Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 137
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
AFERA BLOG

Plenković o Todorićevim optužbama: Ne bi bilo dobro da dođe do kolektivne amnezije

Zagreb: Andrej Plenković i Kolinda Grabar-Kitarović na konferenciji "Dan velikih planova"
Foto: Dalibor Urukalović/PIXSELL
29.09.2017.
u 21:53

"Mi smo tu mirni i radimo ono što smatramo da je dobro. Na sjednici Vlade rekao sam koji su sve scenariji bili na stolu"

Nakon što je Ivica Todorić u četvrtak na blogu izjavio kako mu je potpredsjednica Vlade Martina Dalić prijetila hapšenjem putem SMS-a prije aktiviranja lex Agrokor, Dalić je dan kasnije najavila tužbu protiv Todorića zbog klevete.

Oglasio se i premijer Plenković ponovivši novinarima da pritiska Vlade prije aktiviranja zakona nije bilo i da ne bi bilo dobro da sada dođe do neke kolektivne amnezije. Todorić nije čekao i odgovorio da “od amnezije boluje samo premijer i njegova potpredsjednica Vlade, ali da narod i te kako pamti”.

Zagreb: Andrej Plenković i Kolinda Grabar-Kitarović na konferenciji "Dan velikih planova"
1/6

Skretanje s bitnog

No jasno je da narod uz gomilu informacija brzo zaboravlja. Pa je i komunikacijska strategija koju je odabrao Todorić upravo napravljena na tezi da narod brzo zaboravlja i da izvlačenjem pojedinih dijelova događaja svojim blogom skreće pozornost s bitnog i stvarne situacije koja se događala u Agrokoru od početka godine. Možda bi upravo zato trebalo svaki dan podsjetiti da je problem velike zaduženosti koncerna uočen krajem prošle godine, kada je u sjedište Agrokora došao Alvarez, kojeg Todorić naime i nije htio, ali je na njihovu ostanku inzistirao Sberbank, u kojem je Todorić vidio još uvijek mogući izvor novca.

Sve dok i oni nisu shvatili da se financijska izvješća ne poklapaju sa stvarnim stanjem. Neki dobavljači još u prosincu su osjetili produbljenje neplaćanja, a u ožujku su Agrokorove kompanije završile u blokadi, što je za sobom povuklo još neke domaće tvrtke. Prijetilo je zatvaranje radnih mjesta pa zato trenutačno Todorićevo skretanje pozornosti na akcije i udruživanja protiv njega treba gledati s oprezom. Činjenicu će promijeniti samo situacija ako izađe s dokazima. Navodno slijede, a objave su tek prvi korak obrane. Prva oštrija optužba uz navodne dokaze bila je objava o prijetećem SMS-u M. Dalić.

– Sve to što je izgovoreno u tom tekstu bezočna je laž. S tvorcem tog teksta Ivicom Todorićem razgovarat će dalje moji odvjetnici. Podnijet ću tužbu za klevetu, ugrožavanje ugleda i sve ono što odvjetnici budu smatrali da treba – rekla je Dalić. Na pitanje novinara zašto nije revizorsko izvješće objavljeno u petak kako je najavljeno, rekla je da u odnosu na kompleksnost i obujam posla nekoliko dana ne predstavlja nikakav značajni problem te da nije bilo pokušaja političkog utjecaja na revizore PwC-a. Dodala je da ih nikada i nije srela.

Teorije o tome zašto je revizija odgođena razne su. Navodno revizori ne žele dati potpis na dokument prije nego što još jednom sve pregledaju. Jer, i Todorićeve bi dubinske analize mogle naći nešto zbog čega bi ih se moglo prozvati. Dalić nam nije htjela dodatno komentirati najavljenu tužbu, ali još jednom u obranu cijelog procesa naglašava podatak da je u kolovozu prehrambeno-prerađivačka industrija porasla 10 posto.

– To je odgovor na sva pitanja – kaže Dalić.

Kao što se već u nekoliko navrata spominjalo, prehrambene kompanije koncerna ostvarile su bolje rezultate nego lani, a statistički podatak pokazuje i da se kriza Agrokora nije prelila na ostatak gospodarstva, odnosno glavne dobavljače Konzuma, koji većinom dolaze iz redova prehrambene industrije.

Blokade su bile prijetnja

Todorić u blogu stavlja pod upitnik neaktiviranje stand still aranžmana. To je bila opcija koja bi mogla pomoći, no treba podsjetiti da je bilo premalo vremena za pripremu, da ju Todorić isto nije odmah potpisao, a i da su banke u tom aranžmanu sebe stavljale u prvi plan. U to vrijeme su, naime, već bile spomenute blokade, briga hoće li radnicima Agrokorovih tvrtki biti isplaćene plaće, a približavao se 15. travnja...

I dobavljači su se okupili i tražili da se njih u spašavanju koncerna ne zanemari. To je i učinjeno pa im se kroz zakon vratio dio starog duga, a i sudjeluju u novom kreditu kroz roll up. I Plenković je u petak u Tallinnu novinarima ponovio da ono što se moglo dogoditi gospodarstvu da zakon nije aktiviran ne treba zaboraviti.

– Mi smo tu mirni i radimo ono što smatramo da je dobro. Ja sam na sjednici Vlade rekao koji su sve scenariji bili na stolu, odabrali smo ovaj scenarij koji je, prema mome mišljenju, jedini bio ispravan. Činjenica je da kompanija funkcionira, da je turistička sezona bila odlična, da su radna mjesta sačuvana, da su isplaćeni OPG-ovi, isplaćuju se dobavljači i to mi daje za pravo reći da je ono što smo napravili bilo dobro. Ono što je ključno jest da se taj proces nastavi, da dovede do nagodbe – rekao je Plenković.

U petak je u Agrokoru održana sjednica Privremenog vjerovničkog vijeća na kojoj su donesene odluke o ispravcima i dopunama plaćanja starih dugova prema dobavljačima te je dobiveno i odobrenje za plaćanje dospjelih tražbina dobavljačima koji su prvi put prezentirani vijeću. Točni iznos tražbina bit će poznat uz revizorsko izvješće sljedeći tjedan

Komentara 47

Avatar southman
southman
12:19 29.09.2017.

Promijenilo se to da su Rusi rekli Todoriću "da bi se mogao okliznuti na koru od banane negdje na 20-tom katu nebodera " ukoliko ne nađe načina da im vrati na mutan način dobiven kredit. To se jedino promijenilo, a za "cvjećara" Ivicu to je i više nego puno !!!

DO
domxerex
15:31 29.09.2017.

Javio se lik koji ljudima po Baranji po dvije godine nije plaćao i onda bi tražio da mu oproste polovicu kako bi im platio. To je taj "crveno pošteni" Todorić koji se obogatio neplaćanjem. Sve je tvrtke od države za pokupovao jednu kunu (Belje, Jamnicu, Konzum,...) a država ih je prije toga sanirala da bih kao netko htio kupiti. I pored svega toga je uspio propasti. Jadan gazda Todo, što bih ja volio imati stanje kod seve na računu kao on. Ali na onom računu na Kajmanskim ili već kojim otocima gdje mafijaši i tajkuni peru novce. Znate li koja je razlika između tajkuna i mafijaša. Tajkun je odmah na početku posla shvatio da će trebati pokvarenog odvjetnika koji će mu prati novce i savjest i kupovati veze u pravosuđi. Svega ovog ne bi imali da je hrvatsko pravosuđe i porezna uprava radili svoj posao kao što nisu ali ga rade kada je sitna raja u pitanju. Sve ih treba potrpati u zatvor (skupa sa HNB) i oduzeti im svu imovinu i oduzeti im biračko pravo (ni glasati ni birati). Oni su svoje rekli i napravili.

MA
Marinko2
12:51 29.09.2017.

Poslovica kaze da riba smrdi od glave. Nazalost cijela hrvatska ekonomija je kreirana na muljazi i toliko se rasirila da su muljatori muljatorima postali kompeticija a nazalost zrtve su 'stoka sitnog zuba'.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije