Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 22
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
VELIKA POTRAŽNJA

Očekuje se veliko globalno poskupljenje nekretnina

stanovi/ilustracija
Igor Kralj/PIXSELL
07.08.2023.
u 09:12

Jako visoke stope rasta cijena nekretnina očekuju se u južnoj i istočnoj Europi, 18,4 odnosno 14,9 posto. U svijetu će cijene rasti za prosječno 9 posto

Ekonomski stručnjaci očekuju idućih godina visok rast cijena nekretnina u svijetu. Njihova očekivanja rezultat su ankete ekonomskih stručnjaka (EES) koju kvartalno provode njemački Ifo institut i Institut za švicarsku ekonomsku politiku. Sukladno tome, cijene nekretnina u svijetu će u sljedećih 10 godina rasti u prosjeku 9 posto godišnje. U Njemačkoj se očekuje rast od 7,2 posto, u Austriji 6,9 posto, a u Švicarskoj 4,8 posto.

- Porast cijena nekretnina više je potaknut potražnjom nego ponudom - kaže Timo Wochner, istraživač Ifo instituta. Viši životni standard i veći prihodi, ali i želja za većim životnim prostorom i rast stanovništva dovode do povećane potražnje na tržištu nekretnina u mnogim zemljama u svijetu. I trend porasta broja kućnih ureda također pridonosi tome.

- Čimbenici ponude kao što su ograničeni proizvodni kapaciteti, više cijene građevinskog materijala i nedostatak građevinskog zemljišta također znatno pridonose rastu cijena nekretnina - kaže Wochner.

VEZANI ČLANCI: 

Monetarnu politiku, inflaciju i vladine politike 12 posto ispitanih u anketi navelo je kao pokretače rasta cijena nekretnina. Očekuje se da će rast cijena nekretnina biti ispod svjetskog prosjeka u zapadnoj Europi (6,4 posto) i Sjevernoj Americi (7,7 posto). Znatno veće stope rasta očekuju se u južnoj i istočnoj Europi (18,4 odnosno 14,9 posto). Osobito bi cijene nekretnina mogle porasti u južnoj i zapadnoj Aziji (25,1 odnosno 22,4 posto) te u Srednjoj Americi (24,4 posto). Na regionalnoj su razini očekivanja cijena nekretnina u snažnoj korelaciji s odgovarajućim inflacijskim očekivanjima stručnjaka.

- Stvarne stope rasta bit će niže. Cijene kuća u Njemačkoj porasle su za više od 81 posto u posljednjih deset godina i taj će se trend vjerojatno nastaviti - kaže istraživač Ifoa Philipp Heil. U Austriji su porasle 95 posto, a u Švicarskoj 44 posto. U anketi provedenoj od 14. lipnja do 2. srpnja ove godine sudjelovalo je 1405 stručnjaka iz 133 zemlje. 

Ključne riječi

Komentara 4

RE
reborn
16:20 07.08.2023.

Kako sad veliko poskupljenje nekretnina, kad ste prije koji tjedan objavljivali navještaj pada potražnje i pad cijena nekretnina?!? Jesu li se možda pileće iznutrice iz kojih gatate u međuvremenu pokvarile?

GA
galico
20:23 08.08.2023.

Kakvo je to mišljenje o cijelom svijetu? Kod nas rast stanovništva nikako ne može biti faktor, a imamo i prostora jer smo svi stisnuti.. A ne trebaš biti genije i zaključiti da ako naprintaš hrpetinu love nominalna cijena ide gore

DU
Deleted user
16:38 08.08.2023.

Stižu migranti pa nedostaje stanova.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije