Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 60
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
'GLOBALNA PREDNOST'

Procurilo tajno izvješće: Otkriveno zašto i kako je Kina zataškavala koronu

FILE PHOTO: Woman is seen past a portrait of Chinese President Xi in Shanghai
Foto: ALY SONG/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL
1/3
05.05.2020.
u 18:12

Sve su pokušali sakriti od svjetske javnosti tako što su podatke o trgovanju objavili sa zakašnjenjem

Kina je skrivala informacije o epidemiji COVID-19 kako bi se opskrbila potrebnim medicinskim potrepštinama na međunarodnim tržištima, stoji u tajnom izvješću američkog Ministarstva za unutarnju sigurnost koje je procurilo u javnost.

Dok je Xi Jinping svojim lažima ostavljao svijet u mraku, Kina je stekla globalnu prednost, piše njemački Bild. U izvješću se na četiri stranice obrazlaže kako je komunistički režim namjerno umanjio opasnost koju je početkom siječnja predstavljao koronavirus, a u isto vrijeme povećali su uvoz medicinske opreme i drastično smanjili izvoz. Sve to su pokušali sakriti od svjetske javnosti tako što su podatke o trgovanju objavili sa zakašnjenjem.

Između ostalog, navodi se da je Peking naručio velike količine zaštitnih maski, rukavica i kirurških odijela te drugog sanitetskog materijala potrebnog za sprečavanje širenja zaraze, ali i da je kineski režim ušutkavao liječnike koji su još početkom siječnja upozoravali javnost na pojavu novog virusa. Ti postupci uzrokovali su nestašicu sanitetske opreme na svjetskim tržištima te otežali borbu protiv virusa zemljama poput Italije, zaključuje se u izvješću.

>> VIDEO Ugledni hrvatski znanstvenici otkrivaju što dosad znamo o koroni

Ključne riječi

Komentara 20

XA
xaron
19:52 05.05.2020.

Kinezi će ipak skupo platiti ovu igru sa zdravljem miliona ljudi.

CH
chupakabra
05:26 06.05.2020.

i što sad? Zatvorite proizvodnje u kini pa nek procvjeta europska i američka proizvodnja.

NE
Neutralac
06:00 06.05.2020.

Ne trebaju me dugo uvjeravati... sve zlo od komunizma i dalje....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije