Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PROCEDURALNA POGREŠKA

Ostaje bez OPG-a zbog osobne iskaznice: 'Osjećam se jadno, to je neka vrsta najgoreg kriminala'

HRT
07.03.2021.
u 22:45

Pravno ćemo se boriti, pisat ćemo, žalit ćemo se, ali ne znam što će biti od toga, hoće li to išta vrijediti, kaže Mario Vranješ, poljoprivrednik iz Osijeka

Mario Vranješ iz Josipovca kod Osijeka ostavio je siguran posao u vojsci kako bi se bavio poljoprivredom. Kupio je strojeve, stoku i s nešto zemlje započeo posao. Od 2000. obrađivao je 21 hektar državne zemlje, a sada mu prijeti gubitak te zemlje. Naime, Grad Osijek raspisao je natječaj i Marija izbacio zbog proceduralne pogreške.

- Volim taj posao i vidio sam u tome neku šansu. Najviše što se tiče meso prerade, da bi time nekako mogao zaokružiti taj ciklus. Imamo svoju zemlju na kojoj radimo, imamo strojeve i htjeli smo napraviti neki finalni proizvod koji bi mogli plasirati na tržište. Mislim da sam došao do toga da se ta priča zaokružila do kraja, rekao je Vranješ za HRT.

Ali, nažalost, možda je došla do svojega kraja. I to zbog apsurda. Unatoč tomu što je Mario u dugogodišnjem zakupu državne zemlje i uzgaja crne slavonske svinje. Rate zakupa dosad je plaćao na vrijeme. 

- Na natječaju jednostavno nisam prošao zbog osobne iskaznice kojom sam trebao potvrditi mjesto prebivališta. Na mojoj osobnoj iskaznici vidi se da živim godinu dana na Osječkoj 9a, samo zbog toga što je ta nova iskaznica stara godinu dana. Iako, otkad sam se rodio, živim na toj adresi, dodao je. 

Mario kaže: osobna iskaznica nije kriterij za izuzimanje iz natječaja, nego dokumentacija za ostvarivanje prava prvenstva zakupa. Sada samo nemoćno "prebire po papirima" i nije mu jasno gdje je pogriješio. Potražio je i pomoć. 

- Nakon puno poziva u Ministarstvo i njihovih nekih savjeta, ipak sam otišao u Poglavarstvo da izvadim to Uvjerenje o prebivalištu, da ga tamo priložim. Odnio sam ga, ali ga nisu prihvatili, rekli su da se naknadna dokumentacija ne uvažava, rekao je. 

I tako je, kako se zasad čini, ostao bez zemlje na kojoj je prehranjivao svinje. Jer sa svoja tri hektara koja mu preostaju, to više neće moći. Kao ni sa zemlje koju je zakupio od sumještana. 

- Imamo tri traktora, imamo te površine koje sada neće biti dostatne ako ovu zemlju ne dobijem. Ne mogu to više raditi jednostavno. Neću imati dovoljno hrane za svinje, rekao je. 

Pa mu neće trebati ni objekt za preradu. A u delicijama od svinjskoga mesa uživat će samo sa svojom obitelji. Ovakav rasplet nakon natječaja, kaže, nije očekivao. Vjerovao je u proceduru, u formalnost produljenja zakupa jer ispunjava sve uvjete. 

Spornu državnu parcelu će zasijati, zakup mu traje još jedan mjesec. Zatim će i požeti urod. Ne promijeni li se išta, novi će zakupac nakon toga biti uveden u posjed. 

- Osjećam se jadno i krivo mi je što će netko doći. Na neki način to mi spada u neku vrstu najgoreg kriminala, da će netko samo tako nakon 25 godina izbrisati jedan OPG. Pravno ćemo se boriti, pisat ćemo, žalit ćemo se, ali ne znam što će biti od toga, hoće li to išta vrijediti, rekao je. 

Iz Grada Osijeka, inače mjerodavnog za provedbu natječaja, kažu da će se Odluka o izboru najpovoljnije ponude na katastarskim česticama iz Javnog natječaja donijeti na sjednici Gradskog vijeća 10. ožujka. Zatim ide na prethodno mišljenje Osječko-baranjskoj županiji te na suglasnost Ministarstvu poljoprivrede. 

"Povjerenstvo, sukladno Zakonu, ne može davati izjave o pojedinim ponuditeljima prije okončanja postupka odabira jer Odluka još nije donesena niti je dobila mišljenje Osječko-baranjske županije, kao ni suglasnost Ministarstva poljoprivrede. Činjenica je da neki ponuditelji nisu dostavili dokumentaciju kojom se sukladno Pravilniku dokazuju pojedini kriteriji odabira te slijedom toga nisu ostvarili prvenstvo po kriteriju za koji su mislili da imaju pravo", priopćili su. 

I baš zbog ovakvih problema mnogi odustaju od poljoprivrede, osobito od stočarstva. I dižu ruke od svega čekajući da Zakon o državnom poljoprivrednom zemljištu napokon riješi nagomilane probleme. No, mnogi tog Godota, poput Marija, nažalost, nisu dočekali.

 

>> VIDEO Alarmantni nalaz inspektorata: Čak svako drugo maslinovo ulje je lažno!

Komentara 25

ZA
zagreb5
00:57 08.03.2021.

VRATITE COVJEKU zemlju koju obraduje 25. godina! Netko je zapikiral ocito taj komad zemlje... Ima ljudi koji rade kak treba - istina, 1 od 100, AJMO taj 1 nek se nade

EX
Exar89
06:53 08.03.2021.

Kafka bi s Hrvatskom definitivno imao materijala za novu knjigu.

TK
tkoznaa
23:45 07.03.2021.

Volio bih da netko provjeri navode ovog mladog poljoprivrednika a poslije i posao stručnih službi. Da li je uistinu trebalo donijeti potvrdu ili je osobna iskaznica bila dovoljna. Netko će to morati platiti! Molim VL da prati razvoj situacije?!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije