Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
smeta ‘tvrđim’ desničarima

Orbánov povjerenik napao Sorosa: On je liberalni Führer

Američki investitor George Soros
Foto: Maurizio Gambarini/DPA/Pixsell
1/3
01.12.2020.
u 10:20

Mađarski premijer već godinama Sorosa krivi za mađarske probleme i financiranje migracija

Szilárd Demeter, povjerenik mađarske vlade za kulturu i voditelj Književnog muzeja Petefi, jedne od ključnih mađarskih kulturnih institucija, morao je povući svoj članak u kojem je američko-mađarskog milijardera i filantropa Georgea Sorosa usporedio s Adolfom Hitlerom

– Moji su kritičari bili u pravu kada su kazali da bi usporedba s nacističkim vođom mogla nenamjerno povrijediti sjećanje na žrtve holokausta – kazao je Demeter nakon što je povukao svoj članak i izbrisao svoju Facebook-stranicu, no to nije zaustavilo pozive na njegovu smjenu. Demeter je u svom komentaru objavljenom na provladinu portalu Origo.hu Sorosa nazvao “liberalnim Führerom” koji Europu pretvara u “plinsku komoru”.

“Mađari i Poljaci novi Židovi”

– Otrovni plin teče iz kapsule multikulturalnog otvorenog društva, koje je smrtonosno za europski način života, a mi, europske nacije, osuđeni smo na pokušaj da se izborimo za posljednji udah penjući se jedni na druge – napisao je Demeter u komentaru, u kojem u kontekstu aktualnog sukoba Mađarske i Poljske i ostatka EU oko uvjetovanja europskog financiranja poštivanjem vladavine prava Mađarsku i Poljsku opisuje kao “nove Židove”.

Demetrovi ekstremni zaključci naišli su na brojne osude, a mađarski premijer Viktor Orbán suočen je s pozivima da smijeni šefa muzeja koji financira država. Osobito ogorčenje Demetrov je članak izazvao među mađarskom židovskom zajednicom, koja je članak nazvala “neukusnom” i “neoprostivom” provokacijom.

– Riječ je o udžbeničkom slučaju relativizacije holokausta, što je nespojivo s tvrdnjom vladajućih o nultoj toleranciji prema antisemitizmu – poručili su iz Ujedinjene mađarske židovske zajednice. Reagirao je i Američki židovski odbor u srednjoj Europi, nazivajući komentare o Sorosu, mađarskom Židovu koji je preživio holokaust i koji je emigrirao nakon rata, užasnima.

Kritikama se pridružila i mađarska opozicija, smatrajući da za čovjeka poput Demetra nema mjesta u javnom životu, a oglasilo se i veleposlanstvo Izraela, bliskog saveznika Orbánove Mađarske, poručujući da se protivi zloupotrebi sjećanja na holokaust u bilo koje svrhe.

Međutim, ni eventualna Demetrova smjena neće riješiti mađarski problem sa Sorosem i antisemitizmom, s obzirom na to da je upravo Orbán u Sorosu pronašao svog arhineprijatelja i krivca za sve mađarske probleme. Naime, Soros je žrtva Orbánove teorije zavjere, a u toj teoriji kriv je zato što navodno financira Orbánove liberalne političke protivnike i Mađarsku i cijelu Europu tobože želi preplaviti muslimanskim izbjeglicama i tako ugroziti njihov kršćanski nacionalni identitet. U Orbánovoj paranoičnoj i pojednostavljenoj interpretaciji, koju nekritički šire njegovi mediji, Soros stoji iza svake kritike koja je posljednjih nekoliko godina iz Europe i svijeta stigla na račun Mađarske, bilo da je riječ o kontroverznom mađarskom odnosu prema izbjeglicama i migrantima, urušavanju mađarske demokracije ili odnosu prema opoziciji i kritičkim medijima.

Upravo Soros, naime, prema Orbánovoj propagandi, financira opoziciju, nevladine organizacije i ostale strane plaćenike, a milijarder je u svoj križarski rat protiv Orbánove Mađarske, prema tim interpretacijama, upregnuo čak i EU te UN. Pritom je bizarno da je i sam Orbán svojedobno bio Sorosev stipendist i da je Soros financijski pomogao politički uspon njegove stranke Fidesz koncem osamdesetih i početkom devedesetih, ali Fidesz je tada bila liberalna stranka.

Neprestane teorije zavjere

Orbán je zatim promijenio politički smjer, a upravo u Sorosu svjesno je pronašao svog “najdražeg” neprijatelja, kojeg je politički iskoristio, ne libeći se pritom ni igranja na antisemitsku kartu, što vidimo i u Demetrovu slučaju.

Orbánove teze o Sorosu u međuvremenu su preuzeli i desničari i nacionalisti diljem svijeta, od Donalda Trumpa i Vladimira Putina do Janeza Janše. Oni u Sorosu vide moćnika koji iz pozadine vuče sve konce i upravlja globalnim procesima – pokreće izbjegličke valove i ruši vlade – zbog čega je taj 90-godišnji milijarder i burzovni mešetar, koji se već desetljećima tvrdoglavo bori za svoju viziju liberalnog i otvorenog društva, desničarima postao apsolutno zlo i najomraženiji protivnik.

Komentara 11

ZA
Zapadnjak
10:37 01.12.2020.

Jedini pogled druge strane na ovu pricu je prosaran rijecima kao sto su "teorija zavjere", "tobože", "navodno", "antisemitizam", vrlo objektivno i neutralno prikazane obje strane priče, nema što... svaka pismena osoba s internetskom vezom može, recimo, vrlo lako pronaći informacije o tome da otvoreno društvo podržava ilegalne migracije u europu i da financira druge ngo organizacije koje podržavaju ilegalne migracije u europu... druga vrlo lako provjerljiva činjenica je da su većina ilegalnih migranata u europu islamske vjeroispovijesti... jedino što ostaje nejasno je koji točno die te priče je "teorija zavjere" i što točno orban i njegovi "lažu"... interpretacija tih cinjenica je druga stvar, orban ima jedan stav, soros drugi, demokratska vecina ce odluciti koji je stav ispravan i to je to, ali u cinjenicama nema nikakve "teorije zavjere" kao sto je to ovdje prikazano ne bas u dobroj vjeri...

MI
misho32
11:36 01.12.2020.

žrtve smo nevjerojatne neobjektivnosti i pristranosti medija po kojem je Soroš veliki vizionar i filantrop, a financiranje islamskih izbjeglica i oporbe je Orbanova teorija zavjere. Pa mi smo svjedoci da je taj navodni filantrop srušio 2 tisućite hrvatsku suverenističku vlastt i doveo ove marionete

JO
jorgen
13:13 01.12.2020.

Nema teorije zavjere. Sorosevo korištenje osnovanih privatnih učilišta u političke svrhe je evidentirana činjenica. Šteta što nemate hrabrosti napisati analitički članak o njegovom utjecaju na europsku politiku. Kao polazište bi vam trebala biti osnovna činjenica da se zbog sukoba interesa Sorosa ne bi smjelo primati u prostorima EK, niti bi najviši dužnosnici EK smjeli imati lobističke konzultacije s njim. A to se radi na tjednoj razini.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije