Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 108
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Europska unija

Nijemci i Austrijanci počeli manje trošiti

euri
ilustracija
03.09.2014.
u 18:46

Kriza u Ukrajini raspirila potrošački pesimizam, EU strahuje od povratka recesije

Kolovoz je Europskoj uniji donio najnižu inflaciju u pet godina sa stopom od samo 0,3 posto. U padu su cijene hrane i energenata, a jedino je sektor usluga s natprosječnim povećanjem od 1,2 posto zaslužan što se i službeno EU nije našao u deflaciji.

Ljeto je donijelo snažan pad potrošnje u Austriji, Njemačkoj i Švedskoj te srpanjske minuse u trgovini na malo i do 1,5 posto. Na razini cijele Unije u srpnju je zabilježen pad potrošnje od 0,4 posto u odnosu na lipanj, a pad prometa evidentiran je u svim skupinama robe – osim kod motornih goriva.

Zbivanja u Ukrajini vjerojatno su utjecala na ponašanje potrošača i prije nego što su krenule prve značajne sankcije u međusobnoj trgovini. Europa strahuje od novog povratka recesije koje se Hrvatska, uz Cipar, nije ni riješila.

>> Top 500 tvrtki Srednje i Istočne Europe: Recesija u Hrvatskoj nastavit će se i ove godine

>> BDP u drugom tromjesečju pao 0,8 posto u odnosu na 2013.

Komentara 5

PO
poganac
19:39 03.09.2014.

Treba cuvati pare.Ocekuju poskupljenje plina iz Rusije......

DU
Deleted user
08:21 04.09.2014.

Ukrajina ce sigurno unistiti europsko trzisno blagostanje,Nizozemska,Poljska...... Njemacka.......ti veliki izvoznici mesa,voca,povrca,su vec upali u probleme,tako da europska unija vec njihovim seljacima proizvodjacima tih namirnica mora izdvojit preko 5 milijardi eura,vec sada u prvom tom naletu,pa je s toga normalno daa se mora stedjeti na svemu,jer europi bez Rusije nejma spasa,jednostavno ne ide a to ce se tek krajem godine osjetiti,kad pocne plina nedostajati,i kad cjene odu "do nebessa"a to je cilj amerike,da unisti europu i njena trzista,da bih oni mogli "uskociti i spasavati" tu istu...................

Avatar poklon1234
poklon1234
14:05 04.09.2014.

najobicnija laz... njemci ne stede a tako ni austrijanci... konstantno objavljuju lazna izvjesca i time obmanjuju ostale zemlje... zato je Hollande i izmjenio vladu jer je nasjela na igru njemaca...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije