Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
nevladina udruga

Osnovan Institut za razvoj odnosa Hrvatske i Srbije

Osnovan Institut za razvoj odnosa Hrvatske i Srbije
Foto: Goran Ferbezar/PIXSELL
1/3
08.01.2020.
u 12:42

Već se definirani i prvi koraci IROHS-a. Jedan je od prvih koraka upućivanje dopisa predsjednicima država, parlamenata, vlada dviju država i svim ostalim mjerodavnim institucijama Hrvatske i Srbije radi uspostave komunikacije.

Krajem prošle godine u Vinkovcima je osnovana nevladina udruga pod nazivom Institut za razvoj odnosa Hrvatske i Srbije (IROHS). Radi se o udruzi koja je osnovana prvenstveno radi unapređenja, proučavanja i istraživanja odnosa dviju susjednih država.

– IROHS će svojim javnim radom pokušati dovesti do poboljšanja odnosa Hrvatske i Srbije, čime bi se u konačnici dao doprinos kvaliteti života ali i razvoju i realizaciji različitih projekata. Sve navedeno bi naravno bilo realizirano uz afirmaciju pozitivnog mišljenja i ideja bez uobičajenog političkog folklora i retorike, što bi mogao biti svojevrsni novitet u javnom prostoru kada se govori o odnosima Hrvatske i Srbije. Slikovito da se izrazim, cilj mi je zatvoriti spomenar, a otvoriti planer, kaže predsjednik IROHS-a Damir Rimac (na slici), koji je bio i saborski zastupnik iz redova SDP-a. Dodao je kako se ideja za osnivanje „rodila“ spontano te da mu je kao čovjeku u srednjim godinama previše termina i odnosa kao što su partizani, četnici, ustaše... Dodaje i kako samo razumijevanjem prošlosti možemo graditi bolju i kvalitetniju budućnost ovih prostora.

– Već dulje vrijeme u javnom se prostoru u obje države premalo govori o tehnologijama, obrazovanju, gospodarstvu, mobilnosti, kulturi, održivom razvoju, kvalitetama koje postoje i u Hrvatskoj i u Srbiji. Obostrana razmjena iskustava i transfer znanja ono je što je potrebno i Hrvatskoj i Srbiji ako se želimo kao normalne države razvijati u svakom od ranije spomenutih područja – ističe Rimac.

Već se definirani i prvi koraci IROHS-a. Jedan je od prvih koraka upućivanje dopisa predsjednicima država, parlamenata, vlada dviju država i svim ostalim mjerodavnim institucijama Hrvatske i Srbije radi uspostave komunikacije. Tu je i uspostava suradnje s civilnim organizacijama sličnih provenijencija.

Komentara 6

BE
benediktus
13:02 08.01.2020.

Bedak. Trebao je osnovati Institut za razvoj odnosa Slavonije i Republike Irske.

DU
Deleted user
12:55 08.01.2020.

Nedavno je srbijanski predsjednik Vučić podržao i pozdravio postavljanje spomen ploče jednom srpskom generalu koji je sudjelovao u rušenju Vukovara. Vučić je poznat i kao jedan od sudionika u agresiji na hrvatsku. S takvim ljudima ne može biti razgovora

DU
Deleted user
12:58 08.01.2020.

Još jedna udruga koja će mlatiti praznu slamu i sisati lovu iz proračuna.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije