Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 175
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Koprivnica

Nikola Felak i Siniša Bašić oslobođeni krivnje za 'mali Belupo'

'23.09.2011., Koprivnica - Logo farmaceutske kompanije Belupo. Photo: Marijan Susenj/PIXSELL'
'Marijan Susenj/PIXSELL'
27.09.2013.
u 14:00

Bivši direktor koprivničkog Belupa i šef zagrebačkog Dispomeda teretili su se da su potpisali nepotreban ugovor kojim je napravljeno 1,6 mil. kn štete

Nakon što su bivši direktor Belupa Nikola Felak, šef zagrebačkog Dispomeda Siniša Bašić i drugi nedavno pravomoćno oslobođeni optužbe da su koprivničku farmaceutsku kompaniju oštetili za 35 milijuna kuna, propao je sudski postupak i u aferi "mali Belupo".

Uvoznička provizija

Odluku o obustavi postupka protiv Felaka i Bašića donio je Općinski sud u Bjelovaru. Optuženi su bili da su od veljače 1998. do kraja srpnja 1999. u Koprivnici i Zagrebu, Felak kao direktor Belupa i Bašić kao šef Dispomeda, sklopili štetan ugovor kojim je Dispomed na kraju stekao 1,6 milijuna kuna uvozničke provizije. Odvjetništvo je smatralo da potpisani ugovor u vrijednosti od 7,27 milijuna njemačkih maraka, prema kojem je Dispomed podignuo kredit u Varaždinskoj banci i bio posrednik Belupu u nabavci opreme za novu tvornicu suhih lijekova od stranih dobavljača, a koprivnička tvrtka se obvezala plaćati uvozničku proviziju od 4,7 posto na vrijednost opreme plus sve troškove vezanih uz kredit, nije bio potreban.

Sa suda na sud

Optužnica je Općinskom sudu u Koprivnici podnesena u travnju 2010. godine, a nakon odbačenog prigovora obrane, Vrhovni sud godinu dana kasnije odredio je početak suđenja u Križevcima. Tamošnji Općinski sud u listopadu 2011. godine obustavio je postupak zbog nastupa relativne zastare, ali na žalbu koprivničkog odvjetništva Županijski sud u Varaždinu je odgovorio pozitivno i slučaj vratio na početak. Suđenje je tada prebačeno u Bjelovar zbog toga što je Melita Mioč Felak, sutkinja Županijskog suda u varaždinu, koprivničke stalne službe, snaha prvooptuženog i kćerka njegova odvjetnika.

Nakon dva održana ročišta u veljači i svibnju ove godine, odvjetništvo je zbog nedostatka dokaza odustalo od kaznenog postupka.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije