Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 80
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
U ‘KUĆNOM PRITVORU’ Stanovnici naselja uz Savu očajni zbog smrada iz rafinerije u B. Brodu

Ne možemo više trpjeti - plinovi nas guše, a oči neizdrživo peku

26.06.2009.
u 18:06

Trpjeli smo nadajući se sve ove mjesece, ali to se više ne može izdržati. Noću se zbog smrada ne može spavati, a danju ne smijemo otvoriti prozore. Otkako je jesenas rafinerija opet počela raditi, povećao mi se tlak i primam infuziju jer mi se zdravlje pogoršalo. Plinovi nas guše, a oči neizdrživo peku – očajna je Marica Jozić, jedna od oko 5000 stanovnika triju naselja uz Savu, zbog sve većeg smrada koji dolazi iz rafinerije nafte u Bosanskom Brodu.

Astma zbog plinova
Građani su sve ogorčeniji jer unatoč obećanjima gradske i županijske vlasti pomaka na bolje nema.

– Truju nas, a mi se tome sami ne možemo oduprijeti. Imam 75 godina, a ne mogu otvoriti prozore da udišem svježi zrak. Izgleda, nema druge nego da se svi dignemo na noge – kaže Pejo Babić.

Ankica Jozić dodaje da je do jesenas njezino dijete bilo posve zdravo, a otkako je rafinerija lani u studenom opet počela raditi dijagnosticirana mu je astma težeg oblika.

– U bolnici su rekli da je astma posljedica djelovanja rafinerijskih plinova. Eto, ne truju samo nas starije, nego i našu djecu. Takvo poniženje i ugrožavanje našeg zdravlja ničim nismo zaslužili – kaže Ankica Jozić.

Brođani s kojima smo pričali kažu da žive kao u kućnom pritvoru - prozore ne mogu otvoriti, a vani ne mogu biti.

– Naše je naselje nastalo 60-ih godina i donedavno smo u vrtovima uzgajali povrće i voće, koje sada više nije za prehranu. Trebali bi ovdje doći Dodik i Mesić, pa bi valjda shvatili o čemu govorimo – zaključuje Kata Majstorić.

Nećemo preseliti grad!
Iako je u travnju Ministarstvu zaštite okoliša predana peticija sa 20.000 potpisa i zahtjevom da se na međudržavnoj razini pokrene postupak ugradnje zaštitnih filtara u pogonima rafinerije, od toga zasad nema ništa. – Siguran sam da postoji da se nešto može učiniti. Smrad se širi i u dijelove grada gdje se prije nije osjetio. Koliko god da filteri stoje, to ne može i ne smije biti izlika da se ovom teroru na zdravlje ljudi ne stane na kraj. Mi to nećemo dopustiti jer ne možemo preseliti Slavonski Brod nigdje drugdje – kaže gradonačelnik Mirko Duspara.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije