Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 93
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Analiza provjera državnih službi

Zar Dalić i Vlada misle da je Ivica Todorić ipak toliko važan!?

Martina Dalić i Andrej Plenković
Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL
06.10.2017.
u 08:10

Umjesto što je Dalić inicirala državnu istragu, bilo je dovoljno da poruči Todoriću: “Imate li prijeteće e-mailove, objavite ih!”

Vlada je jučer slavodobitno priopćila da nadležna državna tijela nisu pronašla “poruke koje bi ukazivale na prijetnje gospodinu Ivici Todoriću ili bilo kojem drugom članu uprave Agrokora”.

Pritom su osudili Todorića što koristi neistine za napade na potpredsjednicu i Vladu, misleći pri tome na njegovu objavu: “Martina Dalić šalje članu uprave Agrokora prijeteći mail, u 2.30 u noći, u kojem prijeti uhićenjima ako se lex Agrokor ne potpiše. Neka demantira, ako se usudi. (...) Ante Ramljak šalje SMS-om prijetnju članu uprave Agrokora na dan 25. 3.”. Dalić je to demantirala tako što je kao potpredsjednica Vlade zatražila provjeru svih svojih e-mail korisničkih računa. Potom su na zahtjev predsjednika Vlade “nadležna državna tijela zadužena za zaštitu sigurnosti informacijskih sustava pregledala sve službene poslužitelje i službene korisničke račune potpredsjednice Vlade, osobne komunikacijske uređaje s privatnom e-mail korespondencijom potpredsjednice Vlade te dostupnu komunikaciju na stranim davateljima e-mail usluga”. I nisu našli ništa.

Prijetnja je posao DORH-a

Prvo se postavlja pitanje jesu li državna tijela trebala raditi te provjere. Na kraju, prvo što je Martina Dalić rekla o Todorićevu blogu bilo je: “Zar vi mislite da je Ivica Todorić stvarno toliko važan da bi Vlada to komentirala i da bih se ja brinula zbog tuđih blogova?”. Dakle, to se pitanje poput bumeranga vratilo potpredsjednici Vlade, dakako preformulirano: “Je li Martina Dalić toliko važna da bi se državni aparat upregnuo kako bi je zaštitio od nevažnog blogera?”. Međutim, unatoč prvotnoj percepciji, odgovor je pozitivan. I to ne samo u slučaju da je Dalić doista prijetila Todoriću već i ako nije. U slučaju prijetnje, riječ bi bila o ozbiljnom kaznenom djelu i zloporabi dužnosti te bi bilo skandalozno da se nadležna državna tijela nisu bavila Todorićevom optužbom o prijetnjama. To je posao isključivo za DORH i policiju, ali to nisu “državna tijela zadužena za zaštitu sigurnosti informacijskih sustava”. U drugom Vladinu priopćenju sa sjednice Vlade navodi se da je predsjednik Vlade dao nalog službama pa je citiran: „Službe su me izvijestile...”.

Interne službe u Vladi zadužene za sigurnost informacijskih sustava nisu mogle napraviti traženu provjeru nakon koje bi Vlada s takvom sigurnošću mogla likovati. Zaštita sigurnosti najviših državnih dužnosnika, a i sprečavanje neovlaštenog ulaska u zaštićene informacijske i komunikacijske sustave državnih tijela, izričite su zakonske obveze Sigurnosno-obavještajne agencije. I bez premijerova naloga na koji ga Zakon o sigurnosno-obavještajnom sustavu ovlašćuje, posao je SOA-e da se bavi navodima iz Todorićeva bloga jer Agrokor i potpredsjednica Vlade važna su pitanja nacionalne sigurnosti. Baš na dan kad je Todorić počeo pisati svoj blog, mediji su objavili da je njih dvoje obrađivala OSA, obavještajna agencije BiH, i to zbog “ekonomskog podrivanja zemlje”. Iz BiH su to, dakako, službeno opovrgnuli. Kako god, nema dvojbe da je Agrokor predmet interesa mnogih. Ali i zbog razloga interne sigurnosti bilo je nužno i legitimno da SOA provjeri iznesene navode pa u slučaju potrebe o svom nalazu izvijesti i nadležnog državnog odvjetnika.

Važan i kad ne nudi dokaze!?

Dakle, provjera je bila nužna i bez obzira na utvrđenja službi svejedno će DORH i policija morati odraditi svoje kad im bude omogućen kontakt s Ivicom Todorićem, odnosno možda su i sami već na tomu radili. Ali, što je to trebalo Martini Dalić, Andreju Plenkoviću i Vladi. Time su samo pokazali da Ivica Todorić i te kako jest važan. Čak i kad za svoje optužbe ne nudi ama baš nikakve dokaze. Umjesto što je Dalić preko premijera inicirala javnu istragu, bilo je dovoljno da poruči: “Gospodine Todoriću, ako imate prijeteće e-mailove, objavite ih na svome blogu”.

Stručnjaci za telekomunikaciju i poznavatelji procedure u obavještajnom aparatu objašnjavaju da je premijer imao pravo naložiti SOA-i provjeru e-mail računa potpredsjednice Dalić budući da slučaj Agrokor ulazi u sferu pitanja od nacionalne sigurnosti. No ti isti stručnjaci tumače da su obavještajci mogli provjeriti uređaje Martine Dalić (telefon, računalo...), što samo dokazuje da na tim uređajima nisu pronađeni mailovi koji bi ukazivali na prijetnje Todoriću. Nitko ne može jamčiti, smatraju, da možda nije postojao još neki uređaj, a kada je riječ o serverima na kojima “ostaju” mailovi, i na njima pošta može biti izbrisana.

Komentara 34

RI
ribar110
08:28 06.10.2017.

Ovo je strasno,sad ce se izmisljati nekakva povjerenstva koja nikad nisu dala rezultate samo da bi oni imali posla.Oporba koja to i nije likuje zbog takvih stvari.Gdje smo mi u svemu tome,obicni ljudi?Jucer sam placu dobio,slabo mi je doslo i onda dodes kuci upalis tv i na Dnevniku gledas ove super talente ma bez obzira na stranku svi su umrezeni i svima je dobro godinama.

Avatar zajutrak
zajutrak
08:42 06.10.2017.

Ako nam je oporba Maras, Pernar i Božo Petrov daleko ćemo dogurati ....

DR
Draš
09:17 06.10.2017.

A što je to prijetnja ?Ako napišem da će zbog laži VL i njiegovi uposlenici snositi teške posljedice ako ne krenu pisati istinu,hoče li SOA(agencija za istinu po novome) to protumačiti za prijetnju ili kao dobronamjernu sugestiju?Pa i jeftini gangsterer kada prijeti i ubire reket koristi riječi semantički kreativno i ne izgovara rečenice tipa ako mi ne daš reket namlatiti ću tebe i tvoju obitelj.SOA po definiciji nije neovisna(policija i sudstvo barem moraju glumiti neovisnost od izvršne vlasti,kontraobavještajne strukture ne moraju ni to).Upravo tom predstavom za narod(za onaj gluplji dio i ne previše zainteresiran za ništa kompliciranije od ljubavnog zapleta u TV sapunici a to je njegov veči dio, jedan američki političar je rekao ,hvala Bogu da živimo u demokraciji pa u naše laži moramo uvjeriti samo pola naroda ) sve Todorićeve izrave dobivaju na vjerodostojnosti.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije