Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 101
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
I LIJEPO I STRAŠNO

Nestvarno Buško jezero: Prizori ispucalog blata kakve dosad nismo vidjeli

Foto: Željka Mihaljević
1/2
23.09.2020.
u 07:00

Po ispucalom jezerskom dnu oprezno hodamo kako nam noge ne bi upale u procjepe koji vape za nestalom vodom

O tome kako se razina vode u Buškom jezeru smanjuje iz dana u dan te da su razlog tomu radovi na sanaciji propusta podno Kamešnice, uslijed čega Hrvatska elektroprivreda (HEP) gubi ogromne količine vode, već smo pisali. Pisali smo i o tome kakve su posljedice za riblji fond, a najavili i dodatni gubitak vode uslijed isparavanja u ljetnim mjesecima zbog visokih temperatura.

No, ni slutili nismo da će to biti takvih razmjera kakve smo vidjeli na putu od Livna do Grabovice. Naime, vikend koji je iza nas odlučili smo provesti u Ekoselu, zabavi u mini zoološkom parku, vidjeti životinje koje ne možemo vidjeti u urbanim središtima, na asfaltu, gdje dolaze često mališani s roditeljima i sa znatiželjom gledaju u malo poznate im životinje. A kad smo već tu gdje jesmo, odlučili smo spustiti se do jezera ili onoga što je od njega ostalo.

Ispucalo dno

Makadamom se spuštamo na područje ispod velebnog zdanja u izgradnji koje bi trebalo ugostiti turiste koji će uživati u veličanstvenom pogledu na Buško jezero i kupati se na obližnjoj plaži. Plaže, istina neuređene, ima, ali od vode i kupanja ništa. Samo ispucalo jezersko dno po kojemu oprezno hodamo kako nam noge ne bi upale u procjepe koji kao da vape za nestalom vodom. Vidimo i tragove motornih četverokotača. Očigledno je i vožnja po ovom tlu veliki izazov. A ispucaloj zemlji nikad kraja, a ni vodi početka. Samo u daljini plavičasti obzor. I dok gledamo ovaj nestvaran prizor, kao da smo na drugom planetu, riječima pokušavamo opisati osjećaje, dati nazivnik viđenom: I lijepo, i strašno, nestvarno.

Na povratku preko mosta u Prisoju gledamo stada koja se napasaju u koritu Ričine, rječice koja je potpuno presušila, a i s drugu stranu mosta jezera odavno nema. Ponovno su izrasli trava, korov i šiblje. Kao da vode nikad nije bilo. Izronile su i ruševine potopljenih kuća, gospodarskih objekata, suhozidi...

Neiskorišteni potencijal

Sjetismo se i riječi našeg sugovornika iz Prisoja Bože Drmića, koji je u jednoj jedinoj rečenici oslikao što su Prisojani izgubili i što nisu dobili: “Mi smo izgubili polje, jezero nismo dobili”.

Jer, kako Božo reče, za sušnih im godina jezero “odlazi”, obala nije uređena kao ni pristupne ceste, uglavnom divljim plažama koje su bez sadržaja, tako da se uz jezero ne može ni sjesti, ni odmoriti, ni prezalogajiti.

Ništa od onoga što bi turisti očekivali. A u tom neiskorištenom turističkom potencijalu u sadašnjim prilikama zbog mikrobioloških i fizikalno kemijskih promjena u vodi ni kupanje nije preporučljivo

Buško jezero površine je 55,8 četvornih km

Buško blato (jezero) prirodni je nastavak Livanjskog polja. Nalazi se na 716 metara nadmorske visine. Samo jezero ima površinu od 55,8 četvornih kilometara, a ukupna zapremina je 782 mil. kubičnih metara. Dužina mu je oko 13,5 km, prosječna širina oko 4,1 kilometar, a najveća širina je oko 7,2 kilometra. Prosječna dubina jezera je oko 15,5 metara. Jedna trećina površine ovog jezera u Hercegbosanskoj županiji je na području Grada Livna, a dvije trećine u općini Tomislavgrad. Svojom površinom ovo jezero jedno je od najvećih akumulacija u Europi. Buško blato inače je poznato po bogatstvu i raznovrsnosti ribljeg fonda.

Ključne riječi

Komentara 9

AL
AlojzVjekoslav
07:26 23.09.2020.

I uspjeli ste slikati čak 2 slike. Svaka čast. Niste vi tamo ni bili

SP
Spezzi
09:00 23.09.2020.

lijepo da ste se dotakli te teme i pokazali Hrvatima u RH gdje RH uzima oko 100 milja eura godišnje od Hrvata iz BiH, a prenaglašavate uvijek kako RH plati sitniš za kulturno-umjetnička društva Hrvatima u BiH ili donira bolnicu u Mostaru također sitnišom u odnosu na ovaj HEPov slučaj.

SI
sisavac
07:27 23.09.2020.

kako to mislite, da je hep izgubio nešto... pa jezero je bosansko, voda je bosanska... kao i he dubrovnik, vode su iz bosne... i onda se netko nađe pametan pitati zašto hep daje jeftiniju struju mostarskom aluminiju, nekada.... mi smo prepleteni još uvijek, samo smo nekako usput zaboravili što smo i kako, zbog čega, koga, radili i gradili.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije