Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 151
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
OPTUŽNICA PROTIV MILANA ČELEKETIĆA

Nakon 28 godina, počinje suđenje za raketiranje Siska

Zagreb: Županijski sud na Zrinjevcu
Jurica Galoic/PIXSELL
05.09.2023.
u 16:10

Prema optužnici, kada je HV u svibnju 1995. pokrenuo akciju Bljesak, kako bi oslobodio okupirane dijelove Hrvatske, Čeleketić je naredio neselektivno bombardiranje Siska, svjestan da bi zbog velike koncentracije civilnog stanovništva nasumična topnička paljba mogla prouzročiti prekomjerne ljudske gubitke i značajna oštećenja na civilnim objektima

Od zločina je prošlo 28 godina, od podizanja optužnice četiri, a na suđenju koje 6. rujna treba početi na zagrebačkom Županijskom sudu, oni se neće pojaviti. Jer je to na žalost, već standardna procedura kada su suđenja za ratne zločine u pitanju. Da se optuženicima sudi u odsutnosti. Ovaj put radi se o raketiranju Siska u vrijeme akcija Bljesak i Oluja, a zbog tog ratnog zločina optuženi su Milan Čeleketić (77), zapovjednik Glavnog štaba tzv. Srpske vojske Krajine te još četiri osobe.

Čeleketić je još 2020. nepravomoćno osuđen na 20 godina zatvora zbog raketiranja Zagreba i Karlovca. U tom mu je postupku suoptuženik bio Milan Martić (68), koji je zbog raketiranja Karlovca nepravomoćno osuđen na sedam godina zatvora, dok je raketiranje Zagreba obuhvaćeno njegovom haškom presudom kojom je osuđen na 35 godina zatvora. O toj nepravomoćnoj presudi Vrhovni sud je raspravljao početkom srpnja, a što se tiče suđenja koje sutra počinje, osim njega, optuženi su još Slobodan Tarbuk, Žarko Gačić, tadašnji zapovjednik 39. banijskog Korpusa, Milorad Janković, zapovjednik 31. petrinjske brigade i Jovan Pavlica, zapovjednik "artiljerijskog diviziona" u toj brigadi.

VEZANI ČLANCI:

Prema optužnici, kada je HV u svibnju 1995. pokrenuo akciju Bljesak, kako bi oslobodio okupirane dijelove Hrvatske, Čeleketić je naredio neselektivno bombardiranje Siska, svjestan da bi zbog velike koncentracije civilnog stanovništva nasumična topnička paljba mogla prouzročiti prekomjerne ljudske gubitke i značajna oštećenja na civilnim objektima. Pogođeno je i oštećeno više civilnih objekata u blizini kojih nije bilo legitimnih vojnih ciljeva te su poginula četiri civila, dok ih je još pet ranjeno. Tarbuka, koji je u vrijeme akcije Oluja bio zapovjednik 39. Banijskog korpusa tužiteljstvo tereti da je zajedno s Jankovićem i Pavlicom zapovjedio neselektivno granatiranje Siska uslijed čega je poginuo jedan civil, a ranjene su četiri osobe te je oštećeno nekoliko obiteljskih kuća. Tereti ga se i da je 4. kolovoza 1995. naredio ispaljenje rakete koja je pogodila obiteljsku kuću u kojoj su poginule tri osobe, dok je kuća u potpunosti uništena. 

VIDEO Veliki udarac balkanskom kartelu - zaplijenjeno 2,7 tona kokaina i uhićeno šest osoba

Komentara 1

AB
abcdefghij
22:56 05.09.2023.

U tom gradu su ubijani i pljackani civili koji nisu imali nikakve veze sa ratom a granate su padale na obje strane jer je bio rat.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije