Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 27
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
usklađuju se od 1. siječnja

Umirovljenica tražila zaostatke usklađivanja mirovina, stigao joj odgovor iz HZMO-a

Euro - nova službena valuta u Republici Hrvatskoj
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL
1/3
06.05.2024.
u 09:53

Iz HZMO-a su joj odgovorili da način računanja aktualne vrijednosti mirovine ne treba brkati s datumom primjene te su je podsjetili kako se usklađuju mirovine

Mirovine se početkom godine usklađuju prema promjenama indeksa potrošačkih cijena i plaća u drugoj polovini prethodne godine u odnosu na prvu, a usklađivanje su umirovljenici dobili u travnju. Prema tome, kako navodi Mirovina.hr, umirovljenici više od pola godine žive s realno manjim mirovinama u odnosu na rast cijena i plaća pa umirovljeničke udruge i stranke predlažu da se usklađivanje obavlja više puta godišnje.

Umirovljenica Jasna tražila je od Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje (HZMO) da joj obračunaju postotak usklađivanja od 1. srpnja, a ne od 1. siječnja. Pritom se, kako piše portal Mirovina.hr, vodila logikom da se mirovine usklađuju prema rastu troškova i plaća u drugoj polovini prethodne godine u odnosu na proteklih šest mjeseci. Iz HZMO-a su joj odgovorili da način računanja aktualne vrijednosti mirovine ne treba brkati s datumom primjene te su je podsjetili kako se usklađuju mirovine.

Stopa usklađivanja aktualne vrijednosti mirovine, koja se primjenjuje 1. siječnja i 1. srpnja svake godine, određuje se tako da se AVM uskladi po stopi koja se dobije zbrajanjem stopa promjene prosječnog indeksa potrošačkih cijena i stopa promjene prosječne bruto plaće svih zaposlenih u prethodnom polugodištu u odnosu ranije polugodište. Ako je udio stope promjene prosječnog indeksa potrošačkih cijena u zbroju stopa manji ili jednak 50 %, stopa usklađivanja mirovina određuje se tako da se zbroji 30 % stope promjene prosječnog indeksa potrošačkih cijena i 70 % stope promjene prosječne bruto plaće. Ako je udio stope promjene prosječnog indeksa potrošačkih cijena u zbroju stopa veći od 50 %, stopa usklađivanja mirovina određuje se tako da se zbroji 70 % stope promjene prosječnog indeksa potrošačkih cijena i 30 % stope promjene prosječne bruto plaće.

"Treba razlikovati formulu izračuna aktualne vrijednosti mirovine od datuma s kojim se ona primjenjuje, budući da je izričito propisano da se mirovine usklađuju od 1. siječnja i od 1. srpnja svake kalendarske godine. Napominjemo i da se aktualna vrijednost mirovine ne usklađuje ako je stopa usklađivanja jednaka nuli ili manja od nule", odgovorili su umirovljenici iz HZMO-a. 

 

GALERIJA Ovo će biti novo središte Zagreba 2026.: Pogledajte kako napreduju 80 mil. € vrijedni radovi
Euro - nova službena valuta u Republici Hrvatskoj
1/39

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije