Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 188
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Rukavica od 200.000 dolara

NASA dobila pobjednika natječaja za kreaciju astronautske rukavice

Svemirski šetač
Foto: NASA
1/7
28.11.2009.
u 21:50

Poznato je da se 2006. i 2007. godine dvaput rukavica poderala astronautu u otvorenom svemiru što je mogla biti katastrofa sa smrtnim ishodom

Astronautu Ricku Mastracchiju se 15. kolovoza 2007,. za trećeg izlaska iz Međunarodne svemirske stanice, oštetio najvažniji dio skafandera – rukavica! Današnji svemirski “šljakeri” odavno ne misle da im je kaciga najvažniji dio opreme. To je rukavica, trošenju najizloženiji dio odjeće. Jedan izlazak na montažerske radove u  prosjeku ne traje kraće od sedam sati!
Pogled na oštećenje izaziva užas, ali ono srećom nije izazvalo trenutačnu dekompresiju skafandera i ugrozilo astronautu život.Povratak u svemirsku stanicu na atmosferski tlak nije baš brz manevar, a zbog poderana tri od pet slojeva materijala jedan je planirani zadatak morao propustiti, a svoj izlazak skratiti.Slična se nezgoda dogodila i astronautu Robertu Curbeamu u prosincu 2006. godine. Previše da bi se taj dio opreme zapostavljao.Nesreća se dogodila samo mjesec dana  nakon što je NASA, u sklopu paketa tzv. stoljetnih izazova, u studenome 2006. raspisala natječaj za astronautsku rukavicu nove generacije.
Natjecale su se privatne tvrtke koje surađuju s američkom svemirskom agencijom. Takvi se poslovi – istraživanja, kreacije i proizvodnje – ondje odavno ne obavljaju “u kući”. Prvi krug testova u vakuumskoj komori svibnja 2007. nije dao pobjednika. Prošloga tjedna to je natjecanje završeno i nagradu od 200 tisuća dolara odnio je Peter K. Homer (na fotografiji gore), čiji je izum i kreaciju, zajedno s njime kao zaposlenikom, odmah otkupila tvrtka Space Outfitters koja Nasu opskrbljuje skafanderima po mjeri svakoga astronauta.
Oštećenje austronautske rukavice, tvrde svemirski šetači, nije najgore što se može dogoditi prema onome što im se doista događa. Dlanovi i prsti najspretniji su dio uda kojim se odupiru o stijenke svemirske stanice ili satelita koji popravljaju, pa se s takvih izleta redovito vraćaju s teškim upalama mišića prstiju i bolnim žuljevima na koje, dok su koncentrirani na posao koji moraju obaviti, uopće ne obraćaju pozornost!
– Nema udžbenika iz kojega se može naučiti kako napraviti dobru rukavicu – kaže pobjednik Peter Homer iz Southwest Harbora u državi Maine. Odsad će živjeti u Los Angelesu.

Komentara 1

SP
spancro
10:06 29.11.2009.

imali i rukavica za ne rad

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije