Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 64
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Sabor o opozivu

Oporba svjesna da nema 76 ruku za rušenje Martine Dalić

13.04.2018.
u 06:30

Grmoja: Bila je politički sponzor povjerenika Ante Ramljaka.

Gotovo tri mjeseca nakon izbijanja afere Savjetnici koja je motivirala oporbu da pokrene proceduru opoziva potpredsjednice Vlade i ministrice gospodarstva Martine Dalić, saborski zastupnici jučer su konačno raspravljali o tome pokušavajući argumentirati zašto je žele srušiti.

Sabornica je većinu dana bila gotovo prazna, a protek vremena ipak je učinio svoje pa brojni argumenti koje je oporba iznosila kao razloge za rušenje Dalić više nisu imali snagu kakvu bi imali prije dva-tri mjeseca.

Plenković: Ona dobro radi

Svjesna je toga i oporba pa se tijekom dana u više navrata čulo da znaju da ovaj opoziv neće uspjeti jer teško mogu skupiti potrebnih 76 glasova za rušenje potpredsjednice Vlade i ministrice gospodarstva. Cijelu raspravu nije slušao ni premijer Andrej Plenković koji je nakon svojeg uvodnog izlaganja i odgovaranja na replike napustio sabornicu. Vratio se kasno popodne.

1/8

Mostov Nikola Grmoja, koji je obrazložio opoziv u ime oporbe, podsjetio je na društveni utjecaj Agrokora i urušavanje tvrtke.

– Sintagmu da je Agrokor prevelik da propadne čuli smo bezbroj puta. Todorić je izazvao nešto drukčiji model razvoja. Todorić je uživao ugled nedodirljivog gazde, a njegov se utjecaj prelijevao i na politiku. Ministri su plesali kako je Todorić svirao – tvrdi Grmoja te dodaje da se Vlada “pravila kao slon u staklani nadajući se da će se problem Agrokora riješiti sam od sebe”. Sporno mu je da je upravo Dalić predložila prvog izvanrednog povjerenika Antu Ramljaka, koji je kao savjetnike zaposlio svoju bivšu tvrtku.

– Ramljak je bio osoba od povjerenja Dalić, a ona je bila njegov politički sponzor. Dopustivši angažiranje Texo Managementa dopustila je kompromitiranje cijelog postupka izvanredne uprave. Vrijeme je da pokažemo da ovakve skupe pogreške ne mogu proći nekažnjeno – zaključio je Grmoja.

Premijer je ponovio da je Vlada lani dobro reagirala na krizu u Agrokoru te time spriječila lančanu reakciju – kolaps gospodarstva i financijskog sustava, sačuvano je 56 tisuća radnih mjesta te paralelno 70-ak stečajeva u okviru kompanije.

– Reagirali smo na izvanrednu situaciju izvanrednim mjerama. Savjetnici za restrukturiranje odabrani su na temelju javnog poziva i odabrana je kompanija koja se bavi ovakvim financijskim restrukturiranjem. Ta je kompanija birala svoje podizvođače i oni su pomogli da se posao obavi. Ako je i bilo nedorečenosti, one su riješene kada je bivši povjerenik dao ostavku. Iz ovog ćemo procesa morati izvući određene lekcije, perfektuirati zakonski okvir, ojačati ulogu nadzornih institucija – kazao je Plenković zaključivši da brani Dalić jer dobro radi svoj posao.

Iako je SDSS-ov Milorad Pupovac prije problematizirao aferu Savjetnici, pa su neki mislili da će sudjelovati u rušenju Dalić, on je jučer te sumnje otklonio ustvrdivši da je “ključni uzrok kontaminacije riješen i otklonjen”.

“Ručice gdje trebaju biti”

– Nova izvanredna uprava za nas koji smo dio vladajuće koalicije obnovila je povjerenje – rekao je Pupovac. Taj njegov stav nisu dobro primili u SDP-u pa da je Gordan Maras pitao smatra li da je u redu da Dalić svojim prijateljima daje poslove vrijedne 12 milijuna kuna godišnje.

– Ručice gospodina Pupovca uvijek su tamo gdje trebaju biti, uz HDZ i vlast – zaključio je Maras.

Komentara 7

KO
koraknaprijed
09:24 13.04.2018.

Ma koja oporba? Bero,Maras,Profesor Peruča, Bulj,Petrov,Beljak? Ne mogu oni voditi stado koza a ne državu.

DU
Deleted user
07:04 13.04.2018.

Hrvatski branitelji se nisu borili u domovinskom ratu da se domace tvrtke predaju strancima za sitne i pojedinacne interese... istina je dalicka izvrsno radi za sebe i ong tko ju je instalirao.... ....sto je slijedece na rasprodaju hep sume vode su otisle.. ....odlicno unistava i ponistava sve investirano napravljeno stvoreno ....mase majicom da je dobro radila ... ...rasprodaja agrokora je u tijeku ...kao ekonomistica neka vodi agrokor ...pa ne bi izdrzala ni dva radna dana... ...u njonjinu cirkusu digla noge..a pristojnost... sdp je jalova stranka i ne zele preuzeti vlast..

Avatar comparator
comparator
08:07 13.04.2018.

Dvije trećine zastupnika ili otprilike toliko ne zaslužuje biti predstavnicima naroda jer su odavno izdali interese svojih birača. Održavanjem na vlasti gotovo kriminalnim potezima Plenković brani svoju ideju i viziju koja je samo njemu poznata.Uz svu analitiku nisam uspio dokučitu kuda nas vodi "izabrana"elita i dali neka skrivena nama nevidljiva prepreka ili nas ipak samo premijer želi orevesti žedne preko vode. Ako ima savjesti i ako stvarno Hrvatsku održi iznad vode skinut ću mu kapu i pokloniti se. Ovako isključen ne osječam se kao pripadnik suverenog naroda sretan i kao što se vidi politika radi kao da joj je zadatak ljudima stvoriti takav ugođaj .

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije