Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 112
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
VELIKA KRIZA VLASTI

OHR razmatra raspuštanje Gradskog vijeća Mostara?

02.03.2009.
u 23:00

Pet mjeseci nakon provedenih lokalnih izbora u Bosni i Hercegovini Mostar još uvijek nema prvog čovjeka koji se posredno bira prema proceduri kroz Gradsko vijeće, a sada nema naznaka razrješenja ovoga statusa quo. Obje strane, uglavnom polarizirane u odnosima Hrvati i Bošnjaci, istočni i zapadni Mostar, nastoje dobiti poziciju gradonačelnika. Nakon što su propala tri kruga glasovanja za novoga gradonačelnika, Ured visokog predstavnika je naložio obnavljanje postupka. No, umjesto provedbe ove procedure, hrvatske stranke su složno, za razliku od izbornog nastupa, odlučile ne sudjelovati u biranju gradonačelnika.

Hrvati složni
Umjesto toga, pokrenuli su potpisivanje peticije za izvanredne izbore i izmjenu mostarskoga Statuta koji je nametnula međunarodna zajednica. Nakon što su prošloga tjedna invalidi istjerali zastupnike iz Parlamenta FBiH, pokrenuvši pravu revoluciju, sličan scenarij mogao bi se ponoviti u Mostaru.

Grad, naime, nema mogućnost financirati sve poslove i obveze. Upravo zbog nemogućnosti dogovora započelo se razmatrati nekoliko varijanti za izlazak iz krize. Jedna je da OHR, kao u slučaju Brčkog, nametne novu vlast koja bi bila rezultat izbornih rezultata. Takav recept već je primijenjen, a nakon financijskih kazni od zamjenika visokog predstavnika u Brčkom vlast konačno funkcionira.

U Mostaru bi to, međutim, teško bilo provedivo budući da grad nema svojega ‘visokog predstavnika’, što je Gregorian za Brčko. Sve ozbiljnije se nagovješćuje kako će s dolaskom novog visokog predstavnika jedan od prvih poteza biti raspuštanje mostarskoga Gradskog vijeća. To može napraviti OHR budući da su i nametnuli mostarski Statut. Iz Središnjeg izbornog povjerenstva su potvrdili da bi u tom slučaju mogli zakazati nove izbore.

Statut najveći problem
U seriji apsurda koji su vezani uz mostarski Statut, nitko drugi ne može raspustiti Vijeće u bilo kojim okolnostima. No, izvanredni izbori ne bi riješili glavni mostarski problem – Statut. Za njegovo donošenje potrebni su glasovi dvije trećine vijećnika u Gradskome vijeću, što je u sadašnjim hrvatsko-bošnjačkim odnosima praktično nemoguća misija.

Hrvatske stranke smatraju kako Statut treba biti kao i u drugim sredinama, bez posebnih odredbi o zaštiti vitalnih nacionalnih interesa i blokiranja rada svih gradskih institucija. Tako se, primjerice, svaka odluka u Mostaru može zaustaviti upućivanjem zahtjeva za ocjenom ustavnosti Ustavnome sudu FBiH, koji onda u složenoj proceduri može produžiti donošenje propisa na više mjeseci. Ovakvu zaštitu Hrvati nemaju na razini FBiH.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije