Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 121
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
branili Vukovar 1991.

Obilježena 23. obljetnica brigade koja je osnovana i gotovo uništena u ratu

obljetnica 4. bojne 3. Vukovarske gardijske brigade
Foto: Branimir Bradarić
1/2
14.06.2014.
u 15:04

Samo pet naših pripadnika nije ranjeno ili završilo po logorima, rekao je predsjednik Udruge branitelja 4. Bojne vukovarske 3. Brigade HV-a Pero Perić

Izaslanik predsjednika RH Ive Josipovića, vukovarski branitelj Nikica Burić Samoborac, dodijelio je danas preživjelim pripadnicima 4. bojne 3. Vukovarske gardijske brigade odlikovanje Nikola Šubić Zrinski.

Jedno od najvećih odlikovanja u Hrvatskoj ovoj postrojbi dodijeljeno je radi doprinosa u Domovinskom ratu. Polaganjem vijenaca na Memorijalnom groblju kao i dodjelom odlikovanja obilježena je i 23. obljetnica osnutka ove postrojbe koja se posebno iskazala tijekom obrane Vukovara 1991. godine.

– Ova brigada je osnovana u Vukovaru, a tu je gotovo i uništena. Brigada je ukupno imala 306 pripadnika od čega nas 165 prilikom osnivanja. Tijekom obrane Vukovara 85 pripadnika brigade je smrtno stradalo, a samo pet naših pripadnika nije ranjeno ili završilo po logorima, rekao je o ulozi postrojbe tijekom Domovinskog rata predsjednik Udruge branitelja 4. Bojne vukovarske 3. Brigade HV-a Pero Perić koji je u vremenu od 15. kolovoza do 2. rujna obnašao i dužnost zamjenika zapovjednika obrane Vukovara.

Dodao je i kako je brigada osnovana u lipnju 1991. te da su tijekom obrane Vukovara njeni pripadnici na sebe preuzimali sve borbene zadatke.

– Samo u vremenu od 18. kolovoza do 2. rujna pripadnici naše brigade su srušili tri vojna zrakoplova i uništili desetak oklopnih vozila. 24 kolovoza srušili smo dva vojna zrakoplova i od toga dana i službeno je počeo rat u Vukovaru. Radi svega učinjenoga smatramo da ova brigada ima svoje zaslužno mjesto u hrvatskoj povijesti, istakao je Perić koji je najavio niz aktivnosti kako bi djela brigade zauvijek ostala u sjećanju. U planu je da do 25. obljetnice osnutka brigade svi njeni pripadnici dobiju odlikovanja. Planira se i postavljanje spomenika u Vukovaru kao i izdavanje monografije u kojoj bi svaki od preživjelih pripadnika brigade govorio o svojim sjećanjima i uspomenama iz rata.

>> Čudesna priča o 45 mjeseci bojeva i operacija: Od Vukovara do Oluje

Komentara 3

Avatar tituš
tituš
09:12 16.06.2014.

Nije uništena kako to sugerira naslov, brigada je pozlaćena u temelju Hrvatske i živjeti će vječno!

Avatar NikadRobom
NikadRobom
23:59 15.06.2014.

Heroji i ponos Vukovara i Hrvatske.Zalosno da se i danas vise daje pozornosti koje kakvim partizanskim rupama i bunkerima nego st se daje ovim herojima.

WC
wolf_cro
06:14 16.06.2014.

Zrakoplove koji su oboreni 24. kolovoza srušio je pok. Luka Andrijanić (ukupno 4). Na slici ako se ne varam je i legenda Ivan Anđelić - Doktor. Treba spominjati i žive i mrtve, da se nikad ne zaborave.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije