Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 124
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Kazneno djelo

Podignuta optužnica protiv vlasnika kujice kojoj se smrznula štenad

09.04.2021.
u 13:50

Općinsko državno odvjetništvo u Splitu optužilo je M. J. za kazneno djelo ubijanje ili mučenje životinja, a veterinarska inspekcija tereti ga za kršenje Zakona o veterinarstvu

Protiv M. J. iz Otoka kod Sinja, čija kujica se oštenila u rupi nasred dvorišta i štenad se smrznula, Općinsko državno odvjetništvo u Splitu podiglo je optužnicu pred Općinskim sudom zbog kaznenog djela ubijanje ili mučenje životinje. U Kaznenom zakonu za ovo djelo predviđena je kazna zatvora do godinu dana.

Vlasnika kujice za kazneno djelo prijavila je Animalex – Udruga studenata Pravnog fakulteta u Zagrebu za pravnu zaštitu životinja i to nakon objave fotografija na društvenim mrežama. Kujica je ležala zavezana lancem na goloj zemlji i pokušavala tijelom zagrijati tek okoćene štence, ali su se oni zbog niskih temperatura ipak smrznuli. Vlasnik kujice, kojoj je kako sam kaže ime Azra, opravdavao se tada da se kujica mogla sakriti i da ne zna zašto je ostala na dvorištu.

Iako je tvrdio da se o kujici brine i da ju voli, veterinarska inspekcija nadzorom je utvrdila da dvogodišnja kujica nije bila čipirana, a nije ni cijepljena protiv bjesnoće. Osim toga, inspekcija je u svom optužnom prijedlogu vlasniku na teret stavila i to što je smrznutu štenad zakopao u vlastitom dvorištu. Zbog svega optužni prijedlog veterinarske inspekcije uključuje prekršaje prema Zakonu o veterinarstvu, za koje su predviđene novčane kazne.

– Vlasnika smo u telefonskom razgovoru zamolili da preda kujicu nama na skrb, a ako to ne želi da joj osigura veterinarsku pomoć, a mi bismo pokrili troškove. Sve je odbio. Sad se protiv njega vode postupci, a to mu neće biti ni jeftino ni ugodno – kažu nam iz Animalexa.

Osude li M. J. za ovo kazneno djelo, prema čl. 205 Kaznenog zakona kujicu će mu oduzeti.

Ključne riječi
pas

Komentara 3

Avatar zpAgram
zpAgram
08:59 10.04.2021.

U zatvor!!!!!!!

IL
ilustrator
14:25 09.04.2021.

a sve kao ne funkcionira pravosuđe!

EB
EBERT
13:57 09.04.2021.

Kakav Monstrum moras biti da to radis??? Zelim ti da te ista sreca posluzi.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije