Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
proslava u Dubrovniku

U operaciji 'Oslobađanje juga Hrvatske' poginulo više od 240 pripadnika HV-a

25. obljetnica vojno redarstvenih operacija Oslobođenje juga Hrvatske
Foto: Grgo Jelavić/PIXSELL
1/13
29.10.2017.
u 14:42

Vojno redarstvena operacija 'Oslobađanje juga Hrvatske' obuhvaća više akcija i operacija koje su započele u proljeće 1992. i trajale do listopada 1992. godine, a čiji je rezultat bio deblokada Dubrovnika i oslobađanje okupiranog hrvatskog teritorija

Budnicom Orkestra Oružanih snaga RH i Dubrovačkih trombunjera u nedjelju je počela proslava 25. obljetnice vojno redarstvenih operacija “Oslobađanje juga Hrvatske”, kojima je deblokiran Dubrovnik i oslobođen okupirani hrvatski teritorij, a potom je svetu misu predvodio zadarski nadbiskup, predsjednik HBK i ratni dubrovački biskup Želimir Puljić, koji je istaknuo da je dobro slaviti ovu obljetnicu kako ne bismo zaboravili žrtvu podnesenu za slobodnu hrvatsku državu.

U propovijedi je istaknu, da je u koji je bio u Dubrovniku za vrijeme agresije Jugoslavenske vojske i srpskocrnogorskih postojba rekao je da se u to teško vrijeme Dubrovčani nisu opsjetili ostavljenima, i da je Dubrovnik bio u srcu Hrvatske, a Hrvatska u srcu Dubrovnika.

Proslava oslobođanja juga Hrvatske od agresije Jugoslavenske vojske i srpskocrnogorskih postojba nastavlja se svečanim mimohodom pripadnika hrvatskih postrojba od povijesne jezgre do luke Gruž, gdje će se održati i svečano postrojavanje postrojba Hrvatske vojske po uzoru na svečano postrojavanje 29. listopada 1992. godine kada je prvi hrvatski predsjednik dr. Franjo Tuđman stigao na oslobođeno dubrovačko i hrvatsko tlo.

Na svečanosti će također sudjelovati i Akrobatska grupa HRZ-a “Krila Oluje”.

Svečanosti nazoče predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović, podpredsjednik Vlade RH i ministar obrane Damir Krstičević kao izaslanik predsjednika Vlade  Andreja Plenkovića, ministar unutarnjih poslova Davor Božinović i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved te saborski zastupnik Branko Bačić kao izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora Gordana Jandrokovića.

Prema podatcima Hrvatskog memorijalno-dokumentacijskog centra Domovinskog rata, vojno redarstvena operacija „Oslobađanje juga Hrvatske“ obuhvaća više akcija i operacija koje su započele u proljeće 1992. i trajale do listopada 1992. godine, a čiji je rezultat bio deblokada Dubrovnika i oslobađanje okupiranog hrvatskog teritorija.   Pritom su najveći doprinos dale 1. i 4. gardijska brigada HV-a, a značajna je bila i uloga pričuvnih snaga te taktičkih skupina koje su držale bojišnicu i bile raspoređene na pomoćnim smjerovima napada. Borbe su se vodile u teškim vremenskim uvjetima te na nepristupačnom i zahtjevnom krškom terenu.

Tijekom operacija poginulo je više od 240 pripadnika HV-a. U šest mjeseci oslobođeno je više od 1200 kilometara četvornih ili 8 posto okupiranog hrvatskog teritorija, a omogućen je povratak oko 20 tisuća izbjeglica.

Ova velika operacija svoj je simbolički završetak dobila velikom vojnom smotrom u luci Gruž 29. listopada 1992. godine, kada je prijavak predsjedniku RH dr. Franji Tuđmanu podnio general Hrvatske vojske i načelnik Glavnog stožera OS RH Janko Bobetko.

Komentara 28

KR
Krotila
15:38 29.10.2017.

crknite neprijatelji hrvatske s uživancijom čitam vaše gnjusne komentare vi ste tjelesno U hrvatskoj,a U duši izvan hrvatske za vas ljeka nema

KR
kruti190
21:48 29.10.2017.

dežurni petokolonaši slatko pate,ihihihihi

Avatar dalmos Zadar
dalmos Zadar
00:09 30.10.2017.

Zbog ove hrabre akcije,cjenu plati Bosanska posavina,tek kad je i zadnji vojnik izasao iz Bosanskog Broda radi dokaza da braca ispunjavaju dogovoreno,srusi se i most na savi.Hrvatska je ukleta drzava onaj ko izdaje svoj narod nema nikakvu buducnost.I onda krenusee junacine po silnom kamenjaru,zveket poskoka i junacko drzanje,moderne vojska sa pusketinama m48,sve grmi siva nebo se otvara,i vidi cuda srbi se povlace,ne zato sto su slabi ,nego zato sto moraju tako je dogovoreno.Bosanska posavina oslobodila Dubrovacko zalede.Bravo za junastvo.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije