Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 27
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SDP kao brod koji tone

Odlaze još dva SDP-ovca? Bandić zatražio veće prostorije u Saboru

Davor Bernardić
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
15.12.2018.
u 22:24

Od osmero saborskih zastupnika koliko ih je SDP izgubio od početka mandata jedino je Mirando Mrsić izbačen. Svi ostali su iz SDP-a otišli sami, a najviše ih je, njih troje, prešlo u Klub Milana Bandića

Nastavi li se osipanje saborskih zastupnika SDP-a uhodanim tempom pitanje je hoće li do idućih parlamentarnih izbora moći imati i Klub. Šalu na stranu, ali odlasci iz Partije sada su se već toliko uhodali da SDP gotovo svaki mjesec gubi saborske zastupnike. Točnije, od početka mandata do danas izgubio je čak osmero saborskih zastupnika te je sa 38 osvojenih mandata koliko je osvojio na listi Narodne koalicije na izborima 2016. godine spao na samo 30.

SDP kao usputna stanica

Zadnja koja je napustila brod koji tone je riječka zastupnica Ana Komparić Devčić koja je za Novi list potvrdila da i ona ide stopama bivših kolega iz stranke, Zdravka Ronka i Milanke Opačić, odnosno da i ona ulazi u Klub zastupnika Milana Bandića, zagrebačkog gradonačelnika koji i iz bolesničke postelje magnetski privlači „očajne“ i u Davora Bernardića na mjestu šefa stranke razočarane SDP-ovce i SDP-ovke.

Davor Bernardić
1/12

– Kao i neki prije nje koji su napustili SDP i otišli u Klub Milana Bandića pokazala je da joj je SDP bio samo usputna stanica koja joj je osiguravala zastupnički mandat i pristojan život. Sada svi oni to traže na drugom mjestu. Bandić im to očito osigurava. Naravno, odgovornost je na njima, ali i na onome tko ih je nezasluženo stavljao visoko na listi, i nju, i Milanku, i Habeka, i Sauchu jer oni to nisu zaslužili ni svojim radom ni borbom za socijaldemokraciju – poručio je danas član vodstva SDP-a Ivo Jelušić.

Tomislav Saucha, bivši predstojnik ureda SDP-ova premijera Zorana Milanovića, i Mario Habek nakon odlaska iz SDP-a ušli su u Klub HNS-a, Tomislav Žagar u Klub Mosta, Bojan Glavašević u nezavisne, a Mirando Mrsić, inače jedini izbačen iz SDP-a od spomenute osmorke, jedini je osnovao i vlastitu stranku, Demokrate. Samo po sebi nameće se pitanje tko je idući tko će otići iz SDP-a ili u nezavisne ili, što je vjerojatnije, u Klub Milana Bandića.

Već danima se u saborskim kuloarima šuška da je Milan Bandić zatražio veću prostoriju u Saboru jer mu navodno dolazi još troje zastupnika u Klub pa bi narastao na nevjerojatnih 14 zastupnika. Bilo je to prije prelaska Ane Komparić Devčić, što bi značilo da Bandić u Klubu očekuje još dvoje zastupnika. Očekivano, opet SDP-ovaca. Počelo se špekulirati i s imenima pa su tako spominjani i Marta Luc Polanc pa čak i bivši SDP-ov ministar financija Boris Lalovac. Međutim, oboje su nam to demantirali pa će javnost na točna imena novih prebjega morati pričekati. Ali vjerojatno ne predugo. Nije tajna da je u SDP-u zavladala potpuna apatija na svim razinama, ne samo u Saboru. U Klubu se sjednice gotovo više i ne održavaju, odnosno na njima, kažu izvori, bude samo nekoliko zastupnika koji funkcioniraju u atmosferi potpune bezidejnosti i bezvoljnosti.

Slobodni smo strijelci

– Više ne sličimo na stranku, više smo kao slobodni strijelci, svatko radi što mu padne na pamet i donosi odluke sam. Iskreno, ne vjerujem da je oporavak uopće moguć – kaže jedan saborski zastupnik SDP-a.

Ništa bolje nije ni u predsjedništvu stranke. Bernardića više ne podržava ni jedan potpredsjednik stranke, a gotovo polovica ostalih članova vodstva u lice mu je kazala da njihovu podršku nema i da bi bilo najbolje da se povuče s mjesta šefa stranke. Na današnjoj sjednici Glavnog odbora nisu se pojavili ni Zlatko Komadina ni Rajko Ostojić kako bi mu javno poručili da je ostao sam. Štoviše, od svih članova vodstva stranke na sjednicu Glavnog odbora došli su, kažu naši izvori, samo Domagoj Hajduković i Franko Vidović, a Arsen Bauk i Ivo Jelušić samo su se nakratko pojavili i otišli. No sve to Bernardiću nije bitno jer očito još ima većinu u Glavnom odboru, a jedino ga to tijelo može srušiti s čela stranke. Danas je na sjednici Glavnog odbora ponovno imao kvorum, a osvrnuo se na stranačke prebjege.

– Izdajnici i prebjezi iz svih stranaka samo su nevještim spinom pokušali prevariti građane, a zapravo su samo potvrdili da im do SDP-a i socijaldemokracije nikada i nije bilo stalo – kazao je danas Bernardić.

Pogledajte video kaosa u Saboru:

Komentara 101

CG
crna.guja10
23:12 15.12.2018.

Upravo pouzfani izvori javljaju da da iz partije izlaze drugovi Jovanović, Mavas i Stazić....povlače se na na Kozaru

AN
ante555
23:27 15.12.2018.

Bero uspio si rasturiti SDP ko nitko do sada. Za te zasluge predlazem da budes pocasni clan HDZa.

Avatar Toni Broo
Toni Broo
23:44 15.12.2018.

Jedan od glavnih uzroka pada SDP-a je demografija. Birači ljevice su jednostavno starija populacija koja izumire te ima malo potomaka. Također protjerivanje Bandića iz SDP-a nije pomoglo partiji. Zapravo dolaskom Milanovića i micanjem Bandića počinje propast SDP-a. Samo ZG SDPP je u vrijeme Bandića imao 12 tisuća članova, a danas ni 5 tisuća članova. Stara garda SDP-a u Zagrebu koju su predvodili Kojić, Bandić, Jelavić, Leko, Kikaš Ljubičić, Arlović su gradili SDP u devedesetima kada to nije bilo nimalo popularno, da bi ih Milanović kada se dokopao vlasti u SDP-u šikanirao i ponižavao te svu tu staru gardu na kraju i otjerao. Tko je ostao u SDP-u? Sve neki buržuji crveni koji se furaju na nekakav urbani, progresivni i liberalni pedigre koji je nametnuo Milanović, a birače vrbuju u LGBT povorkama i nekakvim progresivnim oazama. Za njih je Bandić bio seljak i kamenjarac koji sramoti SDP. Prezirali su Milanovićevi SDP-ovci Bandića jer se ljubi s Romima, Albancima, socijalnim slučajevima, nije im se sviđalo Bandićevo podrijetlo, njegova bliskost s braniteljima i ekipom razno raznih socijalnih profila, nacija i zavičaja s kojima se povezivao, a sve su to bili birači i članovi na kojima je Bandić dizao SDP, da bi Milanović sve njih preko noći otpisao misleći da SDP može živjeti od tzv. građana koji se kite urbanim pedigreom i misle da su superiorniji u odnosu na one koje je Bandić okupljao oko sebe.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije