Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 23
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
dva glavna nalaza

Oglasio se KBC Split: Poznati su preliminarni rezultati obdukcije preminulog Kanađanina

Split: Ispred KBC Split odrzan prosvjed podrske zdravstvenim radnicima
Foto: Miroslav Lelas/PIXSELL
1/3
Autori: Vecernji.hr, Hina
16.05.2023.
u 12:11

"Na temelju svih relevantnih činjenica Povjerenstvo za unutarnji nadzor KBC-a Split izradit će svoje stručno izvješće", poručuje KBC Split

Državljanin Kanade (69) preminuo je u četvrtak ujutro na Jedinici intenzivnog liječenja u splitskom KBC-u. Umro je nakon što se u dva navrata tamo liječio, a njegova supruga optužila je bolnicu. KBC Split oglasio se danas priopćenjem u kojem navodi preliminarne rezultate obdukcije preminulog muškarca te ističe kako postoje dva glavna nalaza.

"Urađena je obdukcija za preminulog državljana Kanade koja je pokazala dva glavna nalaza: kroničnu hipertrofičnu bolest srca uz aterosklerotski izmijenjene krvne žile srca i desnostranu upalu pluća. Navedeni nalazi preliminarno su izvješće, a konačan nalaz napravit će se uključujući nalaze patohistoloških preparata i ostalih pretraga. Na temelju svih relevantnih činjenica Povjerenstvo za unutarnji nadzor KBC-a Split izradit će svoje stručno izvješće", poručuje KBC Split.

Zamjenik ravnatelja splitskog KBC-a Zenon Pogorelić u petak je poslijepodne izjavio da preliminarnim pregledom medicinske dokumentacije nisu pronađene pogreške u postupku prema kanadskom državljaninu. 

"Jutros smo imali sastanak multidisciplinarnog tima liječnika i pregledali smo svu medicinsku dokumentaciju i nismo našli značajniju pogrešku", rekao je Pogorelić.

Na novinarsku opasku kako je rekao, da nije pronađena "značajnija greška" i upit znači li to da je ipak bilo nekih pogrešaka, on je uzvratio: "Nismo primijetili pogreške." Podsjetio je kako se pokojnikova supruga na početku protivila obdukciji, ali ju je kasnije prihvatila jer se po hrvatskom zakonu ona mora obaviti za sve pacijente koji umru u bolnici.

"Bolesnik je dva mjeseca prije nego što je došao u Hrvatsku otpušten zbog istih problema iz bolnice u Londonu i odlučio je putovati. Došao je u Hrvatsku i dva puta je boravio u KBC-u Split gdje je multidisciplinarno pregledan – pregledali su ga pulmolog, hematolog i kirurg te je napravljena brojna slikovna dijagnostika, ali nije pronađen nikakav uzrok nekog stanja koji bi doveo do naglog smrtnog ishoda bolesnika", rekao je Pogorelić. Dodao je da se stanje tog kanadskog državljanina pogoršalo 10. svibnja.

Prema njegovim riječima u medijima se pojavila netočna informacija da osoblje Klinike za plućne bolesti nije željelo otpustiti bolesnika u prošli petak zato što je bio vikend. "Istina je kako se pregovaralo s njegovim osiguravajućim društvom da ga se otpusti, ali uvjet za to bilo je da u avionu ima medicinsku pratnju na kojoj smo mi inzistirali. S obzirom da taj uvjet nije bio ispunjen, to je jedini razlog zašto je ostao u KBC-u Split", objasnio je Pogorelić.

Potvrdio je da je bolesnik pao u WC-u u bolnici i imao lakši prijelom noge, ali to nije zahtijevalo operacijske radnje. Odgovarajući na novinarska pitanja, Pogorelić je odbacio primjedbe pokojnikove supruge da se prema njemu u splitskoj bolnici nije postupilo blagovremeno. Pogorelić je također rekao da je splitski KBC u kontaktu s kanadskim veleposlanstvom u Hrvatskoj.

IDEO Petorica proglašena krivima zbog pljačke u Njemačkoj: Ukrali dragulje vrijedne 113 milijuna eura

Komentara 3

IG
igorl
15:14 16.05.2023.

Srcana hipertrofija nije bolest koju dobijes "prek vikenda". Srce mora raditi u prenapregnutom modu godine, pa i desetljeca. A optuzba da je covjek umro od neke gljivicne infekcije je nonsens. Moze biti da je imao infekciju kao posljedicu opceg stanja organizma uslijed iscrpljenosti, srcanih problema. Ugl - taj covjek je bio za lagani stolac na ljuljanje u nekoj kanadskoj preriji, a ne za provode u Splitu.

DU
Deleted user
14:03 16.05.2023.

Ne zelim nikog krivit ali se pitam,covjek bolestan 69 godina dolazi u Europu,zavrsi u engleskoj u bolnici,i nastavlja dalje bolestan putovati po hrvatskoj,sve mi je cudno ponasanje obitelji preminulog, u kanadi jedno drugo tuze i dobre pare dobiju.

Avatar Svračak
Svračak
13:23 16.05.2023.

Traži udovica žrtvu za odštetu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije