Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
1. gardijska brigada

Obilježena 27. obljetnica ustrojavanja Tigrova: 'Primjer u ratu i miru'

Zagreb: Proslava 27. obljetnice osnivanja 1. gardijske brigade Tigrovi
Foto: Borna Filić/PIXSELL
1/5
05.11.2017.
u 18:05

Ministar Medved istaknuo je kako su Tigrovi preuzeli veliki teret, posebno u počecima Domovinskog rata, na svim bojištima u Hrvatskoj

Točno 27 godina otkako su 5. studenog 1990. iz baze Rakitje Tigrovi krenuli na svoj slavni ratni put, jučer je u zagrebačkoj vojarni Croatia obilježena obljetnica ustroja brigade.

O značaju Prve gardijske brigade govori i velik broj uzvanika koji se tim povodom okupio, mahom poteklih iz Tigrova, među njima i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, izaslanik predsjednice Ante Deur, predstavnik ministarstva obrane Božo Kožul, brojni generali koji su ratovali pod zastavom Prve gardijske brigade poput Marijana Marekovića, Joze Milićevića i Darka Rukavine, a svojom nazočnošću svečanost je uveličao general Mladen Markač te jaka delegacija predstavnika Grada Zagreba predvođena gradonačelnikom Milanom Bandićem i Andrijom Mikulićem.

Pored spomenika u čast poginulim Tigrovima prisjetili su se početaka ustroja brigade, proizišle iz postrojbe za posebne namjene MUP-a RH, koja je prvi put demonstrirala svu svoju snagu i moć po dolasku na zapadnoslavonsko ratište 1991. godine. Pod geslom “Za Hrvatsku kao Tigar”, ratni put dalje ih je vodio na bojišnice istočne Slavonije, dogodine pak slamaju neprijateljsku ofenzivu na južnom bojištu, gdje nose ključnu ulogu u deblokadi Dubrovnika, a do završetka Domovinskog rata sudjeluju u svim oslobodilačkim operacijama, zaključno s Olujom.

Kroz postrojbu je tijekom rata prošlo 11.000 vojnika, koji su za domovinu podnijeli i veliku žrtvu: u ratnim akcijama poginulo je 365 pripadnika Tigrova, šestorica su nestala, njih 1711 je ranjeno, 28 su stopostotni invalidi Domovinskog rata, a 201 vojnik prošao je torture logora. Svima njima jučer su se poklonili svi nazočni u vojarni Croatia. Ministar Medved istaknuo je kako su Tigrovi ostali vjerni domovini, dok je ministar Davor Božinović kazao kako su pripadnici Prve gardijske brigade bili primjer u ratu, a sada su primjer u miru, koji je plaćen i životima brojnih Tigrova.

Zagreb: Proslava 27. obljetnice osnivanja 1. gardijske brigade Tigrovi
1/22

 

Komentara 7

EH
ernesto_hoost
14:29 05.11.2017.

hvala vam tigrovi jer ste bili nasi najbolji borci! sto ste spasavali bulje raznih izdajnika i kukavica, hvala vam sto se bili najhrabriji ali i najcasniji! hvala vam jer niste pocinili nijedan zlocin nad civilima za razliku od nekih nasih paravojnih formacija, vitezovi kapa dolje!

EX
exodus7
21:52 05.11.2017.

Zaboravili ste spomenuti da je ministar Tomo Medved također bio ratni zapovjednik Tigrova, što bi bilo prikladno spomenuti u ovome članku. Čestitke svim Tigrovima i Hrvatima!

FE
fefellerunt
22:03 05.11.2017.

U miru su primjer , zajedno sa ostalim pripadnicima gardijskih brigada iz rata (braniteljima) koji nemaju RVI , kako uspjevaju preživjeti sa 3000 kn mirovine, u koje su otjerani jer nisu odgovoarali profilima, koje su im nametali iz GS-a , , gdje je skoro 10 godina bio i general Medved , a kojemu je više stalo da bude što više VSS kadrova, posebno hrabrih i sposobnih hrvatica, makar imali obuku i znanje jedva na razini strijelca iz one JNA . Ipak su bolje prošli od zaposlenih u realnom sektoru kojima su smao zatavrane tvrtke, nekima niti isplaćene plaće , ali zato državno korito se ne smije dirati nego im se samo povećavati privilegije .

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije