Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 24
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Sudac Vrhovnog suda

Nije obijesni vozač onaj tko popuši džoint

'27.06.2010., Zagreb, Hrvatska - Velika policijska akcija, testiranje vozaca na alkohol i drogu. Photo: Anto Magzan/PIXSELL'
'Anto Magzan/PIXSELL'
19.01.2013.
u 14:43

Kažnjava se bezobzirna vožnja koja je drugog dovela u konkretnu opasnost

Od 1. siječnja na snazi je novi Kazneni zakon prema kojem obijesnim vozačima prijete do tri godine zatvora ako kršenjem propisa ugroze živote, čak i ako ne skrive tešku nesreću. Iako su pale prve prijave za obijesnu vožnju, ni pravnicima, a osobito laicima nije jasno u kojim okolnostima vozači mogu biti okrivljeni za to nedjelo. Zvao nas je i velik broj čitatelja tražeći objašnjenje.

Do tri godine zatvora

Propisano je da vozačima prijete do tri godine zatvora ako iz obijesti kršenjem propisa ugroze živote drugih ljudi vozeći se s najmanje 1,5 promila alkohola u krvi, pod utjecajem droga ili psihoaktivnih lijekova, ili brzinom većom od 50 km/sat od dopuštene u naselju, ili voze u zabranjenom smjeru, ili prestižu kolonu vozila na nepreglednom mjestu. No može li za obijesnu vožnju biti kažnjen vozač kojeg je policija ulovila s najmanje 1,5 promila alkohola, a nije skrivio sudar? Sudac Vrhovnog suda Dražen Tripalo, koji je bio i u radnoj skupini za izmjene KZ-a, kaže:

– Kazneno djelo obijesne vožnje bezobzirno je ponašanje za volanom zbog kojeg je drugima prijetila konkretna opasnost iako do štetne posljedice nije došlo. Ako je netko vozio s najmanje 1,5 promila alkohola, a nikog konkretno nije ugrozio, to je prekršaj jer se prekršajima sankcionira apstraktno ugrožavanje drugih. Ali ako je vozač s najmanje 1,5 promila skrivio sudar u kojem nije bilo teže ozlijeđenih, ali je drugima prijetila konkretna opasnost, to je kazneno djelo obijesne vožnje. Isto vrijedi i za vožnju pod utjecajem droge – objašnjava Tripalo. Ako je netko konzumirao drugu i takav vozio, a nije skrivio sudar, to je prekršaj.

U zabranjenom smjeru

– Ako se netko vozio od Zagreba do Karlovca u zabranjenom smjeru i nije na cesti sreo ni jedan auto, to nije obijesna vožnja. Ali ako je zbog njegove vožnje u zabranjenom smjeru drugi vozač morao naglo skrenuti ili je završio u jarku iako nije teže ozlijeđen, to je obijesna vožnja. U 90% slučajeva odnositi će se na bezobzirne vozače koji su iz obijesti skrivili sudar i time izazvali konkretnu opasnost za druge iako nije bilo teže ozlijeđenih – kaže Tripalo.

>>Zbog obijesne vožnje prve kaznene prijave

Komentara 12

Avatar cannabinoid
cannabinoid
14:55 19.01.2013.

pa naravno... alkohol je nekoliko stotina puta opasniji od trave, a u prometu nekoliko tisuca puta

Avatar HipnosPajdaš
HipnosPajdaš
15:24 19.01.2013.

Eto,saznadosmo kako nikome ništa nije jasno......a Zakon je na snazi.Valjda je onima koji su ga donijeli sve nejasno bilo ...jasno.

MO
mozel
12:37 20.01.2013.

A jeli ovaj zakon i za "tatine" sinove ili one "velikane" koji su nedodirljivi ?.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije