Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 9
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Sjednica sabora

Nikola Grmoja: Što je bilo prije lex Agrokora? Premijera to očito ne zanima

Nikola Grmoja
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL
06.10.2017.
u 11:16

Agrokor je ključna tema koja zanima i saborske zastupnike, pa je zbog njega jutrošnje zasjedanje tradicionalno započelo zahtjevima za stanku

Očekivano, Agrokor je ključna tema koja zanima i saborske zastupnike, pa je zbog njega jutrošnje zasjedanje tradicionalno započelo zahtjevima za stanku.

Mostovom Nikoli Grmoji tako je, unatoč ogromnom interesu cjelokupne javnosti za Agrokor, zanimljiva, kako kaže, ignorancija Vlade koja se ponaša kao da se ništa ne događa.

– Oni kao da žele reći da je jedina veza Ivice Todorića i koncerna Agrokor i Vlade odnosno, HDZ-a lex Agrokor. Ja se pitam, što je bilo prije svega toga? Što je bilo prije lex Agrokora, godinu, 5, 10 prije. Premjera ne zanima ono prije, ne zanima ga uzrok, čini se. Ne zanima ga kako je nastao Agrokor ovakav kakav jest i kakvu ulogu u svemu tome imaju njegovi ministri, dužnosnici, svi ministri financija, do sada Porezna uprava, HANFA, HNB i HDZ kao stranka, da Most i Božo Petrov prije devet mjeseci nisu inzistirali u Vladi da se priča o Agrokoru danas ovo ne bi gledali, još uvijek bi svi ignorirali problem, još uvijek bi se vjerojatno krpale rupe putem HBOR-a, još uvijek bi se bacao novac u bunar kako se činilo do sada – komentira Grmoja. Ministar financija Zdravko Marić je, nastavlja, tvrdio da se ništa ne događa u Agrokoru, no jučer su nalazi revizije pokazalo da je bilo, tvrdi, "13 milijardi razloga za brigu".

– Jasno je da sad slijedi period rekonstruiranja Agrokorovih kompanija. Bit će to dug i težak period ali ono što je najvažnije jest činjenica da je konačna dekonstrukcija koncerna kao što je Agrokor da ona treba označiti prekretnicu i dekonstrukciju cijelog sustava koji je bio na snazi u Hrvatskoj posljednjih 25 godina. Ivica Todorić, a to se slažu i analitičari obrađivao svaku političku garnituru u ovoj zemlji, imao je svoje zaštitnike u politici u svakom ministarstvu u svakoj vladi, ali po prvi put mu je neko rekao dosta – kaže Grmoja.

Predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a Branko Bačić čudi se što Most o krizi u Agrokoru govori kao da dio mandata ove vlade nije sjedio u njoj i imao resore pravosuđa i unutarnjih poslova.

– Kada vi nekome pokušavate imputirati kako nije provodio određene radnje, onda se zapitate tko je kroz to vrijeme prije nego što je došlo do velike krize u Agrokoru bio zadužen u vladi za ako hoćete i represivni sustav. Ali ja vas ne optužujem vidite. Ja mislim da to nije posao vaših ministara, ni vaših, ni ovih, ni onih, to je posao represivnih institucija, to je posao policije, to je posao DORH-a i ja tu nikada neću zbog toga prozivati vaše ministre. A vi ste u stanju zbog toga što to niste radili, a to vam je kao argument u stanju ste prozivati i predsjednika Vlade- komentira Bačić. Rezultati revizije, nastavlja, najbolje dokazuju koliko je lex Agrokor bio potreban kako bi spasio hrvatsko gospodarstvo, hrvatski financijski sustav, kako bi zaposlenici koncerna nastavili funkcionirati, dobavljači i dalje dostavljali...

Poručio je da je HDZ spreman danas glasovati o istražnom povjerenstvu, no opet ponavlja kako u njemu ne bi trebali biti bivši ministri.

– HDZ podržava osnivanje istražnog povjerenstva i ne samo da podržava, mi smo predložili kolegama u oporbi i SDP-u da se danas osnuje i imenuje. Mislimo, ali ne ucjenjujemo za razliku od drugih, da u tom povjerenstvu ne bi trebali biti bivši ministri posebno ne oni iz gospodarskog i pravosudnog resora... No ako je pojedinom članu toliko stalo da bude u tom povjerenstvu iako je bio minsitar u nekoj od vlada mi ćemo i to popustiti ali ćemo kada dođe vrijeme znati odgovoriti – kazao je Bačić nakon stanke u Saboru.

S druge strane, predsjednik Kluba zastupnika SDP-a Arsen Bauk je novinarima rekao kako se o istražnom povjerenstvu može glasati danas, a ako ne bude tako, može se glasati i u srijedu. Na sjednici Kluba su, objasnio je, analizirali što točno znači zahtjev HDZ-a da u istražnom povjerenstvu budu bivši ministri i pa moraju još provesti dodatne konzultacije hoće li pristati na taj uvjet.

Na pitanje je li najveći problem HDZ-u Gordan Maras, Bauk uzvraća da iz perspektive SDP-a nije, ali iz perspektive HDZ-a je trenutačno najveći problem.

– Možemo im mi priuštiti i veći problem – dodaje. Nije želio potvrditi neslužbenu informaciju da bi u povjerenstvu trebali sjediti HDZ-ovi Josip Borić, Ante Babić, Grozdana Perić i Marija Jelkovac, SDP-ovi Gordan Maras i Franko Vidović, HNS-ov Stjepan Čuraj, Ivan Lovrinović iz Promijenimo Hrvatsku, dok bi i Most trebao predložiti jednog kandidata. Kazao je tek kako se još čeka prijedlog Mosta i neki drugi dogovori proceduralne naravi, pa ako se o svemu ne glasuje danas, može u srijedu.

Komentara 13

DR
droza
13:49 06.10.2017.

Gledam HRT i ne kužim, jesu li njihovi izvjestitelji slijepi i gluhi, ili namjerno izbjegavaju prenijeti stvari onakvima kakve jesu. Dakle, predsjednik kluba zastupnika HDZ-a, Branko Bačić izjavio je kako ne bi bilo dobro da u povjerenstvu sjede bivši ministri, i to iz bilo koje Vlade do sada, ali da HDZ nema problem niti sa tim da podrži članove SDP-a koji su ranije bili ministri, ukoliko je to SDP-u imperativ. Međutim HRT već 10x izvještava kako HDZ opstruira formiranje povjerenstva o Agrokoru jer uvjetuje članstvo time da u njemu ne smiju biti bivši ministri. Pa kome mi pretplatu plaćamo, i za čega, kad nisu u stanju prenijeti stvari onakvima kakve jesu.

Avatar ludiplavi24
ludiplavi24
11:44 06.10.2017.

Pretvorba i privatizacije je mala maca iz 90-tih i samo inicijalni kapsl za ovaj AGROKOR danas jer su tada tajkuni na taj način stekli početni kapital za sve ovo što su danas izmešetarili! Na kraju ko u slučaju Sanadera i HDZ-a ne smije samo jedan čovjek i to Todorić odgovarat ko o pitanju INE Sanader! Direktori i financiijeri svih velikih tvrtki unutar korporacije sasvim sigurno nisu davali mjenice i zaduživali se u svoje ime za stotine milijuna na lijepe oči nego za dobru debelu pinku u vlastit džep i pitanje je dali će netko nešto i njih pitat??? Hoće li Todorič kao capo di mafia biti jedini krivac i PEDRO?? Na njemu je naj veča odgovornost ali nikako SVA odgovornost jer je potrebno zločinačko udruženje za maznut/zamrčit desetke milijardi jer tolke pare ne mogu biti gubitak poslovanja u tako maloj firmi ako gledamo na svjetskoj razini, tolka lova samo može biti mazznuta! Narode ti češ to sve platit u ime HDZ-SDP klike koja je to sve odobravala i također su pojedinici jednako odgovorni i sasvim sigurno debelo podmazani jer se dućanćići zatvaraju zbog 7 kuna viška u kasi a ovdje se stotine milijuna fabriciraju u obračunima knjigovodstva!

Avatar plavusha_1984
plavusha_1984
11:43 06.10.2017.

Gromojina ideja vlasti i države je da premijer istražuje eventualne kriminalne radnje zadnjih 5, 10 godina i probleme s kojima se Agrokor suočavao, njegove sudionike.... Da se slušalo Most sad bi 60-ak tisuća ljudi bili na ulici, bez posla ilii jednom nogom preko granice. Recimo, jučer su mediji prenijeli kako je Most napao Zakon o upravnoj inspekciji, ali nitko nije prenio kako je taj zakon pisao Mostov ministar Kovačić - znači oni pričaju samo da bi pričali. Tako je isto i s Agrokorom. Pričaj bez veze, to mediji i narod voli - bez i jedne ideje, bez konkretnog prijedloga i ne daj Bože rada. Samo pričaj!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije