Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 87
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Sjednica Vlade

Nema više novih branitelja: Minimalno 100 dana u ratu za mirovinu

branitelji
Antonio Bronić/Večernji list
09.10.2009.
u 13:28

Nakon stupanja zakona na snagu neće više biti moguće ostvariti status hrvatskog branitelja jer je prošlo više od 13 godina od svršetka rata.

Ovo je prva sjednica Vlade nakon deblokade hrvatskih pregovora s EU, zahvaljujem svima koji su tome doprinijeli, i dalje ćemo predano raditi na ispunjenju svih ciljeva koje sam navela u pismu švedskom predsjedatelju EU, rekla je premijerka Jadranka Kosor otvarajući današnju sjednicu Vlade.
 
Na drugo čitanje upućuje se Zakon o zaštiti od nasilja u obitelji. Prema riječima nadležnog ministra Tomislava Ivića, novim su prijedlogom povećane i novčane i zatvorske kazne za počinitelje nasilja u obitelji, kako bi se prije svega preventivno djelovalo na počinitelje obiteljskog nasilja.

- Nitko ne može biti ugledni član hrvatskog društva ako je kod kuće nasilnik - nadovezala se premijerka Kosor.
 
Novi prijedlog Zakona o pravima hrvatskih branitelja i članova njihovih obitelji donosi nekoliko ključnih novosti.

- Neće više biti moguće ostvariti status hrvatskog branitelja, nakon stupanja zakona na snagu, jer je prošlo više od 13 godina od svršetka rata - rekao je ministar Ivić. Dodao je kako se neće moći ostvariti pravo na mirovinu bez statusa HRVI, a isti je slučaj i kod smrti koja je posljedica bolesti.

- Na taj način isključujemo vezu sudjelovanja u ratu sa smrću koja nastupa sada, pri čemu smo konzultirali i liječničku struku.

Najniža mirovina moći će se ostvariti samo uz minimalno 100 dana sudjelovanja u ratu, a na nju nemaju pravo oni koji su bili u neborbenom sektoru. Izjednačava se bračna i izvanbračna zajednica u postupcima traženja braniteljskih prava, a na sve postupke koji su u tijeku primijenit će se novi zakon.
 
- Mislim da je ovo dobar prijedlog, koji su podržale i braniteljske udruge na državnoj razini - rekla je Kosor dodavši kako će se učinci reflektirati i na Fond hrvatskih branitelja, ali i na proračun 2010. godine. Zahvalila je još jednom braniteljima koji su prvi podržali Vladine antirecesijske mjere. Inače, prema podacima iz rujna ove godine, u Hrvatskoj je 499.315 branitelja.
 
Vlada je uz to prihvatila nacrt prijedloga zakona o potvrđivanju Konvencije o radu pomoraca i potvrdila Ugovor o jamstvu između Hrvatske i Međunarodne banke za obnovu i razvoj vrijedan 100 milijuna eura.

Ključne riječi

Komentara 95

OB
-obrisani-
17:29 09.10.2009.

Hajde Mali Mihac citati crtane romane Slavka i Mirka, ovo je tema za odrasle

OB
-obrisani-
17:38 09.10.2009.

\"Bojovnik \" Mihac je dobio vojnu mirovinu citajuci cijeli rat crtane romane Mirka i Slavka to su mu potvrdila dva svjedoka

BO
BokunVina
16:26 09.10.2009.

Odgovor Mihacu: \"\"\"\"Zakon se neće primjenjivati retroaktivno, što znači da će oni koji su u ratu možda bili samo dan ili dva, ali su već ostvarili mirovinu, ista prava zadržati i dalje, dok će u budućnosti branitelj koji je uu ratu proveo 99 dana ostati bez njih.\"\"\"\"\" Dakle....jasno ti je!!!! Tetka Milojka....ovaj Kosorica nije nista razdijelila, tako da se samo zatvorila vrata Kluba \"branitelja i braniteljki u kancelarijama\"......te i te u biroima lakse ce uvijek potpis da dobiju da su u birou \"bile na prvoj crti odma do nogu svoga sefa\"........a ti sto si jurio chetnike po Lici, Dalmaciji, Pakracu, Vukovaru, Osjeku....ti moras prvo tog chetnika da ufatis da ti on onda tetki Kosorici posvjedoci da si ti zasista se i istinski napucavao s njim! Toliko o zakonu....bar da kazem nesto i ja kao branitelj kji je fatao chetnike po Lici po Medackom Dzepu....., a ne tajnica na krilu svog shefa u Zagrebu s ordenom za \"hrabrost\"!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije