Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 74
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
kritika Vlade

Novosel: Cijene plina i struje kao u EU, a plaće ni 40 posto europskih

'slavonija-17.03.11-slavonski brod -hrvatska -  predstavnici SSSH i predsjednik mladen novosel u slavonskom brodu-ni jedna vlada nece moci izbjeci ispunjavanje  prava radnika Photo: Ivica Galovic/PIXS
Ivica Galović/PIXSELL
27.04.2012.
u 12:52

Predsjednik Sabora najavio je skorašnje pokretanje investicijskog ciklusa od 58 milijardi kuna koji će otvoriti nova radna mjesta

Zašto cijene plina i struje moraju biti jednake europskim kada naše minimalne plaće ne iznose 40 posto minimalnih plaća EU, zapitao se komentirajući poskupljenja struje i plina Mladen Novosel, predsjednik Saveza samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH) na dodjeli nagrade "Srce sindikalne solidarnosti u 2012." koja se dodjeljuje najistaknutijim sindikalistima. 

Novosel je najavio i prosvjed četiri sindikalne središnjice na Trgu bana Jelačića "Za plaću i bolji život" te kritizirao Vladu jer i dalje potiče rad na određeno vrijeme.

Primanju i dodjeli nagrada nazočili su predsjednik Sabora Boris Šprem i predsjednik Ivo Josipović.

– Prošlo je više od 120 godina od kada su hrvatski radnici među prvima u ovom dijelu Europe prvi put obilježili 1. svibnja. Radništvo naše domovine pokazalo je već tada da je svjesno svojih prava te da je nužno suprotstaviti se tiraniji kapitala i eksploataciji bez granica i priključilo se Svjetskom radničkom pokretu. U ovih 20 godina samostalnosti rad je postao pojam koji je nestao iz rječnika ne samo mlađe generacije, a pretvorio se u sinonim nečega od čega koristi imaju samo odabrani – kazao je Šprem.

Predsjednik Sabora najavio je skorašnje pokretanje investicijskog ciklusa od 58 milijardi kuna koji će otvoriti nova radna mjesta.

– Ogroman broj ljudi danas radi više od propisanih osam sati, vikendom i blagdanima. Na projektu boljeg života treba raditi. Sindikalna borba i procesi su jedan način, a drugi je socijalno partnerstvo. Voda neće poteći iz kamena. Gospodarska djelatnost zamire i neće je biti ako ne dovedemo domaće i strane investitore. Kada govorimo o socijalnoj solidarnosti, želim istaknuti i da socijalna davanja nisu dovoljna, a u prvom redu mislim na mirovinski fond – poručio je u svom govoru predsjednik Josipović.

Istaknuo je i da domaće tvrtke moraju ići ukorak sa svijetom i novim tehnologijama.

– Nije lako govoriti o optimizmu kada netko djeci ne može platiti školovanje, no u razgovoru sa sindikalistima vidim da vi vjeru u uspjeh imate – kazao je sindikalistima te dodao kako vjeruje i zna da Hrvatska može bolje.

Komentara 50

PE
Pegaz
13:43 27.04.2012.

A sta ti filozofiras? Ne mislite li da je, umjesto pukog fraziranja ovdje, krajnje vrijeme da vise okupite hrvatske radnike i organizirate gerenaralni strajk (to ste trebali napraviti davno), umjesto sto stalno balansirate izmedju njih i vlade i poslodavaca, pazeci vrlo da ne ugrozite vlastiti status?? Ma, ne mozete vi medjusobno funkcionirati kako treba, kamoli da jos nekog drugog organizirate, to je za vas cijepanje atoma.

SO
Somelier
13:51 27.04.2012.

\"Cijene plina i struje kao u EU, a plaće ni 40 posto europskih\" To je nama naša borba dala. Kada nam ekonomiju kroje lopuže kakav je Čačić biti će te cijene više nego u EU. Ali takovu vladu smo sii izabrali pa je sada sramota na njih kukati.

RO
rogstrug
10:41 28.04.2012.

Kroz razna poskupljenja ostvaruje se PLAN 21 , a to je izvlačenje štednje građana iz banaka. Dobro im ide... samo neznam kako će izdržati oni čiji su računi u minusu...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije