Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
BILI SU TRANSPARENTNI

Obrušili se na Pompea: 'Neprijatelj s kojim se SAD suočio je koronavirus, a ne Kina'

Hua Chunying
Foto: REUTERS
1/5
07.05.2020.
u 12:41

Kina je također u četvrtak rekla da podupire napore Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) u istraživanju podrijetla pandemije COVID-19 te naglasila da se protivi pokušajima SAD-a i nekih drugih zemalja da se pandemija politizira i da se napada Peking.

Kina je optužila američkoga državnog tajnika Mikea Pompea da jednom laži pokušava prikriti druge u svojim neprekidnim napadima na Peking zbog pandemije koronavirusa.

Te je komentare iznijela glasnogovornica ministarstva vanjskih poslova Hua Chunying, koja je ponovila da je Peking bio transparentan u pogledu izbijanja epidemije COVID-19 u Kini potkraj prošle godine te da američki političari Kinu neutemeljeno optužuju. SAD je optužio Kinu za pogrešno postupanje od početka epidemije.

Hua je također rekla da se Peking protivi američkom uplitanju u kineske unutarnje poslove, u odgovoru na pitanje o odluci State Departmenta da odgodi izvješće Kongresu u kojemu se ocjenjuje ima li Hong Kong dostatnu autonomiju od Kine kako bi i dalje imao posebni tretman SAD-a.

Pompeo je na novinskoj konferenciji u srijedu rekao da će izvješće biti odgođeno "kako bi se uzeli u obzir svi dodatni potezi" do godišnje skupštine kineskoga parlamenta potkraj svibnja.

Kina je također u četvrtak rekla da podupire napore Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) u istraživanju podrijetla pandemije COVID-19 te naglasila da se protivi pokušajima SAD-a i nekih drugih zemalja da se pandemija politizira i da se napada Peking.

Na pitanje  o komentarima američkog predsjednika Donalda Trumpa u kojima uspoređuje pandemiju s napadom na Pearl Harbor i napadima 11. rujna, glasnogovornica kineskoga ministarstva vanjskih poslova je odgovorila da je neprijatelj s kojim se SAD suočio koronavirus, a ne Kina.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije