Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 40
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
U ime obitelji

Nije točno da je Vijeće Europe nezadovoljno raspisivanjem referenduma o braku

gay par
Foto: Press Association/Pixsell
09.11.2013.
u 18:51

Udruga navodi kako EU niti promiče niti obeshrabruje izjednačavanje istospolne veze i braka

Nakon što je iz Vijeća Europe stiglo upozorenje Hrvatskoj da ne čini ništa što bi se moglo protumačiti kao diskriminacija prema homoseksualnoj zajednici, oglasila se udruga U ime obitelji. 

Tvrde kako je riječ o nesporazumu te da upozorenja nije bilo. 

- Stvoren je netočan dojam da je Vijeće Europe izrazilo nezadovoljstvo jučerašnjim raspisivanjem prvog referenduma koji su u povijesti hrvatske države zatražili i osigurali hrvatski građani. Da bi mogli donijeti slobodnu i informiranu odluku o referendumskom pitanju, birači trebaju imati pristup točnim informacijama. U izjavi Nilsa Muiznieksa, povjerenika za ljudska prava Vijeća Europe u Beogradu na konferenciji o pravima gay osoba na Balkanu nigdje nije naznačeno da je to stav i upozorenje Vijeća Europe. Radilo se o odgovoru Povjerenika na novinarsko pitanje, poručili su iz udruge koja u Ustav RH želi upisati kako je brak zajednica isključivo žene i muškarca. 

- Muiznieks je rekao kako smatra da Europski sud za ljudska prava zemljama članicama daje prilično široke smjernice po pitanju istospolnih brakova i partnerstva, tako da u Europi ne postoji jedinstveni standard, već ga određuje svaka zemlja za sebe. To najbolje potvrđuje i činjenica da najveći dio zemalja EU nije izjednačio istospolnu vezu i brak, a pet zemalja članica EU u svom Ustavu štiti brak kao zajednicu žene i muškarca. Gospođa Catherine Ashton, visoka predstavnica Europske unije za vanjske poslove i potpredsjednica Europske komisije više je puta ponovila kako „EU niti promiče niti obeshrabruje izjednačavanje istospolne veze i braka“. Brak kao osnovu obitelji koja je temeljna jedinca svakog društva svaka zemlja članica EU uređuje sukladno vrijednostima, kulturi i identitetu svog društva, napominju u udruzi U ime obitelji. 

Ključne riječi

Komentara 49

JO
johnxxx
20:57 09.11.2013.

I što i da je vijeće Europe zbilja protiv referenduma? To je stvar samo nas u Hrvatskoj kako ćemo glasovati na referendumu.

NA
Nadalinaaa
20:08 09.11.2013.

Kodeks dobre prakse za referendum koji je preporučila Venecijanska komisija Vijeća Europe (2007.) kaže da za vrijeme referenduma Vlada ne smije koristiti javna sredstva za referendumsku kampanju niti zlouporabljivati političku poziciju za jednostranu kampanju protiv referenduma. . A mi svjedočimomo ogavnoj medijsko političkoj harangi kao u doba najcrnjeg jednoumlja. Što vi više po medijima grakćete, to ćete veći poraz na referendumu doživjeti.

MA
Markocrooo
20:39 09.11.2013.

demokracija bi trebala bit vladavina većine u zuštitu manjine,a zapravo je vladavina manjine na štetu većine. u hrvatskoj je to doslovno pa imamo vladavinu nacijonalne manjine.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije