznad Tihog oceana, dijelovi potonuli

FILE PHOTO: ISS is photographed by Expedition 66 crew member from aÊSoyuz MS-19Êspacecraft
Foto: Roscosmos/REUTERS
1/3
19.02.2023.
u 11:07

U subotu je shuttle otkačen, okrenut i fotografiran izvana. Vidljiva oštećenja nisu pronađena. Unatoč tome, vladina komisija odlučila je srušiti letjelicu iz predostrožnosti.

Dijelovi oštećenog ruskog svemirskog broda Progress MS-21 potonuli su nakon što je letjelica oborena na kontrolirani način iznad Tihog oceana, objavila je u nedjelju ruska svemirska agencija Roskozmos, prenosi novinska agencija Interfax. "Danas je Progress MS-21 izbačen iz orbite, ušao je u atmosferu i raspao se. Neizgorjeli elementi strukture pali su u dio Tihog oceana gdje nema plovidbe", rečeno je.

Teretni brod Progress pristao je na Međunarodnu svemirsku postaju (ISS) u listopadu 2022. Dana 11. veljače 2023. otkriveno je curenje u kapsuli, koja je već bila napunjena otpadom, što je rezultiralo gubitkom rashladne tekućine.

U subotu je shuttle otkačen, okrenut i fotografiran izvana. Vidljiva oštećenja nisu pronađena. Unatoč tome, vladina komisija odlučila je srušiti letjelicu iz predostrožnosti.

Ruski inženjeri trenutno se bave još jednim sličnim problemom na ISS-u, budući da je curenje otkriveno i na svemirskom brodu Sojuz MS-22 u prosincu. MS-22 je trebao vratiti posadu ISS-a na Zemlju.

Sojuz MS-22
Foto: Roscosmos/REUTERS

Kozmonauti Sergej Prokopjev i Dmitrij Petelin, kao i NASA-in astronaut Frank Rubio sada moraju čekati sljedeći brod koji bi trebao biti lansiran u svemir s kozmodroma Bajkonur u Kazahstanu u ožujku 2023.

VIDEO Radnici za sezonu nikad nisu bili tako traženi: I u susjednoj zemlji vape za radnom snagom

Komentara 9

AN
antepravda
12:43 19.02.2023.

Traktor

AN
antepravda
13:02 19.02.2023.

Rusija je tehnološki zaostala država tako da i nije čudno da im se ovakve stvari često događaju.

Avatar 15545
15545
05:08 20.02.2023.

Dobro da nije bio Jukrajinski, bumo opet pal u Zagrebu...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije