Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 108
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Posjet kancelarke

Njemačka traži da Srbija sjever Kosova prepusti Prištini

\'German Chancellor Angela Merkel delivers her government statement during a session of the Bundestag, the lower house of parliament, in Berlin, July 2, 2009. Merkel said on Thursday she wanted next w
Reuters/Pixsell
10.08.2011.
u 20:44

Angela Merkel dolazi u Beograd pritiskati Srbiju da u potpunosti odustane od Kosova - tvrdi Milan Nikolić

Posjet njemačke kancelarke Angele Merkel Srbiji 22. kolovoza, mogao bi doprinijeti boljoj gospodarskoj suradnji dvije države, ali se ne očekuje da će donijeti dobre vijesti Beogradu u vezi s Kosovom, piše današnji Blic, jer sugovornici beogradskog dnevnika drže kako dolazak kancelarke znači i novi pritisak Europske unije na Srbiju da prepusti sjever Kosova prištinskim vlastima i uspostavi granice kako bi zauzvrat dobila datum za početak pregovora s EU. Milan Nikolić, direktor Centra za proučavanje alternativa, kaže za Blic kako je Srbija, bez obzira na kosovski problem, uhićenjem Gorana Hadžića "osvojila kandidaturu, ali ne i datum za početak pregovora s EU".

- Angela Merkel dolazi u Beograd pritiskati Srbiju da u potpunosti odustane od Kosova. Najuticajnije zemlje Europe, poput Njemačke, Engleske i Francuske, hoće brzo rješenje kosovskog problem, a vide ga u prepuštanju sjevera Kosova prištinskim vlastima. Vodeće države EU traže da mi postavimo granice s Kosovom, carinu i da se ponašamo prema njemu kao prema susjednoj državi - tvrdi Nikolić podsjećajući kako kandidatura bez datuma za početak pregovora ne znači ništa.

Nikolić pojašnjava kako se Srbija treba voditi "argumentom da jedna strana ne može dobiti sve, a druga ništa, kao i da je Kosovo mafijaška država". Vladimir Todorić, direktor Centra za novu politiku, upozorava kako "treba biti oprezan s tumačenjem sporazuma koji je postignut o sjeveru Kosova".
- Neke države u EU su već najavile kako sporazum vide kao "diplomatsko rješenje koje će uvažiti granice Kosova". Srbija treba jasno reći da sporazum nikako to ne znači - kaže Todorić.

Ključne riječi

Komentara 71

UK
Ugo Kajvez
21:13 10.08.2011.

Vratite Schleswig-Holstein dancima pa onda drugima solite pamet ...........

BE
belamamba
21:56 10.08.2011.

Sto su onda oni tezili ujedinjenju?? Zatvaraju nuklearke pa im treba kosovski ugalj, jedini nacin da ga dobiju su da doteraju Srbe u red, nece im ici lako, cak ce izgubiti ali jadan moj Srpski narod pored ovih agresora i okupatora i sticenika novog svetskog poretka!

OB
-obrisani-
08:37 11.08.2011.

Ma, ona je na njihovoj strani, o tome svjedoči i kako je pritisnula sanadera, nakon čega u rvacku sve pršti od Nove praveDNOsti

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije