Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 7
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Zaštita životinja

Općinski načelnik nema vremena za novinare, ali ni za provođenje Zakona

Foto: Pixsell
1/2
15.04.2021.
u 12:00

Načelnik Otoka Dušan Đula ni nakon dva mjeseca nije nam odgovorio kako se Općina brine o napuštenim životinja i nadzire uvjete u kojima se drže kućni ljubimci

Načelnik Općine Otok u Splitsko-dalmatinskoj županiji ima pune ruke posla i ne stigne baviti se novinarima i njihovim pitanjima. Upravo tako odgovorio nam je na mail koji smo poslali na jedinu adresu objavljenu na službenim općinskim stranicama.

– Poštovani, nemam vremena, zbog ostalih poslova, da se bavim odgovorima na Vaša pitanja – kaže u svom odgovoru Dušan Đula, općinski načelnik.

Prvi upit vezan uz kujicu koja se oštenila vezana lancem u dvorištu M. J. iz zaseoka Jukići, a kojoj se štenad smrznula, poslali smo Općini još 16. veljače. Nakon gotovo dva mjeseca doznali smo da nećemo ništa doznati. U međuvremenu je Općinsko državno odvjetništvo u Splitu protiv M. J. podiglo optužnicu pred Općinskim sudom zbog kaznenog djela ubijanje ili mučenje životinje. No, što su Općina i njezin načelnik napravili kako bi zaštitili životinju, kako su reagirali na prijave protiv vlasnika kujice koji je svima dobro poznat i svi imaju problema s njim, ne znamo. Nismo tako saznali ni je li točno da je na prijave načelnik odgovorio da ima gladne djece i da neće trošiti na pse, kako su nam rekli volonteri koji su sve prijavili policiji i veterinarskoj inspekciji.

Nije nam načelnik odgovorio niti na pitanje ima li Općina Odluku o načinu držanja kućnih ljubimaca i načinu postupanja s napuštenim i izgubljenim životinja, kao ni ima li Ugovor o zbrinjavanju napuštenih životinja sa skloništem. S obzirom na to da je Općina 24. ožujka raspisala natječaj za radno mjesto komunalni radnik/radnica, a doznajemo da nemaju komunalnog redara, očito je da se zaštitom životinja u Općini Otok do sada nitko nije bavio. Iako je Zakon o zaštiti životinja iz 2017. odredio da su za brigu o napuštenim životinjama i o uvjetima u kojima žive kućni ljubimci nadležne upravo jedinice lokalne samouprave, odnosno njihovi čelnici.

Propisao je isti Zakon čak i neke kazne, ali brojne čelnike to nimalo ne brine. Jer i oni koji bi trebali kontrolirati kako se Zakon provodi zaobilaze svoje obveze. A lokalni čelnici, često ih zovu i lokalni šerifi, tako i dalje sami odlučuju što će raditi i bez sankcija krše zakone za koje misle da ih ne trebaju provoditi. Jedan od njih je, po svemu sudeći, i načelnik Općine Otok. Koji je zbog puno posla, a prema posljednjem popisu stanovništva brine se o Općini koja ima 5782 stanovnika, odlučio zanemariti jedan zakon.

Upitno je hoće li se nešto promijeniti i kad zaposle komunalnog radnika ili radnicu. Jer u opisu radnog mjesta životinje se nigdje ne spominju, samo 'drugi komunalni poslovi po nalogu pročelnika'. A pročelniku je šef općinski načelnik. Isti onaj koji je, unatoč zakonu, odlučio da neće trošiti novac na pse.

 

Ključne riječi
pas

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije