Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 62
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
VRHOVNI SUD

Odbor za pravosuđe glasat će o Sessi tek sutra kad im DSV dostavi sve njegove imovinske kartice

Đuro Sessa
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL
1/4
12.07.2017.
u 13:57

Prije rasprave o zemljištu Sessa je kratko predstavio članovima odbora svoju viziju rada, ustvrdivši da je naš pravosudni sustav na zdravim temeljima pa tu ne treba raditi velike potrese.

Saborski Odbor za pravosuđe saslušao je danas Đuru Sessu kojeg je predsjednica RH Kolinda Grabar Kitarović kandidirala za predsjednika Vrhovnog suda, no glasovanjem o tome podržavaju li njegovu kandidaturu ili ne odgođeno je do sutra dok im Državno sudbeno vijeće ne dostavi sve njegove imovinske kartice. Zatražio je to SDP-ov Peđa Grbin ustvrdivši kako ne može dići ruku za imenovanje Sesse na čelo Vrhovnog suda dok se ne razjasne nejasnoće vezane uz njegovu imovinsku karticu, odnosno priču koja se godinama pojavljuje u javnosti – da nije u imovinsku karticu prijavio pola milijuna kuna koje je dobio od prodaje nekretnine u Dubrovniku. Riječ je prostoru bivše tvornice Radeljević u centru Dubrovnika te zemljište u Lozici na kojima je Sessa imao četvrtinu vlasništva, a koja su bila u postupku povrata njegovoj obitelji.

- Nije bilo nikakve prodaje, samo smo stavili zabilježbu da vodimo postupak povrata. 2003. godine nam je Agrokor ponudio da to otkupi i mi smo mu prepustili naša prava, iako sam ja bio protiv, ali ostali članovi obitelji su to htjeli. Kad je isplata izvršena, nije bilo obveze izmjene imovinske kartice, a ja sam to uplatio za stan u Zagrebu. Kad mi je stan predan, unio sam to u imovinsku karticu – objasnio je Sessa te dodao kako nije prekršio nikakvu povredu dužnosti prijavljivanja imovinske kartice jer u imovinskoj kartici nije bilo niti sada ima rubrike – potraživanja.

- Hvala na odgovoru, načelno mi je obrazloženje smisleno, ali kako bi otklonili svaku sumnju, predlažem da odbor zastane s radom te da od DSV-a tražimo imovinske kartice, pa tada nastavimo s radom. Ja ne mogu glasati za predsjednika Vrhovnog suda dok se ne riješe nelogičnosti. Ne možemo dopustiti da netko postane predsjednik Vrhovnog suda, a da se ne riješi pitanje njegove imovine, radi se o pola milijuna kuna – kazao je Grbin. HDZ-ov Marko Šimić dodao je kako su sve kartice dužnosnika javne i svi ih mogu vidjeti, pa je stav HDZ-a da su ispunjeni svi uvjeti da glasuju o Sessi. Kad ga je predsjednik odbora, SDP-ov Orsat Miljenić upozorio kako sudačke imovinske kartice nisu javno dostupne nego se dobivaju na zahtjev, Šimić se složio da odgode sjednicu sutra do 13 sati dok im DSV ne dostavi sve imovinske kartice.

Prije rasprave o zemljištu Sessa je kratko predstavio članovima odbora svoju viziju rada, ustvrdivši da je naš pravosudni sustav na zdravim temeljima pa tu ne treba raditi velike potrese.

- No sam Vrhovni sud je u teškoj situaciji i ne može izvršavati svoju ulogu zbog velikog priljeva predmeta. Broj predmeta u odnosu na prije nekoliko godina je učetverostručen. Osim toga, sud je na margini ulaganja tu treba naći neka sredstva da se stvari poprave - kazao je Sessa više puta ponovivši kako bi neke stvari trebalo mijenjati, no suci ne mogu pisati zakone. S njime se nije složio Grbin koji je rekao kako je upravo uloga predsjednika Vrhovnog suda da kad Saboru jednom godišnje podnosi izvješće ukazati na probleme i predložiti kako ih promijeniti.

Predsjednik Odbora za pravosuđe Orsat Miljenić kritizirao je što se o izboru za predsjednika Vrhovnog suda mora raspravljati tek u zadnji tren.

- To je obezvređivanje Sabora i Vrhovnog suda. Ovdje nema nikoga od predlagatelja, niti nam je uz vaš životopis poslano ikakvo obrazloženje zašto se vas predlaže. Poslani ste u ralje javnosti bez da vas prati onaj tko vas predlaže – kazao je Miljenić.

Ključne riječi

Komentara 3

PU
Pukovnik
14:17 12.07.2017.

HDZ je dao njemu podrsku. On ce Cosi Nostri dati podrsku u kriminalu. Nakon mandata ce mu imovinska kartica biti premala za ono sto ce taj marljiva vjeverica skupiti.

RO
rotšild
22:15 12.07.2017.

Sessa i njegova žena su svojevremeno bili osumnjičeni za izvlačenje milijardu kuna iz FINA-e.

OB
ObrenM
12:25 13.07.2017.

Sve moralne vertikale.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije