Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 188
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PROSLAVA OLUJE U SUHOVARIMA

Okupilo se mlado i staro, stigli su i mještani koji žive u Njemačkoj, Australiji...

SELO U ZADARSKOM ZALEĐU PROSLAVILO OLUJU
Foto: Marijana Dokoza
1/5
06.08.2023.
u 14:37

Obrana Suhovara je bila iznimno važna jer srpska vojska nije uspjela osvojiti Jadransku magistralu od Masleničkog mosta do Zadra

U Suhovarima, selu u zadarskom zaleđu, u subotu, 5. kolovoza, obilježen je Dan pobjede i domovinske zahvalnosti, Dan hrvatskih branitelja te 28. obljetnica vojno-redarstvene operacije Oluja.

Mještani su ovaj povijesni datum u ostvarenju slobode naše Domovine proslavili u zajedništvu. Nedaleko od mjesne crkve kod spomen obilježja poginulim braniteljima na ovom području za vrijeme Domovinskog rata, članovi Facebook grupe "Suhovare - Sovare u Domovini i Svijetu", uz podršku općinskih vlasti, organizirali su proslavu obljetnice na kojoj su se okupili mještani.

Bilo je i onih koji su došli iz Njemačke i Australije, zajedno su proveli večer uz obilje hrane, zabave, pjesme i plesa. I naravno razgovora. Među njima bio je i suhovarski zet Nijemac Oliver Rossmanith, koji je u Suhovarima omiljen, a i on često i rado dolazi u selo svoje supruge.

Podsjetimo, u vrijeme Domovinskoga rata, Suhovare je bilo u samoj blizini bojišnice, a pretrpjelo je velika razaranja srpskoga agresora. U jesen 1991. godine, Suhovare je s čak tri strane bilo okruženo neprijateljskim snagama, a najjači napad na Suhovare odvio se 3. siječnja 1992. godine.

POVEZANI ČLANCI:

Uz pratnju tenkova tog je dana pješadija krenula makadamskom cestom iz pravca Drača i Kašića. Cilj im je bio osvajanje Jadranske magistrale i presijecanje puta prema Pagu. Značajno je napomenuti kako su Srbi prilikom tog napada na Suhovare, prvi put koristili tenkove M-84, koji su utemeljeni na ruskom tenku T-72, a što je neprijatelju omogućilo nadmoć nad hrvatskim vojnicima.

Neprijateljska vojska je pomoću tih tenkova prošla kroz minsko polje i krenula u napad. Ipak, hrvatski branitelji su stvorili jaku obranu, kilometrima su iz okolnih mjesta pješačili do Suhovara i granatama zasuli neprijatelja. Obrana Suhovara je bila iznimno važna jer srpska vojska nije uspjela osvojiti Jadransku magistralu od Masleničkog mosta do Zadra.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije