Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 175
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Odbijanjem obrane cijeli je slučaj gotovo doveden u pitanje

Odvjetnici se boje braniti Matanića

01.11.2008.
u 21:26

Bilo me strah - kaže jedan od odvjetnika pozvanih da brane Roberta Matanića. On je to odbio, a učinilo je to još nekoliko zagrebačkih odvjetnika. Zbog toga je gotovo cijeli slučaj doveden u pitanje, jer bez odvjetnika Matanićeva izjava ne vrijedi pred sudom.

Neobičan postupak
Vrlo je neobičan i postupak Zorana Pilipovića, odvjetnika koji je branio Matanića. On je na samom početku odustao od obrane starijega Matanića, pa se nije libio u javnosti reći kako se ne slaže s Matanićevom odlukom da odmah govori, nego misli da bi bilo puno bolje da se na početku brani šutnjom. Iz toga se u javnosti stvorio zaključak kako je Matanić spreman na suradnju s policijom i Uskokom, što je moglo navesti, primjerice, Matanićeve nalogodavce da ga pokušaju ušutkati.

Pilipović nije smio na takav način detaljno opisati zbog čega napušta obranu, čime je, s namjerom ili bez nje, mogao na više načina ugroziti bivšeg klijenta. Hoće li zbog toga biti pokrenut kakav postupak protiv Pilipovića, danas se nije moglo doznati.

Po Kodeksu odvjetničke etike, odvjetnik može u kaznenom predmetu napustiti obranu svoga branjenika samo ako mu braniteljska savjest ne bi dopuštala daljnju obranu. Razlike u strategiji obrane vjerojatno bi se mogle podvesti pod tu formulaciju.

Upitna želja
No, zato odvjetnik mora čuvati odvjetničku tajnu, a to je ‘sve ono što je prigodom pružanja pravne pomoći, osobito prigodom zastupanja ili obrane, saznao kao povjerljivo od svoje stranke ili na drugi način’.

Odvjetnik mora sam savjesno ocijeniti što stranka želi da bude sačuvano kao odvjetnička tajna. Je li Matanić želio da se javno govori o tome da se ne želi braniti šutnjom, ostaje upitno.

Odvjetnik za Matanića na kraju je nađen. Protiv drugih odvjetnika, onih koji su odbili preuzeti zastupanje članova te grupe, vjerojatno nikakva postupka neće biti.

Naime, prema Kodeksu, odvjetnik u načelu mora preuzeti obranu, ali je predviđen i cijeli niz razloga koji opravdavaju odbijanje. Među njima je, primjerice, preopterećenost, a većina pozivanih odvjetnika lako može dokazati da imaju jako puno posla. Nitko zacijelo neće navesti strah od ulaska u takav predmet, iako je to, po svemu sudeći, glavni razlog.


Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije