Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 87
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
osjećaj nesigurnosti

Nijemci se sve više naoružavaju, ni zalihe u trgovinama nisu dostatne

pištolj
Foto: Ivica Galović/PIXSELL
05.02.2018.
u 22:16

Oružje za zastrašivanje i razni sprejevi se tako dobro prodaju da ni zalihe više nisu dostatne, a i tečajevi za samoobranu su aktualno vrlo dobro posjećeni.

Sve više građana Njemačke nabavlja takozvani 'mali oružani list', dokument  s kojim u javnosti sa sobom mogu nositi papreni sprej ili zračno oružje s kojim se mogu ispaliti patrone s plinovima. Takvi meci ispaljeni iz neposredne blizine mogu imati čak smrtonosne posljedice, piše Deutsche Welle

Posebno je u posljednje dvije godine enormno porastao broj Nijemaca koji su nabavili takav oružani list. U siječnju 2016. je gotovo 301.000 ljudi posjedovalo taj dokument, u prosincu 2017. ih je bilo više od 557.000. Oružje za zastrašivanje i razni sprejevi se tako dobro prodaju da ni zalihe više nisu dostatne, a i tečajevi za samoobranu su aktualno vrlo dobro posjećeni.

Prema istraživanjima, od 2015. do 2017. kod njemačkih se građana pojačao osjećaj nesigurnosti. Prema rezultatima jedne ankete instituta za istraživanje javnog mnijenja Infratest dimap iz siječnja 2017. godine, ukupno se 23 posto Nijemaca osjećalo "prilično nesigurno" ili "vrlo nesigurno". Skoro četvrtina se osjećala "vrlo sigurna", većina - 51 posto - "prilično sigurna". U usporedbi s dvije prethodne godine se 32 posto osjećalo "manje sigurnima", a više od dvije-trećine ispitanika su naveli da se za njih "nije puno promijenilo".

"Kad je riječ o nasilju, samo se jedan mali dio Nijemaca osjeća osobno ugroženim u svakodnevici. Međutim, dosad gotovo da ne postoje znanstvena longitudinalna istraživanja. Posljednje istraživanje u okviru studije European Social Survey iz 2016., međutim, upućuje na to da je opći osjećaj nesigurnosti u Njemačkoj od 2014. blago porastao", izjavila je Dina Hummelsheim-Doß, sociologinja i znanstvena suradnica u kriminološkom odjelu Max-Planck-instituta za međunarodno kazneno pravo u Freiburgu

Ključne riječi

Komentara 36

MO
mobitel20
22:22 05.02.2018.

Maaa ! Nepotrebno, stitit ce ih Sultz i Juratovic ! Pomoci ce im i mama Merkel ... Pa cemu uznemirenje, Otvoreno Drustvo unutar Sjedinjenih Drzava Europe je lijek za sve ! Pa ti dobrocudni likovi kojih se neopravdano bojite suu velika sreca svakog drustva, zar ne !?

LU
Lujo123
22:27 05.02.2018.

danke frau merkel! A iznjeti podaci su laž! Imam rodbine u Njemačkoj - situacija je tragična!

PR
prigorka
22:26 05.02.2018.

zahvaliti Frau Merkel

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije