Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 148
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
IZBORI Najžešća utrka u državi vodit će se za mjesto devetog splitskog poteštata

Oni tvrde: 'Ja sam budući splitski gradonačelnik!'

03.12.2008.
u 17:10

Ivan Kuret, aktualni splitski gradonačelnik, kojega upućeni u zbivanja u splitskom HDZ-u vide u istoj fotelji još četiri godine, Ranko Ostojić, prvi službeno nominirani kandidat iza kojega stoje SDP i HNS, ili Željko Kerum, kontroverzni splitski poduzetnik, – tri su najizglednija imena od kojih će se jedno u svibnju 2009. godine predstaviti kao novi splitski gradonačelnik .

Lokalni izbori 2009. kada ćemo prvi put izravno birati gradonačelnike, župane i općinske načelnike, najzanimljiviji će biti upravo u dalmatinskoj metropoli, gdje je ishod najneizvjesniji.

SDP u niskom startu
Splitski SDP, kojemu je oporbeni status očito dosadio, prvi je uhvatio startnu poziciju. Već je potpisan koalicijski sporazum sa HNS-om te je istaknut Ranko Ostojić kao zajednički kandidat. Izborima očito pristupaju s najvećom ozbiljnošću, na presicama rame uz rame sjede Ostojić i Marin Jurjević, predsjednik gradskog SDP-a, čiji sukobi nisu ostajali unutar stranačkih zidova, demonstrirajući jedinstvo i složnost.

S druge je strane HDZ koji se, valja to naglasiti, ponaša “vrlo vladajuće”.

Čelnici gradskoga HDZ-a posljednjih dana naglašavaju kako imaju svoju strategiju koje se drže te kako im je prioritet dovršiti značajne projekte koje su započeli.

Ova vlast je napravila Loru i rivu (ma što tko o tome mislio), a želi barem kvalitetno početi projekt Duilovo (Vlada RH im je upravo dala milijunski objekt) kao i projekt Brodarica. Navodno se postavljanje kamena temeljca priprema za predizborni travanj. Također, spominju se i POS-ovi stanovi na Kili.

U petu brzinu
– Za nominaciju kandidata za splitskog poteštata još je prerano, imamo dovoljno vremena, vladajući smo u gradu, zapravo i nemamo potrebe natjecati se s oporbenim stranakama sada – kažu u splitskom HDZ-u.

Dodaju kako vjeruju da će Splićani prepoznati što su napravili u četverogodišnjemu mandatu na vlasti i da će to valorizirati na neposrednim izborima.

Njihov “adut” najvjerojatnije će biti aktualni gradonačelnik Ivan Kuret, no iz pouzdanih izvora doznajemo kako najmanje deset njihovih članova “puca” na fotelju poteštata. Najjače ime svakako je bliski premijerov prijatelj i najmoćniji arhitekt u državi Jerko Rošin.

I jednima i drugima račune je pomrsio Željko Kerum. Čovjek iz naroda, bez dlake na jeziku, koji poručuje kako će se konačno odmoriti kada postane gradonačelnik. Zna on kako se radi, administraciju će staviti u “petu brzinu”, dozvole će se izdavati za šest dana!

Naglašava kako neće biti u sukobu interesa, tvrtku ostavlja u sigurnim rukama sestre Nevenke.

U kampanju kreće nakon Nove godine, kada će obznaniti tko su mu najbliži suradnici. Veliki trud mu i neće trebati, budući da je i bez kampanje, organizirajući koncert Miše Kovača na rivi, okupio više od 100.000 ljudi dijeleći im slane srdele, kobasice, vino i pivo. Pred Splićanima je, svakako, jedna drukčija predizborna utrka.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije