Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 127
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
12.05.2023. u 17:20

U slučaju pacijentica na istom krevetu nije riječ o liječničkom poslu, nego o organizaciji, a za nju je odgovoran i ravnatelj

Najlakše je naći žrtveno janje među onima koji rade i reći – eto, kaznili smo liječnika ili sestru. To neće riješiti problem jer dežurni liječnik ili sestra ne organiziraju posao niti se bave administrativnom djelatnosti zdravstva. Za to su odgovorne druge strukture, komentirala je dr. med. Ivana Šmit, predsjednica Hrvatske udruge bolničkih liječnika, odluku ravnatelja sisačke bolnice o smjeni voditelja odjela OHBP-a i izricanju mjere medicinskoj sestri koja je 14. travnja na isti bolnički ležaj tog odjela smjestila dvije pacijentice.

Doktorica Šmit dobro zna kakvi su uvjeti u sisačkoj bolnici, gdje je radila niz godina, kao i u vrijeme potresa koji je bolnicu jako oštetio. Danas su tu radovi na više objekata te su mnogi odjeli izmješteni, zbog čega nedostaje prostora. No u trenutku kada su pacijentice stigle, utvrđeno je, u zgradi je bilo 25 slobodnih kreveta te ih je netko – trebao zatražiti. Do toga nije došlo, a riječ je ne o liječničkom poslu, nego o organizaciji, za koju je ipak odgovoran i ravnatelj.

No ravnatelj dr. Tomislav Dujmenović zbog toga je kaznio medicinsku sestru koja je u tom trenutku primila pacijente te voditelja odjela, ne osjetivši svoju odgovornost u tome. Ravnatelj dr. Tomislav Dujmenović je, kažu njegovi pacijenti, izvrstan urolog. No Tomislav Dujmenović je i član HDZ-a, stranke koja upravlja sisačkom bolnicom i vlada Sisačko-moslavačkom županijom. Sve donedavno bio je čelnik ogranka HSP-a Ante Starčević u županiji, a ta je stranka bila u koaliciji s HDZ-om 2016. kad je dr. Dujmenović postao ravnatelj bolnice. Na zadnjim lokalnim izborima 2021. HDZ ne odabire više HSP-AS za koalicijskog partnera u županiji, a vrlo brzo Dujmenović prelazi u HDZ. I ostaje ravnatelj.

– Ovdje ne kritiziramo dr. Dujmenovića kao liječnika, nego kao političara jer ga je politika izabrala da upravlja bolnicom. Njega kamere nikad ne bi lovile po bolnici da je urolog, već je ravnatelj. I zato je njegova odgovornost potpuna u ovom slučaju – kazuje nam jedan oporbeni političar.

No ravnatelj Tomislav Dujmenović očito ne vidi tu razliku. Ipak, kako stvari stoje, neće još dugo biti na toj poziciji. Iz riječi ministra Beroša može se naslutiti da će, ako sam ne da ostavku ili ga Upravno vijeće ne smijeni, on to učiniti.

Komentara 1

NO
Nordik
07:08 13.05.2023.

Kako može biti kriv s partijskom knjižicom. Deplasirano pitanje.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije